Tohum Nasıl Çimlendirilir

Tohum nasıl çimlendirilir veya tohum ekimi nasıl yapılır ile ilgili bütün detayları bir üretici olarak sizlere yazacağım. Amacımız üreten kişi sayısının artması ve yok olmak üzere olan tohumların kurtarılması. Atalık tohum mücadelemize ne kadar fazla üretici katılırsa mutlu oluyoruz.

Tohum nasıl çimlendirilir bilgisinden önce elinizde tohumunuz olmalıdır. Elinizde bulunan tohumun atalık tohum olduğuna kesinlikle önem veriniz. Elinizde hibrit tohumda olsa çimlendirme işlemi yapabilirsiniz ama biz bu konuyu tabiki önermiyoruz. Bu sebeple atalık tohum elde etmeye çalışın.

Tohum nasıl çimlendirilir konusuna başlamadan önce sizlere atalık tohumun neden önemli olduğu konusunda bir miktar bilgi vereceğim.

Atalık tohum neden önemli

  • Binlerce yıldır günümüze aktarılan en büyük miras atalık tohumlardır. Çiftçiler üretmiş oldukları ürünlerinden almış oldukları tohumları bir sonraki sene ekmişlerdir ve bu döngü bu şekilde devam etmiştir. Bu sayede üreticilerin kimseye ihtiyacı olmamıştır. Ancak hibrit tohum ile üretim yapan kişilerin her yıl tohum alması gerekiyor. Hibrit tohum alabilmek için büyük miktarda para ayırmaları gerekiyor. En büyük sorun şudur; ileriki dönemde tohumu ülkemize vermediklerinde tohumsuz kalacağız. Elimizde toprak, tarla olsa bile ekecek tohumumuz olmayacak. Bu sebeple bağımsız tohum politikası kesinlikle çok önemlidir.
  • Hibrit tohumlar üzerinde sağlık konusunda birçok tartışma vardır. İnsan sağlığını tehdit ettiği yönünde birçok konu ve araştırma mevcuttur. Tabiki bunlar bizim konumuz olmadığı için buralara girmiyoruz ama atalık tohumları sağlık açısından da tercih etme sebeplerimizden bir tanesidir.
  • Atalık tohumlar ile yapacağınız üretim için kimyasal gübre, ilaç kullanmanıza gerek yoktur. Hibrit tohumlar sizlere kendi ilaçları ve gübreleri ile paket halinde gelir. İlaç ve gübre kullanmadan istenilen verimi almanız mümkün değildir.

Yukarıdaki gibi birçok konuyu sayfalarca yazabiliriz ama konumuzu dağıtmamak yerine çok fazla detaylandırmayacağız.

Bir avuç atalık tohum ve 50-100m2 toprağın sahibi olduğunuzda bütün dünyadan bağımsız olabilirsiniz.

Karaot Organik Ürünler

Tohum Nasıl Çimlendirilir

Öncelikle her ürünün çimlenme süresini bilmeniz gerekiyor. Birçok ürünün çimlenme süresi farklılık gösterebilir. Çimlenme süreleri ile ilgili ileriki dönemde bir yazı paylaşacağız. Başlıca ekimi yapılan ana ürünlerin çimlenme süreleri ile ilgili burada bilgi verelim. Tohum nasıl çimlendirilir konusunda sizin için güzel bir tablo olacaktır.

Sebzelerin çimlenme süreleri

ÜRÜNÇİMLENME(GÜN)OLGUNLAŞMA ZAMANI (GÜN)
Domates6-10 gün60-90 gün
Biber Çeşitleri10-12 gün60-95 gün
Patlıcan8-15 gün65-95 gün
Karpuz, Kavun6-10 gün75-95 gün
Roka, Tere, Maydanoz15-30 gün80-95 gün
Fasulye6-10 gün70-90 gün
Bamya7-15 gün90-105 gün
Tohum çimlenme ve olgunlaşma zamanları

Tabloda yazan olgunlaşma zamanı ürünü koparıp tüketebileceğiniz zaman anlamına gelmektedir. Bu zamanı dikkate alarak çimlendirme işlemine başlayabilirsiniz. Örneğin; domatesin 20 Haziran tarihinde bize ürün vermesini istiyoruz. Domatesin ortalama 75 günde ürün vereceğini biliyoruz. Bu sebeple 20 Haziran’dan 75 gün önceye gidiyoruz ve çimlendirme işlemine başlıyoruz.

