Organik Tarım Nasıl Yapılır

Organik tarım nasıl yapılır ile ilgili birçok akademik veya gıda bakanlığının resmi açıklamalarını internet sitelerinde bulabilirsiniz. Muhtemelen bu bilgilerin birçoğu prosedürlerden ve teorik bilgilerden oluşacaktır. Ancak organik tarım sahada nasıl uygulanır, bir üreticinin gözünden organik tarım üretimi nasıl yapılır gibi birçok soruya cevap bulmanız çok zor olacaktır.

Bu yazımızda aşağıdaki sorularınıza cevap vermiş olacağız.

  • Organik tarım için nereden başlanmalı
  • Organik tarım her yerde yapılabilir mi
  • Organik tarım için uygun toprak nasıl olmalıdır
  • Daha önce kimyasal ilaç kullanılmış toprakta organik tarım yapılabilir mi
  • Hiç ilaç kullanmayacak mıyım veya doğal ilaç nasıl olur.
  • Kimyasal gübre kullanılmayacak mı. Ürünlerin verimini nasıl arttıracağım.
  • Hastalıklar ile nasıl mücadele edeceğim.
  • Dış etkenler ve çevre tarlalar organik tarımda önemli mi
  • Organik tarım sertifikasını nasıl ve nereden alabilirim.
  • Organik tarım sertifikasının devamlılığı için şartlar nelerdir.

Yukarıdaki soruların hepsinin cevabını yazımızda vermeye çalışacağız.

Organik tarım için Karaot Köyü önemi

Karaot Köyü üreticileri olarak 1990’lı yılların başından bu yana organik tarım ile ilgilenmeye başladık. 2000’li yıllarda organik tarımın sertifikalı hale getirilmesi ile köyümüzde birçok üretici organik sertifika aldı. Organik tarım konusunda öncü köy olmayı başardık.

Organik tarıma nasıl başlanır

Öncelikle temiz bir toprağa sahip olmanız gerekiyor. Organik tarım için en önemli şartların başında bu durum gelmektedir. Tabiki temiz toprağa sahip değilseniz, organik tarım yapılamaz gibi bir durum söz konusu değildir. Toprağı temizlemeniz gerekir.

İlaçlı toprak nasıl temizlenir

Daha önce kimyasal ilaç atılmış veya kimyasal gübre kullanılmış bir toprağınız var. Artık organik ve ilaçsız tarım yapmak istiyorsunuz. Bu toprağı hiçbir işlem yapmadan 5 yıl dokunmayabilirsiniz. Toprak kendisini 5 yıl içinde temizler. Bu sürecin daha hızlı olmasını istiyorsanız. Toprağın içindeki zararlıları kendi üstüne toplayacak ürünler ekeceksiniz. Örneğin; arpa, buğday, mısır gibi ürünlerin ekimini yapabilirsiniz. Bu tarz ürünler toprağın temizlenmesini hızlandırır. 2-3 yıl içerisinde temiz bir toprağa sahip olmuş olursunuz.

Organik tarım için kullanılacak tohum veya fide

Organik tarım nasıl yapılır kısmında en fazla soru işareti olan ve Karaot Köyü üreticileri olarak bu konuda gıda bakanlığı ile uyuşmadığımız noktadır. Çünkü tohum ve fide hibrit üretilebilir. Hibrit tohumlardan üretilen gıdalar organik tarıma uygun görülmektedir. Biz bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Organik tarımda kullanılan tohumların sadece atalık tohum olması gerektiğini düşünüyoruz.

Organik tarım için aldığınız tohum veya fideyi nereden aldığınıza dair evrak düzenlemeniz ve bunu organik sertifika kuruluşuna göndermeniz gerekir. Tohum ve fideleri organik tarım yapan bir üretici veya firmadan almanız gerekiyor.

Organik tarımda ilaç kullanımı

Organik tarımda kesinlikle ilaç kullanılmaz gibi bir durum söz konusu değildir. Hiç ilaç kullanılmadan üretimde yapılabilir ama bazı doğal ilaçları kullanmakta sorun yoktur. Organik sertifika içinde belli doğal ilaçları kullanmakta sorun yoktur. Çok uzun yıllardır bizim kullandığımız ve üretimini kendimiz yaptığımız bazı doğal tarım ilaçlarından bahsedeceğim.

  • Isırgan otu ilacı
  • Gülleci bulamacı
  • Kül suyu ilacı

Isırgan otu ilacı böcek ve kurtlanmaya karşı kullanılabilir. Isırgan otlarının 30-35 gün civarında su içerisinde bekletilmesi sonucunda elde edilir. Süzülerek ısırgan otu ilacı elde edilir ve 40 litre su ile seyreltilerek kullanılır. Isırgan otu ilacı ile ilgili detaylı bilgilere vereceğim sayfadan ulaşabilirsiniz. Isırgan otu ilacı için detaylı bilgi

Gülleci bulamacı ilacı, kükürt ve kireç madeninden üretilmektedir. Doğal madenlerden üretildiği için organik tarım için uygundur. Kendiniz gülleci bulamacı yapabilirsiniz veya yapılmış olanlardan kullanabilirsiniz. Mantarlaşma ve birçok hastalıkları engellemektedir. Oluşmuş olan hastalıkları çözmeye faydalı olmaktadır. Gülleci bulamacı hakkında detaylı bilgi

Yukarıda kısaca doğal ilaçların bazılarından bahsettik. Bunlar gibi birçok doğal ilaç vardır. Geleneksel tarımda ve organik tarımda çok rahat kullanılabilir. Bu sayede doğal ürün üretirken, ürünleriniz üzerinde zararlı maddeler kalmaz.

Organik tarımda gübre kullanımı

Organik tarım için tabiki kimyasal gübre kullanılmaması gerekiyor. Bu durumdan bahsetmeye bile gerek yok diye düşünüyorum. Ürünlerin verimini arttırmak ve toprağı zengileştirmek için hayvan gübresi kullanabilirsiniz. Bizim önereceğim hayvan gübreleri aşağıdadır.

  • Solucan gübresi
  • Keçi gübresi
  • Koyun gübresi
  • İnek gübresi
  • Tavuk gübresi

Organik tarım nasıl yapılır konusunda bazı bilgiler vermeye çalıştık. Zaman buldukça daha detaylı bilgiler buradan paylaşmaya devam edeceğiz. Organik tarım teknikleri ile ürettiğimiz ürünlerimize mağaza bölümünden ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0