Kara üzüm pekmezi

Kara üzüm pekmezi için şifa kaynağı ifadesini kullanmamızda bir sakınca görmüyorum. Tadının ve aromasının güzel olmasının yanında vücudumuza birçok şifa vermektedir. Çocukların kansızlıktan kurtulması, daha sağlıklı olması için kara üzüm pekmezi aileler genelde veriyor. Ancak sadece çocuklara değil, bütün aile bireylerinin tüketmesi gereken şifa kaynağıdır.

Kara üzüm pekmezi nasıl yapılır

Taze siyah üzümler en faydalı üzüm türlerinden birisidir. Kara üzümler yaz aylarında tam olgunlaşmaya geldiğinde toplanır. Pekmez yapma bölümlerinde suyu çıkarılır. Üzümün suyuna şıra ifadesi kullanılır. Daha önceden hazırlanan bakır kazanların içerisine şıralar dökülür. Odun ateşinde kaynamaya başlar. Kaynaması yaklaşık 5-6 saat sürmektedir. Bu süre zarfında sürekli tahta kaşıklar ile pekmez karıştırılır. Kıvamına oturması sağlanır.

Kaynama esnasında en fazla dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi odun ateşinin yoğunluğu, kazana olan mesafesi çok önemlidir. Eğer çok yoğun bir ateş ile kaynama olursa, pekmezde yanma kokusu oluşur. Pekmez haline gelir ama istenilen kaliteye ulaşılmaz. Bu sebeple altına koyacağınız odunun yoğunluğu, ateşin durumu önemlidir.

Pekmez toprağı neden kullanıyoruz

Pekmez toprağı geleneksel olarak yüzlerce yıldır üretimlerde kullanılan eski bir yöntemdir. Tamamen doğal olan bir üretim şeklidir.

Pekmez toprağı volkanik oluşumlar sonrasında oluşmuş beyaz renkli bir toprak türüdür. Her bölgede olmaz, genelde dağlık bölgelerde pekmez toprağı ile karşılaşırız. Bizim köyümüz olan Karaot Köyü’nde pekmez toprağı vardır. Genelde yerin 50-70cm altında bir tabaka halinde oluyor. Toprağı kazdıktan sonra beyaz toprak ile karşılaşıyorsunuz. Oldukça sert ve kil tarzında bir topraktır. Kazması ve çıkarması da oldukça zor olur. Bu topraklar pekmez toprağıdır ve pekmez üretiminde kullanılır.

Şıra oldukça asitli bir sudur. Suyun asidini dengelemek, içerisinde bulunan posaların çökmesini sağlamak için uygun zamanda pekmez toprağı ilave edilir. Yaklaşık 5-6 saat kaynadığı için toprak dibe çökmektedir. İstenilen kıvama geldikten sonra pekmez durulması için yaklaşık 4-5 saat güneşte bekletilir. Bu esnada toprakların hepsi dipte bulunmaktadır. En son şişeleme kısmında toprak ile pekmez ayrıştırılır ve toprak pekmezden ayrı olmaktadır.

Üzüm pekmezi bozulur mu

Üzüm pekmezi saklama koşullarına bağlı olarak bozulabilir. Oda sıcaklığında yaklaşık 6-8 ay civarında saklanabilmektedir. Sonrasında bozulma yapabilir.

Buzdolabında 1 yılı aşkın süre dayanır. Eğer ağzı açılmadan ve güneş görmeyen bir yerde durursa 2 yıl civarında bozulma yapmaz.

Kaç kilo üzümden 1 kilo üzüm pekmezi olur

Üzüm türlerine ve üretim şekline göre değişiklik gösterse de ortalama 10 kilo taze üzümden 1 kilo üzüm pekmezi elde edilir. Üzüm pekmezi satışı yapılırken 10kg taze üzüm parasının bir miktar üstüne üzüm pekmezi satmaya çalışırlar. Ürünü dönüştürdüğü, emek harcadığı için bunun farkı olmasını beklerler. Genelde üreticiler olarak istediğimizi çoğu zaman elde edemesek bile temiz, doğal üretime talebin arttığını görüyoruz.

Kara üzüm pekmezi fiyatları

Üreticilerin fiyatlarını belirlemesi, tüketicilerinde ürünü alırken pahalı – ucuz olduğunu anlaması için alttaki bilgiler önemlidir. Hatta fiyatları tahmin ederek, ürünün gerçek fiyatının altında olmasından dolayı sahte, karışımlı ürünler olduğu sonucuna da varılabilir.

10 Kilo taze üzümden 1 kilo üzüm pekmezi üretildiğini biliyoruz. Örneğin; yaz ayında taze üzümler 20tl olduğunu varsayalım. Sadece 1kg üzüm pekmezi üretiminde kullanılan taze üzümün maliyeti 200tl olmaktadır. Üzüm pekmezi yapmak için emek, ekstra maliyetler harcanmaktadır. Tabiki 200tl maliyeti olan bir ürünü 250-300tl veya üzerine satmak isteyeceklerdir. Yaptıkları uğraşın bir karşılığı olmasını üreticiler beklerler. Yoksa üzümleri taze olarak zaten kolayca satabiliyorlar. Üreticilerin buradaki amacı ürünü dönüştürerek daha fazla para kazanabilmek.

Maalesef ülkemizin ekonomik koşullarından dolayı birçok doğal ürünün sahtesi çok fazla olmaya başladı. Üzüm pekmezi içinde sahte veya karışım yapılan ürünler mevcut. Bu ürünler çok ucuz fiyatlara satılmaktadır. Sadece fiyatlarından bile ürünün sahte olup, olmadığını anlamanız mümkündür. Yukarıdaki hesaba göre bir kişi 100tl’ye kara üzüm pekmezi satarsa, bu ürünün sahte olma ihtimali yüksektir. Henüz almadan bu ürüne karşı şüphe ile yaklaşabilirsiniz.

KARAOT KÖYÜ ÜRETİCİLERİ

İndirimli Pekmez

Bütün aşamaları geleneksel şartlarda üretilen hakiki kara üzüm pekmezini mağaza bölümünden ulaşabilirsiniz.

Kara üzüm pekmezi ile ilgili sipariş vermek için aşağıdaki whatsapp kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresinden bizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0