İzmir’de Fide Satışı

İzmir’de fide satışı yapılan birçok yer vardır. Ancak İzmir’de atalık tohumlardan üretilen ve yerli fide olarak yetiştirilen çok fazla yer bulma şansınız yok. Karaot Köyü onlarca yıldır bakir topraklarında atalık tohumlardan fide üretimi yapmaktadır. Her sene Nisan – Mayıs ayları geldiğinde Karaot Köyü’nde fide heyecanı başlar. Köyün girişinde bulunan ve köylü üreticilerin kurmuş olduğu Karaot Organik Ürünler üzerinden fide üretimi yapılmakta ve satışı yapılmaktadır.

Atalık Tohumlar nasıl yok edildi

1990’lı yıllardan sonra Türkiye’deki bütün köylede hibrit tohum ile üretim artmaya başladı. 2010’lu yıllara geldiğimizde en ücra köylerde bulunan ninelerimizin elinde bile 1 adet tohum kalmadı. Maalesef bütün tohumlar yok edildi. Hibrit tohumlar bedavaya dağıtıldı, maliyeti çok az olduğu söylendi, hastalıklara karşı korumalı olduğu söylendi ve çok daha fazla verim alınacağı köylülere söylendi. Tabiki verim olarak fazlaydı ve üreticiler bunu görünce hibrit tohumlara geçtiler. Ellerindeki atalık tohumları üretmek bir uğraş ve işçilik kaybıydı. Bu sebeple herkes hibrit tohumlarla üretim yapmaya başladı. Atalık tohumlar yok olup gitti. 2010’lu yıllara geldiğimizde hibrit tohumların fiyatları uçuk seviyelere geldi ve sağlık açısından çok sıkıntılı olduğu anlaşıldı. Aynı zamanda ürünlerin tadı, kokusu ve kalitesi yoktu. Herkes eski tatları aramaya başladı. Ama geriye dönme şansı maalesef kimsenin yoktu. Çünkü kimsenin elinde tohum kalmamıştı.

Karaot Köyü tam bu noktada diğer köylerden ayrıldı ve hiçbir zaman hibrit üretime geçmedi. Karaot Köyü gibi köyler bu sebeple çok önemli ve yaşatılması gerekiyor.

Karaot Köyü’nde tohum üretimi nasıl başladı

1990’lı yıllarda hibrit tohum ile üretme ve ürettirme çabası Karaot Köyü üreticileri üzerinde de oldu. Bu dönemde köyde bulunan bazı önemli üreticiler atalık tohumlar ile üretime devam edilmesi gerektiğini ve bunların çok doğru olmadığını söylediler. O dönemde hibrit tohumların sıkıntılı olduğu hiç bilinmiyordu. Sanki geleceği görmüş gibi bu düşünceyi savundular. Bu dönemden sonra birçok maddi kayıp yaşadılar. Ticaret hibrit tohum ile üretilen ürünler üzerine dönmeye başladı. Ellerindeki ürünlerini satamaz hale geldiler. Yinede hibrit tohum ile üretime geçiş yapmadılar.

2000’li yıllardan sonra atalık tohumların yok olmak üzere olduğunu ve bunların çoğaltılması gerektiğini düşünen bazı köylülerimiz oldu. Bunlar kendi ellerinde bulunan tohumları çoğaltmaya başladılar. Sonra farklı ırk ve cinsten olan tohumlara yönelmek istendi. Bu dönemde köyümüzde tohum derneği kurulmuştu. Tohum derneğinin çabaları ile çevre köylerden farklı ırk tohumlar toplandı. Bu tohumlar çoğaltıldı.

Çoğaltılmış olan tohumlar başka üreticiler ile paylaşılmaya başlandı. Birçok çiftçi, hobi amaçlı üreticiler Karaot Köyü’nün üretmiş olduğu tohumlar sayesinde üretim yaptılar.

Bu çabalar sayesinde nesli tükenmek üzere olan birçok tohum kurtarıldı. Üretim devamlılığı sağlanmış oldu.

İzmir’de fide satışı yapılan Karaot Köyü

Köyümüz Torbalı ve Kemalpaşa arasında bulunan çam ormanlarının içerisinde bir dağ köyüdür. Bardacık incirinin en güzel yetiştiği bölgedir. Sultaniye üzümünün kalitesi üst seviyededir. Ege’nin yağlık zeytin ağaçları ile köy çevrilidir. Yaz aylarına geldiğimizde kınalı bamya ekimi yapılır.

Şubat ayında bir önceki yıldan ayrılmış olan tohumlar fide haline getirilmek için toprağa atılır. Fide haline gelen tohumlar Nisan – Mayıs aylarında satılmaya başlanır.

2010’lu yıllardan sonra dernek köyden gitmiştir. Atalık tohumlar ile üretim köyün yerlisi olan kişiler tarafından devam ettirilmektedir. Fide üretimleri yapılarak Karaot Organik Ürünler üzerinden satışı yapılmaktadır. Aşağıda harita kısmını bıraktığımız yerde Karaot Organik Ürünleri bulabilirsiniz. Nisan – Mayıs aylarında buradan fide alımı yapabilirsiniz.

Fideler sınırlı sayıda üretildiği için herkese gönderme şansı maalesef olmayabiliyor. Bu sebeple Şubat ayından sonra ön sipariş formunu doldurmanız çok iyi olacaktır. Bu sayede fide veya tohumun geleceğini kesinleştirmiş olacaksınız.

Fide ve tohumlar için ön sipariş vermek için tıklayınız.

İzmir’de fide satışı için köyümüzü tercih edebilirsiniz.

Fide ve tohum almak için gelmek istiyorsanız Nisan – Mayıs aylarında gelmeniz gerekiyor. Gelmeden önce bilgi verirseniz iyi olacaktır. Elimizde bazen fide kalmama durumu olabiliyor. Bu sebeple önceden bilgi almanızda fayda olacaktır.

İzmir’de fide satışı için köyümüze gelebilirsiniz. Karaot Köyü’nde atalık tohumlar ile üretmiş olduğumuz ürünlere ulaşmak için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ürünlerimizi anlık olarak görmek ve yeni ürünlerimizi keşfetmek için instagram adresimiz olan @karaotorganik adresini takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0