Yerli Sarımsak

Yerli sarımsak ülkemizin birçok bölgesinde rahatlıkla yetişmektedir. Ülkemizin toprakları sarımsak üretimi için oldukça uygundur. Genelde en fazla güneş alan bölgelerde sarımsak üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde yetişen sarımsakların hepsi kendine özgü ve kalitelidir. Karadeniz, Ege, Güneydoğu gibi bölgelerde bolca sarımsak üretimi yapılmaktadır. Bizim üretimini yaptığımız sarımsak türü ege bölgesine aittir.

Karaot Köyü’nde sarımsak üretimi

Karaot Köyü’nde sarımsak her zaman üretilmiştir. Ege bölgesine ait yerli sarımsak türü ile köylülerimiz üretimine devam etmiştir. 2000’li yıllardan sonra sarımsağın insan sağlığı üzerindeki önemi daha fazla anlaşılmıştır. Bununla birlikte ülkemizdeki üretim artmıştır. Özellikle ithal edilen sarımsakların kalitesinin düşük olduğunu öğrendik ve sağlıklı beslenmek isteyen kişiler yerli sarımsak tüketimine yöneldiler. Bu sebeplerden dolayı köyümüzde sarımsak üretimi arttı. Muhtemelen her geçen gün daha fazla artacağını düşünüyoruz.

Yerli sarımsak ile ithal sarımsak nasıl anlaşılır

Yerli sarımsak ile ithal sarımsak arasında büyük kalite farkları mevcuttur. Kaliteli sarımsak almak istiyorsanız mutlaka yerli sarımsak elde etmeye çalışın. İllaki bizim üretmiş olduğumuz sarımsağı alın diye söylemiyorum. Anadolu da yetişen bütün yerli sarımsaklar çok kalitelidir. Sadece alacağını üreticinin kimyasal tarım ilacı kullanmadığına emin olun. Onun dışında gözünüz kapalı alabilirsiniz. Kesinlikle ithal sarımsaklardan çok daha kaliteli olacaktır.

Şimdi gelelim ithal ile yerli sarımsak farkını nasıl anlarız.

  • İlk görünüşten bile fark etmeniz mümkündür. Genelde Çin sarımsakları oldukça büyük baş kısmına sahiptir. Yerli sarımsakların baş kısmı fazla büyük olmaz.
  • Çin sarımsaklarının dış kısmı süt beyaz olur ve tükettiğinizde aroması çok yoktur. Hatta hiç tat bile alamayabilirsiniz.
  • Çin sarımsakları görünüş olarak daha güzeldir. İlk başlarda güzel görünebilir ama devam eden günlerde şekli bozulur ve kötüleşir. Yerli sarımsağa göre çok daha hızlı bozulur.
  • Yerli sarımsağın iç kısmı pembe-mor cinsi bir renkte olur. Bu renk yerli sarımsağa aittir.
  • Yerli sarımsağın dış kısmı krem renginde olur genelde. Kök kısmı kahverengi bir renktedir.
  • Yerli sarımsağın tat ve aroması oldukça keskindir. Yediğiniz zaman veya yemek içerisinde tükettiğinizde tadını hemen hissedersiniz. İçine koyduğunuz yemekte kendini belli eder.
  • İthal sarımsağa göre çok daha uzun süre dayanır. 1 yılı aşkın dayanma süreleri vardır. Bunlar ithal sarımsak için mümkün değildir.

Sarımsağın faydaları nelerdir

Sarımsak bildiğiniz gibi binlerce yıldır tıbbi anlamda kullanılan bir üründür. Tüketilmesinin yanında her zaman tıbbi amaçlı kullanılmıştır. Bu sebeple sadece bir tat veya yemeklere lezzet veren bir ürün olarak görmemek gerekir. Tadını sevmesek bile tüketmemiz gerekmektedir.

  • Sarımsağın düzenli tüketilmesi ile karaciğeri koruduğu bilinmektedir.
  • Bağışıklığı daha güçlü hale getirmektedir.
  • Tansiyon ve şeker hastalığına ciddi faydaları vardır.
  • Kanser oluşumunu engellemede büyük fayda sağladığı söylenmektedir.
  • Bilindiği gibi sarımsak için halkımız arasında doğal antibiyotik tanımı kullanılmaktadır. Bağırsağın düzenlenmesi ve korunmasını sağlamaktadır. Bu sayede hastalıklara karşı korunmamızı sağlar ve hızlıca düzelmemize yardımcı olur.
  • İdrar yolu, basur gibi sorunlara karşı sarımsağın müthiş faydaları vardır.
  • Çok ilginç bir şekilde sarımsağın tırnakların sertleşmesine faydası vardır.
  • Sarımsak cildin gençleşmesi ve yeniden onarılması için çok faydalıdır.

Sarımsak ile saçkıran tedavisi

Bu yazıyı yazan kişi olarak 15-16 yaşlarından 30’lu yaşlara kadar saçkıran sorunu ile uğraştım. Birçok kez doktora gittim veya bitkisel çözümler denedim. Bu sebeple sarımsağın birçok defa faydasını gördüm. Bu sebeple özellikle bu konuya değinmek istedim.

Birçok kişi tarafından tam bir kabus olan saçkıran hastalığı ile sarımsak ile mücadele edilebilir. Hatta çok hızlı bir biçimde aynı bölgeden saç çıkması sağlanır.

Saçkıran olan bölgeye sarımsağın iç kısmını sürtün. Biraz sert biçimde sürtmeye çalışın. Yaklaşık 4-5 dakika bu işleme devam edin. Saçkıran bölgesine hafif tahriş vermeniz gerekiyor. Biraz canınız yanacak ama bu doğal tedavi için buna ihtiyacınız var. Dayanabildiğiniz kadar bölgeye sarımsağı sürmeye devam edin. Bölge kırmızılaşacak ve hafif yaralanırsa çok daha iyi olur. Her gün düzenli olarak bu işlemi yapın. Belli süre sonra hastalıklı bölgeden sarı ve ilk saçlar çıkmaya başlar. Bebek saçı gibidir. Belli süre sonra eski saçlarınız gibi olacaktır.

Sarımsak nasıl saklanır

Sarımsak size ulaştıktan sonra buzdolabında saklamanız uygundur. 1 yıl civarında rahatça saklanabilir. Bozulma kolay kolay yapmaz.

Köyümüzde ürettiğimiz yerli sarımsak siparişi verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Bütün ürünlerimizi takip edebilmek için @karaotorganik instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0