Bamya Faydaları

Bamya faydaları çok fazla olan sebzelerden biridir. İçerisinde bulunan lifler bakımından çok zengindir. Vücutta bulunan romatizma ağrıları, kireçlenmeler gibi sorunlar için birebirdir. Bamyanın düzenli olarak tüketilmesi ile eklemlerde oluşan sıvı kayıpları düzelir. Çok eski zamanlardan bu yana özellikle bamyanın tohumu ilaç sektöründe kullanılmıştır. Bamya suyu içilmesi sonucunda vücudun ihtiyacı olan folik asit ihtiyacı karşılanmaktadır. Bunun gibi bamyanın saymakla bitmeyecek birçok faydasını ve yapım şekillerini yazımızda bulabileceksiniz.

Biz Kimiz

Karaot Köyü’nde atalık tohumlar ile organik sebze ve meyve üreten çiftçileriz. Bizi anlatan daha detaylı bilgiler için hakkımızda bölümünü okuyabilirsiniz.

Karaot Köyü, ege bölgesine ait kınalı bamyanın üretildiği merkez bölgelerden biridir. 2020 yılı itibariyle yaklaşık 60-70 arasında köylünün bamya üretimi yapmaktadır. Taze bamya üretimi sayesinde köylerden göçmüş olan birçok gencin geri dönme ihtimali oluşmuştur.

Bu konuda yazmış olduğumuz bamyanın gücü adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Atalık Tohum Bamya

Köyümüzde sadece atalık tohum bamya üretimi yapıyoruz. Hibrit, Gdolu veya kısırlaştırılmış tohumlar ile üretim yapmıyoruz. Her yıl tohumluk aldığımız bamyaların tohumlarını, bir sonraki sene ekimini yapıyoruz.

Yazımızda açıkladığımız bamyalar atalık tohumlara aittir. Hibrit veya genetiği değiştirilmiş bamya türlerinin faydaları hakkında bir açıklama yapamayız. Açıkcası genetiği değişmiş bamya tohumunun faydası olacağını düşünmüyorum.

Bamyanın Faydaları

Bamyanın değişik kullanım şekillerine göre faydalarını anlatmaya çalışacağız.

Yazımızda kullandığımız faydalar yıllardır öğrendiğimiz, denenmiş ve etrafımızda gördüğümüz faydaları içerir. Ama biz sadece atalık tohum bamyalar kullanıyoruz. Her bamya ve bamya tohumu aynı etkiyi bırakmayacaktır.

  • Taze bamya faydaları
  • Bamya suyu faydaları
  • Bamya tohumu faydaları

Taze bamya faydaları

Taze bamya diğer sebzelere oranla sürekli tazeliğini koruyan bir sebzedir. Bamya öncelikle çiçek olarak doğmaktadır. Çiçek 1 gün içerisinde küçük bamya haline gelir ve 2 gün içerisinde koparılması gerekmektedir. Eğer bamya 2 gün içerisinde toplanmazsa tazeliğini yitirir. Büyük boy bamya haline gelir ve tohumluk olarak değerlendirilebilir.

  • Taze bamya bağırsaklar için çok faydalıdır. Bağırsaklar üzerine çok faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Romatizma ağrılarına faydalı gelmektedir. Çok eski dönemlerden bu yana romatizma, eklem ağrılarında bamya kullanılmıştır.
  • Eklem ağrıları, diz sıvılarında yaşanan kayıplar, kireçlenme gibi sıkıntılı durumlar için taze bamya tüketilebilir. Bamya içinde bulunan sıvının diz sıvılarına çok benzer olduğu ve faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Taze bamya bulamadığınız dönemlerde bamya tohumu kullanabilirsiniz.
  • Vücudun sıvı oranını arttırıyor.

