Fava İç bakla

Fava iç bakladan üretilen ve düzgün yapıldığında harika lezzeti olan bir yemektir. Hatta sadece harika bir lezzet değildir. Aynı zamanda müthiş faydalar ve şifalar oluşturur.

Favanın kaliteli olabilmesi için doğru iç bakla kullanılması gerekir. Bu sebeple yerli baklaların kırdırılması sonucunda favaya uygun iç baklalar elde ediyoruz.

Köyümüzde baklanın kullanımı

Köyümüz egenin dağ köyleri arasındadır. Bizim çocukluğumuzda anne ve babalarımız sürekli tarlada çalışırdı. Bu sebeple bizlere ninelerimiz bakardı. Haftanın en az 2 günü sabah kahvaltılarında şimdi fava olarak tabir edilen bakla ezmesi bize yaparlardı. İç baklaları ezerlerdi ve üzerine bolca zeytinyağı dökerlerdi. Çok severek tüketirdik. Bazen üzerine pul biber atarlardı. Tabiki şimdiki gibi süslemeler, güzellemeler yoktu. Favanın Rumlardan bize kaldığı söyleniyor, belki doğrudur. Bu konuda çok net bilgim yok.

Ancak ninelerimiz ile konuştuk ve onlarda küçüklüklerinde zeytinyağlı bakla annelerinin hazırladığını söylerdi. Bu şekilde baktığımızda egenin yemek kültüründe Rumlardan öncede fava tüketildiğini görüyoruz. Çünkü bizim bölgemizde Rumlar çok fazla kalmamış ve kültürlerini bize taşıdıklarını çok sanmıyorum. Tabiki bir tarihçinin bu konuda çok daha fazla bilgisi olacaktır ama köyde yaşamış ve büyükleri ile konuşmuş biri olarak bu düşünceye vardım. 

Zaten favayı güzel yapan 2 faktör vardır. Diğerleri sadece süslemedir diyebilirim. 

“Baklanın kalitesi ve zeytinyağının kalitesi”

Bakla ve zeytinyağı kaliteli olduktan sonra diğer süslemeler ekstra olur. Bakla için kesinlikle yerli üretim bulmanız gerekiyor. Yerli tohumlardan üretilen hakiki bakla olması kaliteyi üst seviyeye taşımaktadır. 

Zeytinyağının kaliteli olması çok önemli. Çünkü pişirme işlemi yapılmayacağı için çiğ tüketim yapılacak. Kokusu, aroması ve kalitesini direk hissedeceksiniz. Tabiki çiğ tüketimlerde her zaman erken hasat öneriyoruz. Asit oranı 0,8 altında, soğuk sıkım yapılmış ve erken hasat üretim yapılmış bir zeytinyağı ile birleştirmeniz harika olacaktır.

Zeytinyağı ve bakla haricinde koyacağınız ekstra katkılar sizin zevkinize kalmıştır. Size ait süslemelerdir diyebiliriz.

Fava iç bakla üretimi

İç bakla üretimi genelde ege bölgesinde yapılmaktadır. İklim yapısı itibariyle bu bölge bakla üretimine en uygun bölgeler arasındadır. Tabiki bakla üretiminde de diğer ürünlerde olduğu gibi ithal tohumların kullanıldığını çok fazla görüyoruz. Maalesef bu durumu hiç tasvip etmiyoruz. Çünkü bize ait yerli bakla tohumları dünyanın en kaliteli tohumlarıdır. İçerisindeki protein yapıları, vitaminleri ve bileşenleri bakımından dünyanın diğer bakla türleri ile kıyaslanmayacak seviyededir. Ancak sadece ticari düşünceler sebebiyle ithal tohumların kullanıldığını bu alanda da görüyoruz.

Bize ait olan bakla tohumlarına sahip çıkmalıyız ve üretimini arttırmalıyız. Yerli tohumlardan ürettiğimiz baklaların içerisinden kendi tohumlarımızı da alabiliyoruz. Bu sayede bir sonraki sene tohum için ekstra para ödemek zorunda kalmıyoruz. Bir önceki yıldan ayırmış olduğumuz bakla tohumlarını sürekli kullanmaya devam ediyoruz. Hem çiftçi olarak bağımsız oluyoruz, hem de ülkenin bağımsızlığına katkı sağlamış oluyoruz.

Yerli fava iç bakla üretimi nasıl yapılır

Bir önceki yıldan ayırmış olduğumuz baklaları daha önceden hazırlamış olduğumuz ve tavlı halde olan toprağa ekimi yapılıyor. Yaklaşık 1 ay içerisinde baklalar çıkmaya başlar. Kasım ayında ekimi yapılan bakla, ilk bahar dönemine kadar olgunlaşmayı bekler. Yaklaşık 5-6 civarında olgunlaşma dönemi vardır. Bahar dönemiyle beraber hasat edilmeye başlar.

Hatta baklanın çiftçilere hiç bilinmeyen harika bir katkısı vardır. Baklanın üst kısmında bulunan yumrular azot içerir. Toprakta kalması sebebiyle toprağın azotunu dengeler. Bu sayede toprağın zengin hale gelmesi sağlanır. Bakla üretimi yapmayan eski çiftçiler toprağı 1 yıl dinlendirir ve bakla ekerlerdi. Bu sayede toprağın zenginleşmesi sağlanırdı. Sonraki yıllarda başka ürünlerden çok daha kaliteli ve verimli ürünler alırlardı.

Baklanın iyi yağış alan bölgelerde olması önemlidir. Kış aylarında yeterince yağışlı geçmesi bakla üretimi için önemlidir. Yeterince yağış olduğu sürece bakla için ekstra bir sulamaya gerek yoktur.

Taze baklalar bahar döneminde toplanır ve iç kısımları çıkarılır. İç kısımları güneşte kurutulur. İç baklalar bu şekilde saklanabilir veya fava yapımına uygun olabilmesi için kırdırılabilir. İç baklaların kırma işlemini yapan fabrikalar veya tesisler vardır. Kırdırma işlemi yaptıktan sonra favaya uygun iç baklalar hazır olmaktadır.

Karaot Köyümüzün sitesi üzerinden satışını yaptığımız fava iç bakla siparişi verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Whatsapp üzerinden bize yazabilirsiniz. Fava iç bakla ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize yazabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0