Gülleci Bulamacı

Gülleci bulamacının gecmişi Lokman Hekim’e kadar uzanmaktadır. Tamamen bizim öz geleneklerimizden gelen ve anadolu topraklarına ait tarım ilacıdır. Bizim bulmuş olduğumuz ve yüzyıllar boyunca kullandığımız ilacı, bizlere kaliforniya ilacı olarak satmaya çalıştılar. Kaliforniya ilacı diye söylenen bizim yapmış olduğumuz güllecidir. Türk ve Anadolu topraklarında yüzyıllar boyunca tarımda kullanılmıştır. Kimyasaldan uzak ve bu denli etkili olan bir ilaca sahip çıkmamız gerekiyor.

Bu yazımızda sizlere gülleci bulamacının faydaları, nasıl kullanıldığı ve nasıl yapıldığı ile ilgili bütün detayları vereceğim.

Özellikle 1950’li yıllardan sonra tarıma giriş yapan kimyasal ilaçlar tarımın şeklini değiştirdi. İnsanoğlu tohumun şeklini değiştirdi, tohuma uygun kimyasal ilaç üretti. Kimyasal gübre üretti. Verimi arttırdı ama gıdadan kaynaklanan sağlıklı yaşamı maalesef yok etti. Sağlıklı sebze, meyve yiyemez olduk.

Karaot Köyü’nde tarım ilacı kullanımı

Karaot Köyü’nde bulunan çiftçiler olarak 1990’lı yıllarda gülleci bulamacı ile tanıştık. Tabiki daha öncesinde dedelerimiz kullanıyordu ama tarım ilaçlarına maalesef herkes geçiş yaptığı için üretimi sona ermişti.

İlk başladığımızda 2-3 çiftçimizin ürettiği ve kendi tarlalarında kullandığı bitkisel ilaçtı. Kullanım sonucunda müthiş faydalar sağlandığı ortaya çıktı. Zeytin üretiminde ilk denemelerimizi yapmıştık ve müthiş verim almıştık. Her sene yaşamış olduğumuz kronik hastalıkların yok olduğunu gördük ve bu sayede verim artışıda sağladık. Ayrıca kendi ürettiğimiz ilaç olduğu için maliyetlerimizi minumum seviyeye indirdik.

Şu anda köyümüzün büyük bölümünde gülleci bulamacı, ısırgan otu ilacı, dut yaprağı ilacı gibi geleneklerimizden gelen ve sadece bitkisel olan tarım ilaçlarını kullanıyoruz.

Gülleci bulamacı nasıl yapılır

Bulamaç yapımında saf kireç ve saf kükürt kullanılır.

İçindekiler:

  • 100 litre su için
  • 15 kg sönmemiş taş kireç
  • 30 kg toz kükürt

Büyük bir kazanda üretimi yapıyoruz. Eğer uygun kabınız yoksa, verdiğim miktarları orantısal olarak ayarlayabilirsiniz.

50 litre su içerisine sönmemiş taş kireci atıyoruz ve çözülmesini sağlıyoruz. Kireci suyun içerisine attıktan sonra fokur fokur sönme işlemi başlayacaktır. Su içerisinde kireci karıştırmamız gerekiyor. Eğer karıştırma işlemi yapmazsak top halinde kalacaktır. Kirecin sönme işlemi uzun sürebilir. Özellikle suyun alt kısımlarına kireç çöker. Sürekli karıştırarak kirecin suya karışmasını sağlamamız lazım. Kireç suya tam olarak karıştıktan sonra, kalan 50 litre suyu ilave ediyoruz.

Su ilavesinden sonra kükürdü yavaş yavaş karışım içerisine eklemeye başlıyoruz. Bir anda hepsini eklememiz doğru olmaz. Bu sebeple 1 kilo partiler halinde kükürdü karışıma ekliyoruz. Bu esnada sürekli karıştırma işlemi yapıyoruz. Eğer karıştırma yapmazsak kükür su üzerinde kalır ve hiçbir anlamı olmaz.