Tohumlar için toprak ve gübre hazırlamanız gerekiyor. Atalık tohumlar ile üretim yapacaksanız kimyasal işlem uygulanmamış toprak ve hayvan gübresi olması gerekiyor. Toprağı hayvan gübresi ile karıştıracaksanız. 1 dönüm bir alan için hazırlayacağınız çimlendirme alanı 3-4m2 yer olabilir. Ufak bir alanda çimlendirme işlemini yapabilirsiniz. Eğer evinizde, balkonunuzda yapacaksanız saksı içerisinde de olabilir. Toprak ve gübre karışımı için torf karışımı kullanabilirsiniz.

Toprağınız hazır olduktan sonra tohumları toprak ile karıştırıyoruz. Yaklaşık 1-2cm toprağın altına tohumların geçmesi yeterli olacaktır.

Çimlendirme esnasında sera sistemi

Toprak tohumla buluştuktan sonra sera tipinde bir sistem kurmanız gerekiyor. Büyük çiftçiler bu sistemi bildiği için küçük üreticiler için bu konuyu anlatacağım. Evinde, ufak hobi bahçesinde tohum yetiştirecek olan kişiler için bu sistemi anlatacağım.

Ekimi bir saksı içinde veya bahçenizin ufak bir bölümünde yaptığınızı düşünün. Saksının üstünü güneşi geçiren bir naylon ile kapatmanız gerekiyor. Hiçbir yerinden hava almayacak biçimde yapacaksınız. Bunun amacı ısıyı arttırmak ve iç kısımda nemlendirme sağlamak. Bu sayede daha hızlı çimlendirme dönemi oluyor ve verimi üst seviyeye çıkarıyoruz. Bu işlem oldukça önemlidir ve mutlaka yapılması gerekiyor

Çimlendirme esnasında sulama işlemi

Tohumları toprak ile buluşturduktan sonra sulama işlemi çok önemlidir. Her gün yağmurlama biçiminde su vermelisiniz. İlk günden itibaren sulama işlemini ara vermeden devam etmeniz önemlidir. Fideler toprak üstüne çıktıktan sonrada sulama işlemine devam edeceksiniz.

Fideleriniz istenilen boyuta geldiğinde toprağa alım işlemi yapabilirsiniz. Örneğin domates, biber, patlıcan gibi ürünler için 15-20cm uygun bir fide boyutudur. İstenilen boyuta ulaştığında fideleri, çimlendirme alanlarından çıkarıp dikim işlemini yapacaksınız.

Asıl ürünlerin yetişecek olduğu dikim alanını önceden hazırlayın. Fideleri çimlendirme alanından çıkardığınız gün toprağa dikmeye çalışın. Eğer aynı gün dikim olmayacaksa kök kısımlarını ıslak bir bez içerisinde tutabilirsiniz. Bu şekilde yaklaşık 4-7 gün civarında canlı duracaktır.

Toprağa dikim işlemi ve ürün bakımları ayrı bir konu olduğu için burada yer vermeyeceğim. Tohum nasıl çimlendirilir ve yine de bize bir sorunuz veya öğrenmek istediğini birşey olursa whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz. Müsait oldukça sorularınıza cevap veriyoruz.

Tohum nasıl çimlendirilir ve diğer bütün sorularınız için @karaotorganik instagram adresimizden bizi takip edebilirsiniz. Ayrıca ürünlerimizden satın almak için mağaza bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.

Tohum Nasıl Çimlendirilir” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: İzmir'de Fide Satışı - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0