Sebzeler Nasıl Kurutulur

Sebze ve meyvelerin kurutulma yöntemleri tecrübe ve ustalık gerektirir. Kurutma yöntemi her ürün için farklılık gösterir ve yapacağımız doğru kurutma yöntemleri sayesinde müthiş faydaları korumuş olacağız. Hatta taze ürünlerde bulunan faydaları katlamış olacağız. Bu yüzden her ürün için farklı kurutma yöntemi bulunmaktadır. Sebzeler nasıl kurutulur sorusu ile çok karşılaşıyoruz ve bu yazımızda detaylı anlatmaya çalışacağız.

Sebzeleri neden kurutuyoruz

Günümüzde maalesef önemini kaybetmiş olsada her ürünün sezonu ve zamanı vardır. Mevsimsiz hiçbir sebze veya meyve tüketilmemelidir. Mevsimi dışında yediğimiz bütün yiyeceklerin bize sadece zararı var. Mevsimi dışında yetiştirilmesi için inanılmaz ilaç, gübre takviyeleri kullanılmaktadır. Geleneksel üretimde seracılık, zamansız üretim gibi yetiştirme tarzları yoktur.

Sebzeleri bütün yıl tüketebilmek için kurutma yöntemi kullanılmış ve bu yöntem günümüze kadar aktarılmıştır. Sebzeleri kurutmak çok eski dönemlerden günümüze uzanan harika bir yöntemdir. Birçok taze sebzenin kurutulması sonucunda yararları koruduğu bilinmekte, hatta daha yararlı ürünler haline dönüştüğü kanıtlanmıştır.

Sebzeleri bütün yıl tüketebilmek ve sevdiğimiz lezzetlere herzaman sahip olabilmek için kurutuyoruz.

Sebzeler nasıl kurutulur

Bütün sebzeler birbirine yakın teknikler ile kurutulmuş olsada, kendi içerisinde farklılıkları vardır. Ufak ayrıntılar çok büyük sonuçları belirlemektedir. Bu sebeple sizlere bazı sebzelerin nasıl kurutulduğunu bu yazımda anlatacağım.

Domates nasıl kurutulur

Domates en çok tüketilen sebzeler arasındadır. Domatesi bütün yıl tüketebilmek için salça, domates sosu, menemenlik sos gibi ürünler haline getirebiliriz. Ama bu ürünlerin yanında kuru domates yapabilir ve bütün yıl tüketebilirsiniz.

Güneşte domates kurutma

Domatesin geleneksel kurutma yöntemi güneşte kurutmadır. Domatesleri ortadan iki parçaya bölmelisiniz ve direk güneş gören bir yere koymalısınız. İç kısımları güneşe bakmalıdır. Üzerine tuz atıyoruz. Eğer tuz atmazsanız kuruma süresini uzatırsınız. Kuruma süresi uzayınca domatesler çok kötü kuruyacaktır ve içindeki su tamamen gidecektir. Sert kuru domatesler olacaktır. Tuzlayınca kuruma süresini kısaltıyoruz ve yaklaşık 1 hafta içinde kuruyor. Bu sayede istenilen kuru domatesi elde ediyoruz.

Kükürtle domates kurutma

Domatesi kükürt ile kurutuyorlar. Biz bu yöntemi kullanmıyoruz ve tasvip etmiyoruz. Tuz gibi geleneksel yöntem varken kükürt kullanmayı doğru bulmuyoruz.

Fırınlama yöntemi ile domates kurutma

Domatesleri endüstriyel olarak hazırlanmış fırınlarda kurutulmaktadır. Genelde küçük çiftçilerin yapabileceği bir yöntem değildir. Daha önceden hazırlanmış fırınlarda belli derecelerde kurutulur.

Güneşin yararlı ışınlarını almadan kuruduğu için biz fırınlama yöntemini doğru bulmuyoruz ve uygulamıyoruz.

Biber nasıl kurutulur

Biberlerin tam olgunlaşmış halde olanların topluyoruz. Zamanı geçmiş biberlerden kurutma olmaz veya tam olgunlaşmamış biberlerden kurutma yapmak doğru değildir.

Taze olarak topladığımız biberlerin sap kısmına yakın bölgelerden ip ile diziyoruz. Pamuk ip kullanmamız lazım. Sağlık açısından bir sorun yaşanmaması için pamuk ip ile diziyoruz.

Biberi kuruturken %100 güneş gören bir alanda durması iyi değildir. Günün büyük çoğunluğunda güneş görmesi daha faydalı olacaktır. Biz ağaçların dallarına asıyoruz. Günün belli zamanlarında direk güneşe maruz kalıyor ama bütün gün güneşe maruz kalmıyor. Belli zamanlarda gölgede kaldığı için çok daha uygun şekilde kuruyor.

Biberi kuruturken hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Sadece ipe dizip uygun şekilde asmanız yeterli olacaktır. Ancak biber 1 aya yakın süre asılı kalabilir. Hemen kurumaz. Biber sebzeler nasıl kurutulur sorusunda en önemli sebzeler arasındadır.

Bamya nasıl kurutulur

Taze bamya toplarken küçük, orta ve büyük bamyaları ayırmanız gerekiyor. Hepsinin kurutma yöntemi farklıdır.

Küçük bamya nasıl kurutulur

Küçük bamyaların sap kısmını bıçak ile tek tek alıyoruz. Sap kısmı ile kurutursanız istenilen kaliteyi alamazsınız. Sap kısmını almış olduğumuz bölgeden pamuk iplik ile birbirine diziyoruz. Dizilen bamyaları gölge bir alana asıyoruz. Direk güneşte kurutmak bamya için uygun değildir. Günün %50’si güneş görmesi daha uygundur. Evlerinizde bulunan balkon gibi düşünebilirsiniz. Bu tarz bir ortamda kurutmalısınız.

Doğranmış kuru bamya nasıl kurutulur

Orta boy bamyaların sap kısımların bıçak ile kesip atıyoruz. Gövde bölümünü yaklaşık 0,5cm şeklinde doğruyoruz. Fazla büyük veya küçük olmamalıdır. Doğramış olduğumuz bamyaları gölge alanlara seriyoruz ve kurumaya bırakıyoruz.

Ülke genelinde küçük bamya tercih edilmektedir ama aslında bu durum yanlıştır. Orta boy bamya kalite, lezzet anlamında çok daha iyidir. Piyasada bulunan bamyalar atalık tohum bamya olmadığı için orta boy bamyalar olgunlaşmış olarak görünmektedir. Ama bu durum bamyanın cinsiyle alakalıdır. Örneğin kınalı bamya cinsinin en kalitelisi orta boy bamyadır.

Sebzeler nasıl kurutulur sorularına bir nebze cevap vermeye çalıştım. Domates, biber ve bamyanın nasıl kurutulduğunu anlatmaya çalıştım. İlerleyen dönemlerde diğer sebze ve meyvelerin nasıl kurutulduğunu anlatmaya çalışacağım.

Sadece ilaçsız, yerli tohumlar ile üretim yaptığımız için üretimlerimiz kısıtlı miktarda olmaktadır. Bu sebeple bütün ürünlerimize herzaman ulaşamayabilirsiniz. Güncel ürünlerimizi mağaza bölümünden takip edebilirsiniz.

Sebzeler Nasıl Kurutulur” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0