Bamyanın Gücü

Bamyanın bir köyü nasıl değiştirdiğini anlatacağım. Tarım için olumsuz yazıların, düşüncelerin olduğu bu dönemde yüzümüzü güldüren şeylerde oluyor. Bu yüzden yazımın başlığını bamyanın gücü koydum. Bamyanın onlarca insanı, birçok köyü, aileleri nasıl değiştirdiğini göreceksiniz.

Köylüler üretimi bıraktı

Bizim köyümüzde yaşayanların hepsi zeytin, incir, üzüm gibi başlıca ürünleri üretirdi. Aynı zamanda ticari amaçlı olmasa bile domates, biber, patlıcan gibi mevsimsel sebze üretimlerini yapardı. Ayrıca yumurta, süt gibi günlük ihtiyaçlarını kendi üretimlerinden karşılardı.

Yıllarca para kazanamayan köylüler terk etmese bile çocuklarını köyden gönderdi. Köyün nüfusu yarıya düştü. Köyde yaşayanlar üretim yapmaz oldular. Süt, yumurta dahil birçok ihtiyaçlarını parayla satın alır hale geldiler. Köy topraklarının yaklaşık üçte biri yabancılara satıldı ve üretim kalitesi düştü.

Taze Kınalı Bamya

Emekli olan köylülere maaş yetiyor ve tekrar üretim yapmak kimse istemiyordu. Her olaya iyimser bakmaya çalışan ben bile köyüme baktığımda gelecek göremez hale gelmiştim.

Kınalı bamyanın köyümüze etkisi

2003 yılına kadar köyümüzde bamya üretimi yapılıyordu ama hiçbir köylü bamyayı ticari olarak görmüyordu. Herkes kendi evi için üretim yapıyordu. 2003 yılında köyümüzde bulunan birkaç aile toplam 5 dönüm civarında bamya dikimi yaptılar.

Köyümüz topraklarında kınalı bamyanın kalitesinin çok yüksek olduğu, veriminin çok iyi olduğu aynı yıl anlaşıldı. Aynı zamanda İzmir bölgesinde kınalı bamya çok sevildi. Sezonun sonuna doğru tüccarlar köyden bamyaları almaya başladılar. Bamya için beklenilen satış fiyatının iki katına bütün bamyaları sattılar.

Kuru Kınalı Bamya

Bir sonraki yıl üretim yapan aile sayısı 5’e çıktı. Bir önceki yıl gibi olacağından emin olmayan köylüler üretimlerini çok arttırmadılar ama yaklaşık 10 dönüm civarında ekim yapıldı. Yine beklentinin üzerinde talep ile karşılaşıldı. Fiyatlar bir önceki senenin iki katına çıkmıştı. Bütün yaz boyunca diğer köylüler 5 ailenin para kazanmasını izledi.

2020 Yılı itibari ile bamya üretimi

Köyümüzde bulunan ailelerin %50’si topraklarında kınalı bamya üretimi yapmaktadır. Üretim yapmayan kişiler çalışamayacak durumda olanlar, yaşlılardır.

Karaot Köyü’nün en büyük gelir kaynağı haline geldi. İnanılmaz rağbet gören kınalı bamya için Nisan-Mayıs aylarında tüccarlar köye geliyor ve bamyaları almak için birbirleri ile yarışıyorlar.

Karaot Köyü ve çevre köylerin üretim kapasitesi 200ton civarına ulaştı. Yaklaşık 4 ay boyunca köylüler hergün bamyadan para alıyor ve mutlular.

Doğranmış kuru bamya

Ancak halen gençler köyde değiller ve üretime katkıları yok. Şehirde asgari ücrete çalışıyorlar. Geri dönseler çok daha fazlasını kazanabilir haldeler ama bunu gerçekleştiremiyorlar.

Şimdi ne olacak

Gençlerin geri dönmesi ve bamya üretimini ailelerinden alması gerekir. Teknoloji ve bilgi ile köyümüz topraklarında çok daha kaliteli, verimli bamya üretimini gençlerimiz yapabilir. Yeter ki kısır döngüden ve geri dönmekten korkmayı bırakmaları gerekiyor.

Anlayacağınız bamya bizim köyümüzü değiştirdi. İnsanlar mutlu, istediklerini alır hale geldiler. Bamyanın gücü insanları değiştirdi.

Şimdi gelecek için umudumuz var.

Yaz sezonunda taze kınalı bamya, bütün yıl boyunca kuru kınalı bamyayı sitemizden alabilirsiniz. Mağaza bölümünden ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Bamyanın Gücü” yazısında 2 düşünce

  1. Pingback: Yerli Taze Bamya - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

  2. Orhan Görsen diyor ki:

    Çok mutlu oldum yazılarınızı okuyunca üretemez hale geldiğimiz şu devrede çalışmalarınız beni çok mutlu etti artık sizlere destek olmak smacıyla alışverişimi sizin köyden yapacağım

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0