Kükürtün hepsini karışım içerisine attıktan sonra karıştıracağız. Tam bulamaç haline geldikten sonra ateşi yakabiliriz. Kazanın altında ateş yanıyorken bulamacı sürekli karıştırıyoruz. Koyu bir kıvam alacaktır ve üzerinde köpüklenme oluşacaktır. Kaynama esnasında oluşan köpükleri almamız gerekiyor. Bu süzgü veya tas ile üzerinde köpükleri alıyoruz.

Ateşi yaktıktan sonra 1,5 saat boyunca kaynamasını sağlayacağız. Kaynama esnasında karıştırmaya özen gösterelim. Karıştırmazsak dip kısmında birikme olacaktır. 1,5 saat kaynama süresinden sonra ateş altından alınacaktır ve karışım soğumaya bırakılacaktır.

Soğuduktan sonra belli ölçekli kaplara alınır ve beklemeye alınır.

Gülleci bulamacı ne işe yarar

  • Mantari hastalıkları önleyicidir
  • Zararlı böcekleri, kurtları öldürücüdür ve bitkiyi koruyucudur.
  • Tedbir amaçlı kullanıldığında bütün sebze ve meyvelerde böceklerin o bölgeye gelmesini engeller.
  • Ağaçların gövdelerinde bulunan çatlakların içerisinde böcekler kış aylarında yuva yapar. Böcekler gövde kısmına inanılmaz zarar verir ve ağacın gücünü azaltır. Gülleci kullanıldığında böceklerin yok olması sağlanır.
  • Mantar hastalıkları meyve ağaçları için çok büyük sorundur. Mantarların büyümesi ve çoğalması sonucunda ağaçlar hastalıklar ile kaplanır. Mantar hastalığına yakalanan ağaçların verimi düşer. İlerleyen dönemlerde ağacın dallarının yok olmasına veya kurumasına kadar gidebilir. Bulamaç kullanıldığında mantarların çoğalmasını engeller ve bu sayede bütün hastalıkların önüne geçmiş olur.
  • Özellikle zeytinlerde oluşan zeytin sineğine karşı müthiş faydalıdır. Normalde zeytin sineğinin önüne geçebilmek için yıllık 4 defa kimyasal tarım ilacı uygulaması yapılır. Gülleci bulamacının Temmuz ayında 1 defa kullanılması sonucunda zeytin sineğinin önüne geçmiş oluruz. Hem maddi olarak fayda sağlarız, hemde kimyasal hiçbir işlem uygulanmamış olur.
  • Domates, biber, patlıcan gibi bütün sebzeler için kullanılır. Sebzelerin çiçeklerinin azaldığı ve büyümeye başladığı dönemlerde kullanabiliriz. Yaprakların süresini uzatır, olgunlaşmaya yardımcı olur. Böcekleri savurur ve mantar hastalıklarını yok eder.
  • Ağaçlarda oluşan yaralanmaları düzeltir. Örneğin bir dalın kırıldığını düşünürsek, kırılmış olan bölgeyi ağacın kapatması çok uzun sürmektedir. Bu bölümler hastalıklara açıktır. Bu bölgeye sürebiliriz. Burada hastalıkların oluşmasını engeller ve kabuğun hemen kapatmasını sağlar.
  • Erik, badem, şeftali, kiraz gibi meyvelerde kök boğulma hastalığı olur. Kök kısmının 1 metre çevresine bulamaç dökülür ve bütün kış boyunca bulamaç kök kısmına ulaşır. Bulamaç kök boğmasına engel olmaktadır.

