İlaçsız Tohum

İlaçsız tohum kavramı maalesef 1900’lü yıllardan sonra söylenmeye başlamıştır. 1900’lü yıllardan önce, dünyada bulunan bütün tohumlar atalık tohumdu. Melezleme varsa bile doğal melezleme oluyordu. Birçok alanda dünyamızın ne kadar ileri gittiğini düşünüyoruz ama tarım konusunda keşke 100 yıl öncesine dönsek diyoruz. Bu durum sadece teknolojik alanda ileri gitmenin bir önemi olmadığını gösteriyor. Kaliteli tarım konusunda her geçen yıl geriye gittiğimizi ve yok olduğumuzu gösteriyor.

Atalık tohumlar

İlaçsız tohum bulmak neden zor

Dünya nüfusunun fazla olduğunu ve eski tarım teknikleri ile insanları doyurmanın imkansız olduğu yalanını maalesef attılar. Maalesef bunu bütün dünyaya inandırdılar. 1900’lü yılların ortalarında ülkemizin birçok köyüne ücretsiz hibrit tohumlar dağıtıldı. Hibrit tohumlar ile üretmek desteklendi. Köylüler bedava olan tohumları ektiler ve bu durum çok uzun yıllar devam etti. Ekimi yapılmayan bütün yerel ve yerli tohum ırkları yok oldu. Ama bu tohumların yetişebilmesi için kimyasal ilaç, gübre atılması gerekiyordu. Her köşe başında tarım ilacı satan firmalar türedi. Köylülerin tarım ilacı ve gübresi alması teşviklendi.

Binlerce yıllık gelenek olan hayvan, bitki gübreleri unutuldu. Bütün köylüler kimyasal ilaçlara döndü. Zaten hibrit tohumları kullanıyorlarsa, kimyasal ilaç kullanmak zorundaydılar. 2000’li yıllara geldiğimizde birçok köylü yanlış yaptığını anladı ama iş işten çoktan geçmişti. Çünkü en ücra köydeki kişinin bile elinde tohum kalmamıştı. Karaot Köyü üreticileri olarak bizimde mücadelemiz işte burada başladı. Amacımız ilaçsız tohum ile sürekli olabilecek bir tarım.

Atalık tohum nasıl çoğaltılır

Atalık tohum çoğaltmak için öncelikle bir atalık tohuma sahip olmanız gerekiyor. Atalık tohumun aslında diğer anlamı üründen tohum alınmasıdır.

Elinizde bulunan atalık tohumu ekeceksiniz. Ürünü yetiştireceksiniz ve olgunluk seviyesine gelecek. Üründen ilk çıkan ve görüntü olarak hoşunuza giden ürünü koparmayacaksınız. Bu işleme tohumluk bırakmak denilmektedir. Tohumluk bıraktığınız ürünü sezonun sonuna kadar koparmayacaksınız. Ürün farklı şekillere dönecektir. Örneğin; patlıcan sezonun sonunda sertleşecek ve koyu sarı bir renge dönecektir. Sezonun sonunda tohumluk olarak bırakmış olduğunuz ürünü koparacaksınız. Bazı ürünlerde tohum alma işlemi farklı olsa da, genelde ürünün içinde bulunan çekirdekler tohumdur. İç kısmında bulunan çekirdekler tohum haline gelir. Tohumları alırsınız ve sulu olan tohumları bir miktar güneşte bekletirsiniz. Sonrasında hava almayan, güneş görmeyen bir yerde saklayabilirsiniz.

Bir sonraki sene için atalık tohumlarınız hazırdır. Sakladığınız yerden ürünü alırsınız ve tekrar aynı işlemi yaparsınız.

Tohumlar ile ilgili döngü maalesef yok oldu. Bütün tohumlar ürüne dönüşür ve bir sonraki sene için aynı ürün yetişirdi. Bu döngü yüzlerce yıl devam etti. Maalesef insanoğlu olarak kendi ellerimizle yok ettik. Şimdi doğal ürünlere ulaşmakta zorlanıyoruz. Temiz toprak bulmak imkansız hale geldi. Amacımız ilaçsız tohum ile sürdürülebilir bir tarım.

Fevzi UÇAR – Karaot Köyü Üretici

İlaçsız üretim nasıl yapılır

Modern dünyada ilaçsız tarım, organik tarım yoktur gibi sözler kesinlikle yalandır. İlaçsız tarım mümkündür. Hatta bizim kurtuluşumuzdur. Bu sebeple teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Bir üretici olarak sizlere nasıl ilaçsız tarım yapılacağı konusunda bilgi vereceğim. Tabiki vermiş olduğum bilgilerin tamamı kendi tecrübelerimizdir. Bizden çok daha hassas veya ekolojik tarım yapan kişiler vardır. Sadece kendi bilgimiz ve tecrübemiz ile bu konuda yardımcı olmak istedik.

  • Atalık tohumu sahibi olmanız gerekiyor. Bizim sloganımız olan “Her şey bir tohumla başlar” Öncelikle elinizde atalık tohum olması gerekir. Atalık tohumunuz yoksa diğer maddelere geçmenize gerek yok. Yapmış olduğunuz ilaçsız tarımın çok önemi yoktur.
  • Toprakta ilaç kalıntısı olmamalı. Daha önceki 3 yıl içerisinde kimyasal ilaç kullanılmamış olması gerekmektedir. Eğer ilaç kullanımı olduysa ve 3 yıldan daha hızlı temizlemek istiyorsanız buğday, arpa ekimi yapabilirsiniz. Buğday ve arpa toprakta bulunan ilaç kalıntılarını kendi üstüne çeker ve toprağın temizlenmesini sağlar. Toprak temizse bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
  • Kimyasal gübre kalıntısı olmamalı. Geleneksel tarım için hayvan gübresi, bitki gübresi kullanmanız gerekmektedir. Eğer kimyasal gübre kullanımı olduysa 3 yıl beklemeniz gerekir veya buğday, arpa ekimi yaparak temizleme işlemine girebilirsiniz.
  • Yabancı otlar ile ilaçsız mücadele. Sebzelerin arasında çıkan yabancı otların temizlenmesi gerekir. Yabancı otlar ayıklanarak topraktaki gücün sebzelere gitmesi sağlanır. Modern tarımda kimyasal ilaç verilerek yabancı otlar yok edilir. Ancak geleneksel tarımda bu işlem kesinlikle olamaz. Yabancı otlar ile çapalama yoluyla mücadele etmeniz gerekmektedir. Başka çözümü maalesef yoktur.
  • Verim ve hastalıklarla mücadele için bitkisel ilaç kullanmanız gerekiyor. Kendi yapabileceğiniz veya satın alacağınız bitkilerden üretilen veya doğal maden olan ürünleri ilaç olarak kullanabilirsiniz. Eskiden geleneksel tarımda bütün çiftçiler ilaçlarını kendisi yapardı. Sitemizde bulunan ısırgan otu ilacı ve gülleci bulamacını inceleyebilirsiniz.

İlaçsız tohum ile ilgili daha bilgi almak ve ilaçsız tohum siparişi verebilmek için mağaza bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Karaot Köyü üreticileri olarak yukarıda yazmış olduğumuz şekilde üretim yapmaya devam ediyoruz. Ürünlerimizi incelemek ve satın almak istiyorsanız mağaza bölümüne gidebilirsiniz. Bizi takip etmek için @karaotorganik instagram adresimizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0