En Kaliteli Susam

Susam dünyanın birçok bölgesinde yetişen ve en fazla tercih edilen baharat türlerinden birisidir. Dünyanın birçok yerinde susam yetişmektedir ama Anadolu toprakları birçok üründe olduğu gibi, susam içinde en kaliteli susam üretiminin yapıldığı ülkeler arasındadır. Susam için sıcak bir iklim gerekmektedir. Bu sebeple ülkemizde genelde Manisa, İzmir, Adana, Antalya, Muğla gibi yerlerde susam üretimi yüksek biçimde yapılmaktadır. Ancak sizlere bugün bizim ürettiğimiz ve ülkemiz topraklarına ait en kaliteli susamdan bahsedeceğim.

Yerli Susam

Karaot Köyü toprakları ve iklimi susam üretimi için çok uygundur. Yüzlerce yıllık atalık tohumlardan günümüze uzanan tohumlardan üretimi devam ettirilmektedir. Piyasada bulunan Çin susamlarına göre rengi koyu sarıdır. Kalitesi ve aroması çok yüksektir. Aynı zamanda tahin üretimi içinde uygundur. En kaliteli susam türüdür.

Ülkemiz susam üretimi konusunda harika toprak ve tecrübeye sahiptir. Anadolu topraklarına ait dünyanın en kaliteli susam tohumları vardır. Bu tohumlar maalesef 1990’lı yıllardan sonra yok olmaya başladı. Özellikle yurtdışından susam ithalatının artmasından dolayı, üreticiler ekim alanlarını azalttı. Bu sebeple ülkemizde satılan susamların büyük bölümü yerli susam değildir. Maalesef dışarıdan gelen susamların kalitesi çok düşüktür. Bizim yetiştirdiğimiz susamlar tamamen yerli tohumdur. Aynı üründen bir sonraki sene tekrar tohum alınabilir. Kalitesi çok üst düzeydedir. Genelde Japonya’ya ihraç olmaktadır. Ama biz ülkemizde yaygınlaşması ve özellikle tercih edilmesini istiyoruz.

KARAOT KÖYÜ ÜRETİCİLERİ

En Kaliteli Susam Üretimi

Susam üretiminin kaliteli olması için toprak yapısı çok önemlidir. Tavlı toprak dediğimiz topraklar çok uygundur. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında susam ekimi yapılır. Ekim işlemi el ile yapılacağı gibi, mibzer denilen makine yardımı ile de yapılabilir. El ile yapılan ekim için dönümde 1kg civarında susam tohumu kullanılması gerekir. Ekim işlemi mibzer ile yapılacaksa 600gr civarında yeterli olmaktadır. 1 dönümde yaklaşık 50-60kg civarında ürün alınmaktadır. Susam üretimi esnasında su ihtiyacına çok fazla gerek duymaz. Yine de sulama yapılırsa verimin artması mümkündür. Ancak genelde su olmayan topraklarda tercih edildiği için susuz tarım yapılmaktadır.

En kaliteli susam
yerli susam tohumu
Susam

Yerli susamın rengi hafif koyu sarı renkte olmaktadır. Maalesef çok uzun yıllardır ülkemizde ithal susam tüketildiği için beyaz susama halkımız alıştı. Bu sebeple bazen bu tarz susamlar ilginç gelebiliyor. Susamınız kavrulmuş mu diye soru çok fazla alıyoruz. Susamımız kavrulmuş değildir. Doğal rengi bu şekilde olmaktadır.

En kaliteli susam nerede yetişir

En kaliteli susam Muğla’ya bağlı Gökova susamıdır. Ülkemizde en kaliteli susam türü bu bölgede yetişmektedir. Tabiki burada kaliteli üretim olmasının en önemli sebebi yerli tohum kullanmış olmalarıdır. Aynı yerli tohumlar ile ülkemizin birçok bölgesinde yetişebilir. Hatta bizim bölgemizde birçok üretici yerli susam üretimini aynı tohumlar ile yapmaya devam etmektedir.

Gökova susamı o kadar ünlü olmuştur ki, ülkemizde tüketimi hemen hemen yok gibidir. Susam sezonunda dünyanın birçok bölgesine kamyonlarla susam ihracatı yapılmaktadır. Özellikle Japonya’dan Gökova susamına ilgi çok fazladır.

  • Gökova susamına ulaşmak ve fiyatını görmek için tıklayınız.

Karaot Köyü susam üretimi

Köyümüzde sadece yerli susam üretimi yapılmaktadır. Tamamen geleneksel usuller ile üretimine devam ediyoruz. Sarı susam olarak bilinen en kaliteli susamı tohum olarak kullanıyoruz. Üründen tohum alıyoruz ve bir sonraki sene tekrar kullanmaya devam ediyoruz. Bu sebeple atalık tohum susamdır. Almış olduğunuz susamı aynı zamanda tohum olarak da kullanabilirsiniz.

Karaot Köyü’nde 2000’li yılların başından itibaren başlatmış olduğumuz yerli tohum üretimini susam içinde devam ettiriyoruz. Amacımız köyümüzde yetişebilecek olan bütün ürünlerin yerli tohumlar ile üretilmesi ve geleneksel tarım tekniklerini kullanarak üretimini yapmaktır. Bu konuda yapmış olduğumuz üretim çabaları sayesinde yaklaşık 150 civarında nesli tükenmek üzere olan tohumu çoğalttık. Birçok bölgeden gelen ve nesli tükenmek üzere olan tohumların ekimini yapıyoruz ve bir sonraki sene binlerce-milyonlarca tohum haline getiriyoruz.

Susam üretimi içinde aynı düşünceye sahibiz. Dünyanın en kaliteli susam türlerinden biri olan sarı susamın yok olmasını izlemek yanlış olurdu. Bu sebeple bizde susam üretimini yapmaya başladık. Topraklarımızın susam üretimine uygun olması bize büyük güç sağladı.

En kaliteli susam olan yerli susam fiyatını görmek veya satın almak için mağaza bölümüne gidiniz. Bizi ve ürünlerimizi takip etmek için @karaotorganik instagram adresimizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0