Gülleci bulamacı nezaman kullanılır

  1. Aralık veya Ocak ayında kullanmamız gerekir. Kış aylarında üreyecek olan mantar hastalıkları ve böcek yuvalanmalarının önüne geçmiş olacağız. Özellikle zeytin için Aralık ayını geçirmeden kullanmak çok faydalı olacaktır. Bu sebeple zeytin toplamamızı en geç Aralık ayında bitirmemiz gerekir.
  2. Meyvelerin büyüme döneminde gülleci bulamacı kullanılması gerekir. Örneğin incir için konuşursak Mayıs-Haziran ayı incirin büyüme dönemidir. Bu dönemde gülleci bulamacı kullanabiliriz.
  3. Zeytin sineği için Temmuz ayında gülleci bulamacı uygulanır. Diğer meyvelerde olduğu gibi Temmuz ayından sonra zeytin için büyüme dönemi başlar. Bu dönemde kullanılacak olan gülleci, zeytin sineğinin önüne geçecektir.
  4. Hasat tarihimizden 1 ay önce tekrar gülleci bulamacı kullanmamız gerekir. Meyvelerin olgunlaşma esnasında kabuk kısımlarında mantar hastalıkları üremeye başlar. Eğer bunların önüne geçilmezse meyvelerin dökülmesine, kalite düşüklüğüne, iç kısımların bozulmasına sebep olur. Gülleci bulamacının uyguladığımız zaman bu tarz hastalıkların önüne geçmiş oluruz. Sadece kabuk kısmında kaldığı ve doğaya karıştığı için insan sağlığı içinde hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır.
  5. Sebze ürünlerinde çiçeklerin yok olup, sebzelerin büyümeye başladığı dönemde kullanılabilir.

Gülleci bulaması nasıl kullanılır

  • Kış ayı için kullanım durumu

Kış ayı için hazırlamış olduğumuz gülleci bulamacını 100 litre suya 1,5 litre gülleci bulamacı koyarak kullanıyoruz. Bu orantıya sabit kalararak miktarları arttırabilir veya azaltabilirsiniz.

  • Yaz ayı için kullanım durumu

Yaz ayı için hazırlamış olduğunuz gülleci bulamacını 100 litre suya 1 litre gülleci bulamacı koyarak kullanıyoruz.

NOT: Sebze ürünlerinde 100 litreye 0,75 litre gülleci bulamacı kullanmanız gerekir. Sebze ürünlerinde daha fazla seyrelterek kullanmak lazımdır.

NOT: Gülleci bulamacını güneş gören bir yerde saklamayın. Gülleci bulamacı iki renge bürünmektedir. Kullanmadan önce karıştırın ve sonra su ile karıştırın. Su içerisine attıktan sonra tekrar karıştırın.

Gülleci bulamacı tamamen bitkisel bir tarım ilacıdır. Yüzyıllardır tarımda kullanılan ve müthiş verim alınan bir tarım ilacıdır. Aynı zamanda doğal olması sebebiyle organik tarımda tercih edilmektedir.

Gülleci bulamacı siparişi vermek için whatsapp telefonumuz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz veya mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Yotube kanalından gülleci bulamacı yapımını inceleyebilirsiniz.

Gülleci Bulamacı” yazısında 17 düşünce

  1. Cemil diyor ki:

    Merhaba ben fındık için kullanacağız 600 litre suya 6 litremi koymam gerekiyor fındığın agacı ve fındık cıceklerine zarar verirmi

    • Yavuz diyor ki:

      Yanlış bilgi alıyorsun,bende fındığa kullanıyorum,aralıkta200 litrelik ilaçlama motoruna 3 litre koyacaksın,daha sonra fındık uyanmadan da 1’5 veya 2 litre koyacaksın.ileryen dönemde fındık oluştuktan sonra mayıs sonu Haziran başı gibide 200 litrelik makinaya 1 litre koyup atabilirsin,bütün bu uygulamaları yaparken mutlaka kökede iki tur ilaç at kökü güçlendiriyor,güven bana 5 yıldır atıyorum 1e 3 fındık alıyorum,ağaçlarda hastalık namına eser yok,saygılar.

      • Admin diyor ki:

        Değerli katkınız için çok teşekkür ederiz. Üründen ürüne kullanım şekilleri değişebiliyor. Bizim bölgede fındık üretimi olmadığı için biz uygulama şansı bulamadık. Sizin gibi üreticilerin katkıları çok güzel.

    • Admin diyor ki:

      Dut yapraklarını bıçak veya blender yardımıyla parçalayın. Bir kabın içerisine koyun. Üzerini su ile doldurun. 20 gün güneşte beklesin. Bu şekilde ilacınız hazır olacak. Hazır olan suyu 1 litre ilacı, 40 litre su ile karıştırın. Bu şekilde ürünlerde kullanabilirsiniz.

  2. Pingback: İlaçsız Tohum - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0