Kuru Domates Ezmesi

Kahvaltıda en fazla tükettiğimiz ezme türlerinden biri olan kuru domates ezmezi. Kendi ürünümüz olan kuru domatesleri kullanarak üretiyoruz. İçerisinde bulunan bütün ürünler kendimize aittir. Bu sebeple yüksek kalite ve sağlık açısından faydalıdır. İçerisinde kimyasal, koruyucu vs. gibi hiçbir madde bulunmamaktadır.

Kaliteli bir kuru domates ezmezi elde edebilmek için tabiki öncelikle elinizde bulunan domatesin kaliteli olması gerekmektedir. Çünkü bir ürünü tüketirken sadece karnınızın doymasını düşünmemeniz gerekir. Aynı zamanda vücudunuza sağlık getirmesi önemlidir. Tükettiğiniz bütün ürünlerin aynı zamanda sağlığınıza faydalı veya zararı olmayan ürünler olmasına özen göstermelisiniz.

Kuru domates ezmesi içindekiler

  • Güneşte kurutulmuş domates
  • Zeytinyağı
  • Limon suyu
  • Sarımsak
  • Ceviz içi
  • Maydanoz veya kekik
  • Tuz

Tamamen doğal ve koruyucu olmadan ürettiğimiz kuru domates ezmesidir. %100 ev yapımı üretiyoruz.

Kuru domates ezmesi nasıl hazırlanır

Kaliteli bir kuru domates ezmesi hazırlamak için ilk başta birinci sınıf bir kuru domatese ihtiyacınız vardır. Güneşte tuz ile kurutulmuş domates olmasına özen gösterin. Çünkü kükürt ile kurutma işlemide çok fazla yaygındır. Kükürt ile kurutulan domateslerin doğallığı çok azalmakta ve bir miktar koku yapmaktadır. Amerika’da kükürt ile domates kurusu tüketimi daha fazla yaygındır ama bizim ağız tadımıza çok uygun değildir. Bu yüzden güneşte tuz ile kurutulmuş domateslerden tercih ediniz.

Kuru domatesleri sıcak bir su içerisinde 15-20 dakika civarında bekletin. Domateslerin yumuşamasını sağlayacaksınız. İçerisine koyacağınız zeytinyağı, limon, sarımsak, ceviz, maydanoz, kekik, tuz gibi karışımları ilave edin. Sonrasında mutfak robotu veya blender yardımı ile kesme işlemini yapın. Başka hiçbir işlemden geçirmenize gerek yoktur. Kuru domateslerinizi uzun süre saklamak için cam kavanozlara alıp, buzdolabında saklayabilirsiniz. Kuru domatesi servis ederken üzerine bir miktar zeytinyağı dökerek servis edebilirsiniz.

Kaliteli Kuru domates

Kaliteli bir kuru domates ezmesi üretilmek için en önemli nokta kuru domatesin kalitesidir. Bu sebeple alacağınız kuru domatesin kalitesine özen göstermeniz gerekmektedir. Aşağıda kuru domates üretim şekillerini sizlere açıklayacağım. Biz güneşte tuz ile kurutulmuş domates ile üretim yapıyoruz.

  • Güneşte tuz ile kurutulmuş domates
  • Kükürt ile kurutulmuş domates
  • Fırınlama ile kurutulmuş domates
Güneşte tuz ile kurutulmuş domates

En doğal domates kurutma şeklidir. Üretim ve kurutma esnasında sadece tuz kullanmanız yeterlidir. Kuru domatese uygun olan domatesleri ortadan 2 parçaya bölüyoruz. İç kısmı güneşe bakacak biçimde sıralıyoruz. Sonrasında domatesin iç kısımlarına tuz gelecek biçimde tuz serpiyoruz.

Yaklaşık 7-10 gün civarında güneşte bekliyor. Tuz domateslerin içini kavuracaktır ve çok hızlı kurumasını sağlayacaktır. Bu sayede güneşte harika bir domates kurusuna sahip oluyorsunuz.

Geleneksel domates kurutma yöntemidir.

Kükürt ile kurutulmuş domates

Kayısı kurutma sistemini düşünebilirsiniz. Benzer biçimde domateslerde kükürt ile bir oda içerisinde kurutulmaktadır. Boş oda içerisinde kükürt yakılır ve domateslerin kurutulması sağlanır.

Tuz ile kurutma yöntemine göre riski çok daha az seviyede olur. Genelde Amerika’da kükürt ile domates kurutma yöntemi ile yapılan ürünler tercih edilmektedir. Avrupa ve orta doğu ülkelerinde tuz ile kurutma tercih edilmektedir.

Kükürt ile kurutulan domateslerin üzerinde bir miktar koku kalmaktadır. Bu tadını etkilemektedir.

Biz kükürt ile kurutma yöntemini çok sağlıklı bulmuyoruz. Bu sebeple kükürt ile kurutma yöntemini uygulamıyoruz.

Fırınlama ile kurutulmuş domates

Özel olarak hazırlanmış gıda kurutma sistemlerinde taze domatesler fırınlanır ve hızlı biçimde kuruması sağlanır. Hızlı kurutma sistemi sayesinde dış etkenlerin yapmış olduğu bütün riskler yok edilir.

Fırınlama yönteminin çok sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Güneşte kurutlan gıdalar, güneşin faydalı etkilerini üzerine toplamaktadır. Bu sayede çok faydalı ürünler haline gelmektedir. Hatta birçok kuru meyvenin, tazesinden daha faydalı olduğu bilinmektedir. Bu durumu sağlayan güneşte kuruyan ürünlerdir.

Fırınlama yöntemi ile kurutulan ürünlerde bu fayda yok olmaktadır. Normalin çok üstünde hızlı biçimde kuruyan ürünlerin ne kadar sağlıklı olduğunu bilemiyoruz.

Kuru domates ezmesi nasıl üretiyoruz

Karaot Köyü kuru domatesin en kaliteli biçimde üretildiği yerlerin başında gelmektedir. İklim yapısı itibariyle kuru domates nemi az olan ve sıcaklığın yüksek olduğu bölgeleri sevmektedir. Kuru domatesleri güneşte tuz ile kurutuyoruz. Geleneksel yöntemlerden ayrılmadan, kimyasal işlem uygulamadan üretim yapıyoruz.

Üretmiş olduğumuz kuru domates ezmesi siparişini vermek için mağaza bölümünden ürünümüze ulaşabilirsiniz. Ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi edinmek için instagram hesabımız olan @karaotorganik sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0