Bamya suyu faydaları

Bamya suyu çok eski dönemlerden bu yana kullanılmaktadır. Son dönemlerde çok fazla kişi tarafından bilinmese bile bamya suyunun inanılmaz faydaları vardır. Ayrıca bamya suyunu evinizde hazırlayabilir ve tüketebilirsiniz.

  • Hamilelik döneminde olan bayanlar mutlaka hergün bamya suyu içerdi. Şu an tıpta kullanılan folik asit ihtiyacının çok büyük oranını bamya suyu ile karşılamak mümkün. Son yıllarda bebeğin gelişime katkı sağlamak amacıyla folik asit kullanılmaktadır.
  • Kemiklerin gelişimini olumlu yönde etkiler ve kemikleri güçlendirir.

Bamya suyu nasıl hazırlanır

Bamya suyunu küçük bamyalardan ziyade orta boy bamyalardan hazırlamakta fayda var. Son zamanlarda halk arasında küçük bamya tercih sebebidir. Ancak bamyanın aslında en faydalı hali orta boy bamyadır. Gelişimini tam olarak tamamlamış ve iç kısmında bulunan salgılar tam olarak oluşmuştur. Bu sebeple orta boy bamya kullanılarak bamya suyu hazırlamanız gerekmektedir.

Bamyaların sap kısımlarını koparın ve diğer bölümlerini 0,5cm civarında doğrayın. Bu şekilde bir cam kavanoz içerisine atın. Cam kavanozu su ile doldurun ve enaz 1 gün bu şekilde bekletin. Bekleyen bamyaları eliniz ile sıkın. Bamya posalarını ağrıyan ayak, kol gibi eklem bölgelerinize sürebilirsiniz.

Süzmüş olduğunuz bamyayı aç karnına içebilirsiniz. Eğer içmesi zor geldiyse içerisine bir miktar limon sıkarak içebilirsiniz.

Bamya Tohumu Faydaları

Bamyanın içinde bulunan ufak çekirdekler tohumdur. Taze bamyada bulunan çekirdeklerden bahsetmiyorum. Bamya dalından taze olarak toplanmaz ve tohumluk olarak bırakılır. Yaklaşık 40 gün civarında dalında koparılmadan bekleyen bamyalar, tohumluk haline döner. İçerisinde kahverengi ve koyu yeşil çekirdekler oluşur. Kahverengi çekirdeklerin çok fazla faydası yoktur. Koyu yeşil bamya tohumlarını kullanabiliriz.

  • Bamya tohumları özellikle eklem ağrıları, kireçlenme, eklemlerde sıvı kayıpları gibi hastalıklar için, çok eski dönemlerden bu yana kullanılmaktadır.
  • Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur
  • Bamya tohumu mide sorunlarına yardımcı olmaktadır.
Bamya tohumu nasıl tüketilir

Bamya tohumlarını toz haline gelecek şekilde ezin. Toz haline getirdiğiniz bamya tohumlarını zeytinyağı içerisine 1 gün boyunca bekletin. Beklettiğiniz zeytinyağını aç karnına tüketin. Zeytinyağını günlük 1 yemek kaşığı kullanabilirsiniz. Mutlaka her gün aksatmadan bu karışımı uygulamaya gayret gösterin. Bamya tohumu ve zeytinyağı karışımını yüksek miktarlarda hazırlayabilir ve hergün tüketebilirsiniz.

Bamya faydaları ile ilgili detaylı bir yazı yazmaya çalıştık. Ancak herzaman söylediğimiz gibi her ürünü zamanında tüketmeye çalışalım. Yaz boyunca taze bamya, yaz dönemi dışında kuru bamya tüketmeye gayret gösterelim.

Aynı zamanda kendi hazırlayabileceğiniz veya güvndiğiniz yerlerden satın alabileceğiniz bamya konservesi tüketmekte fayda var.

Bamya tohumu için kesinlikle atalık tohum bamya olmasına özen gösterin.

Bamya Faydaları” yazısında 2 düşünce

  1. Pingback: Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır - Karaot Köyü Organik

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0