Domates Nasıl yetiştirilir

Kimyasal ilaç, kimyasal gübre kullanılmadan domates nasıl yetiştirilir. Tohumdan aldığınız ürüne kadar ilaçsız domates nasıl yetiştirilir. Domatesin dikiminden, çapalaması, yetiştirmesine kadar bütün evleri bu yazımızda bulabileceksiniz.

Domates Nasıl Yetiştirilir

  • Yerli domates fidesi nasıl yetiştirilir
  • Domates nasıl dikilir
  • Domates çapası nezaman yapılır
  • Domates hastalıkları ile nasıl mücadele edebiliriz

Yerli domates fidesi nasıl yetiştirilir

Yıllardır söylediğimiz bir cümle var. “Herşey Tohumla Başlar”

Tohum herşeyin başıdır. Eğer elinizde atalık yerli tohum yoksa, yapacağınız diğer işlerin hiçbir önemi yoktur. Bu yüzden öncelikle gerçek tohuma sahip olmamız gerekmektedir. Atalık tohumlara sahip olmanın oldukça güç olduğunun farkındayım ama istenildiği takdirde bulunabileceğini biliyorum.

Yerli domates fidesi yetiştirmek için elimizde atalık tohumlar veya kısır olmayan tohumlardan olması gerekmektedir. Elimizde tohum olduğunu düşünürsek aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekmektedir.

  • Kimyasal işlem uygulanmamış kaliteli toprağa ihtiyacımız vardır. Toprağın uzun yıllardır işlenmemiş olması bizim için uygun değildir. Toprağın önceki yıllarda işlem görmesi, ürün yetiştirilmesi verim için çok daha iyidir.
  • Hayvan gübresine ihtiyacımız vardır. Kalite sırasına göre sizlere gübre sıralaması yazacağım. İlk yazdığımdan başlayarak bulmaya çalışabilirsiniz. Hepsini kullanabilirsiniz ama verim alamında kalite farkları bulunmaktadır.
    • Solucan gübresi, keçi gübresi, koyun gübresi, inek gübresi, tavuk gübresi sıralamasını takip edebilirsiniz. Biz tarlalarımızda mümkün olduğunca keçi gübresi kullanmaya çalışıyoruz. Kullanacağınız gübrelerin ilaçsız hayvanlardan üretildiğine önem vermelisiniz.
    • Hayvan gübesi ile toprağı karıştırmalısınız. İsterseniz toprağın üstüne gübreyi atabilirsiniz ve traktör, çapa makinesi veya el ile karıştırabilirsiniz.
  • Atalık domates tohumlarını hazırlamış olduğunuz toprağın 2-3cm alt kısmına dikin. Üzerini eliniz ile kapatın. Tohum dikimini sık olarak yapabilrisiniz.
  • Tohum dikimi yaptığınız alanın üst kısmını sera tarzı bir ortama çevirmelisiniz. Sera sistemi yapmanıza gerek yok. Üst kısmını şeffaf naylon ile kapatın. İç kısımda sıcağın daha fazla olmasını, nemin yükselmesini ve bu sayede fidelerin daha hızlı yetişmesini sağlayacaksınız.
  • Hergün fideleri fıskiye yardımı ile sulamalısınız. Salma su ile kesinlikle yapmayın. Fıskiye yardımı ile sulama yapmalısınız.
  • 7-10 gün içerisinde domates fidelerinin toprağın üstünde görünmeye başlayacaktır. Sulamayı hergün devam ettireceksiniz. Tohum dikiminden yaklaşık 1 ay sonra fideler toprağa dikilecek hale gelecektir. Sıcaklık, hava koşulları, toprak gibi sebeplerden dolayı bu süreler değişiklik gösterebilir.
  • Fideler çok fazla kök yapmadığı için kolayca eliniz ile sökebilirsiniz. Fideleri üst bölümden asılarak kökleyebilirsiniz ve dikim için hazır hale getirebilirsiniz.

Domates Nasıl Dikilir

Fideleri ocaktan köklediyseniz veya satın aldıysanız hemen dikimini yapmalısınız. Domates fidesi dikimi yapmak için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır. Domates nasıl yetiştirilir sorusunun en büyük cevabı dikiminde saklıdır.

  • Domates fidesini dikmek için yaklaşık çukur açın. Çukur için belli bir derinlik ölçüsü vermek istemiyorum. Çünkü domates fidesine göre derinlik değişir. Elinizde bulunan fidenin sadece yaprak kısımları toprak üstünde kalacak şekilde dikim yapabilirsiniz. Eğer fideniz çok büyükse çukur içine fideyi yatırabilir ve sadece üst bölümünü toprak üstünde tutabilirsiniz.
  • Açmış olduğunuz çukur içerisine bir avuç kadar hayvan gübresi koyun. Bir miktar can suyunu verin ve domates fidesinin dikimini yapın. Çukuru toprak ile kapatın. Eliniz ile üst kısımdan toprağı hafif ezin. Fidenin gövdesini elinizden geldiğince toprak altında tutmaya çalışın.
Domates Nasıl Yetiştirilir

Domates çapası nasıl yapılır

Domates çapası için belli süre vermek doğru olmaz. Dikim yaptıktan yaklaşık 10-15 gün içerisinde yabancı otlar toprağı sarmaya başlayacaktır. Domateslerin yetişmesi, verimli olması için yabancı otların topraktan temizlenmesi gerekir. Bu yüzden çapalama yapmamız gerekiyor.

Yabancı otları çapa ile köklemeniz gerekmektedir. Kök kısmını yok etmemeniz halinde hiçbir işe yaramaz. Bu yüzden köklerini çıkarıp başka alanlara atın. Yabancı otları domateslere yakın alanlarda tutarsanız köklerden tekrar dirilme imkanı vardır.

Çapalama yaparken fidelerin köklerine zarar vermemeye çalışın. Fidelerin boyları uzadığı için gövde kısmı yukarı çıkacaktır. Toprak ile sadece üst bölümü yukarıda kalacak şekilde dipleri doldurun.

Domates Çapası Nasıl Yapılır

Domates hastalıkları ile nasıl mücadele edilir

Domateste bulunan hastalıklar ile bitkisel yöntemler veya kendi yapacağınız ilaçlar ile mücadele edebilirsiniz. Bu yazıda bu konuyu detaylı açıklamayacağım. Yakın zamanda oldukça detaylı bilgi vereceğim bir yazı hazırlayacağım.

Domateslerde bulunan bökceklenme, ballanma gibi hastalıklar oluşur. Bu hastalıklar ile aşağıdaki karışımı hazırlayabilir ve mücadele edebilirsiniz.

Hastalıklarla mücadele için yapabileceğiniz karışımlar
  • Isırgan otu suyu : Isırgan otlarını toplayın. Isırgan otlarının taze olmasına önem verin. Toplamış olduğunuz ısırgan otlarını 5 litrelik pet şişelere koyun ve üzerine su doldurun. Bu şekilde 15-20 gün civarında bekletin. Oldukça kötü bir koku oluşacaktır. Kokunun oluşması normaldir. Ardından ısırgan otu suyunu sebzelerinizin üzerine atabilirsiniz. Yapraklarına atabilirsiniz.
  • Dut yaprağı suyu : Beyaz dut yapraklarını toplayın ve ince parçalar haline doğrayın. İsterseniz blender tarzı birşey kullanabilirsiniz. İsterseniz bıçak ile ince ince doğrayabilirsiniz. Dut yapraklarını su içerisinde yaklaşık 15-20 gün bekletin. Beklemiş olan suyu sebzelerde kullanabilirsiniz.

Domates nasıl yetiştirilir sorularınızın cevabını yazımızda vermeye çalıştık. Ayrıca domates nasıl yetiştirilir ile ilgili yakın zamanda daha detaylı bilgiler içeren bir yazı yayınlayacağız.

Domates Nasıl yetiştirilir” yazısında 3 düşünce

  1. Hatice Erkol diyor ki:

    Çok güzel açıklamışsınız, sizden bilgilerin devamını bekliyoruz. Sizden fide almıştım küçük hobi bahçem için ama yetiştirmede eksiğim çok.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0