Bamya şifa kaynağı sebzelerin başında gelir. Bu kadar şifalı bir ürünü atalık tohum ile organik yetiştirdiğinizi düşünün. Şifası ve kalitesinin nekadar yüksek olduğunu anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Sizlere yerli taze bamya üretiminin en fazla yapıldığı Karaot Köyü’nden yazıyorum. Köyümüzde yaşanan göçü durduran, insanların geçim kaynağı olan bir sebzeden bahsedeceğim.
Bamyanın birçok cinsi vardır ama en fazla bilinen bamya çeşitleri yeşil bamya, kırmızı bamyadır. Kırmızı bamya özellikle itibariyle çok daha kalitelidir. Bu sebeple yeşil bamyaya oranla 2-3 katı yüksek fiyatlara satışı yapılmaktadır. Bizim bölgemizde de genellikle kırmızı bamya üretimi yapılmaktadır. Hatta Karaot köyü kırmızı bamya konusunda merkez köylerden biridir.
Atalık tohumlar ile bamya üretimi
Yerli taze bamya üretimini en kaliteli biçimde yapmak istiyorsanız, öncelikle tohumun kaliteli ve atalık tohum olması gerekir. Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz bamyalardan aldığımız tohumları bir sonraki sene kullanıyoruz.
Atalık tohum ile üretimin faydaları
Herşeyden önce sağlıklı gıda için atalık tohumlardan kullanmaya özen göstermeliyiz.
- Genetiği bozulmamış gıdalar tüketmemizi sağlar
- Sağlık ve şifa açısından çok faydalıdır.
- Toprağın özelliğini bozmaz. Kaliteli topraklara sahip olursunuz.
- Tohuma para vermezsiniz. Bu sayede ürün maliyetini düşürebilirsiniz.
- Tohumun özelliği itibariyle kimyasal gübre ve ilaca ihtiyaç duymaz. Sadece hayvan gübresi vererek ürünleri yetiştirebilirsiniz.
- Organik tarım yapımına çok uygundur.
- Hibrit tohumlara oranla daha az verir.
- Tat ve görüntü olarak çok kaliteli aromalara sahiptirler.
1950’li yıllardan bu yana köyümüzde aktif olarak bamya üretimi ticari amaçlı yapılmaktadır. Özellikle atalık tohumların unutulduğu ve üretiminin yapılmaz hale geldiği 2000’li yıllardan sonra Karaot Köyü üreticileri atalık tohumlardan vazgeçmedi. Kırmızı bamya üretimini her geçen gün arttırmaya devam etti. Ülkemizde üretimi azaldıkça Karaot Köyü’nün önemi daha fazla ön plana çıktı.
2020’li yıllara geldiğimizde Karaot Köyü ve çevresinde 100ton civarında atalık tohum ile üretilen kırmızı bamya üretimi yapılmaktadır. Üretimin büyük bölümü İstanbul, Ankara bölgesinde bulunan pazarlara gitmektedir. Aynı zamanda organik tarım teknikleri kullanarak üretim yapan birçok üretici bulunmaktadır. Bu sebeple İstanbul, Ankara gibi yerlerde bulunan organik pazarlarda Karaot Köyü’nün kınalı bamyaları satılmaktadır.
Bamyanın köyümüzü nasıl değiştirdiği ile ilgili uzun bir yazı yazmıştık. Maddi olarak köyümüzün dönüşümü ve göçün engellenmesi nasıl sağlandı. Aşağıdaki bamyanın gücü adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum.
- Bamyanın gücü
- Doğranmış Kuru Bamya üretimi nasıl yapılır
- Diz ağrısı için bamya tohumu
- Kınalı bamya satın al
- Bamya turşusu nasıl üretilir
Yerli taze bamya nezaman olur
Bamyanın ekimi tarlaya Nisan – Mayıs aylarında yapılır. Bamyanın ekimi tohum olarak yapılır. Dönüme yaklaşık 1250gr bamya tohumu gerekmektedir. El ile veya mivzer ile tohum atımı yapılabilir.
Yaklaşık 30-40 gün sonra bamyalar vermeye başlayacaktır. Bamya üretiminin en zor bölümü burada başlar. Yaklaşık 4 ay boyunca ürün vermeye devam eder. Hergün veya 2 günde bir ürün toplamaya devam etmeniz lazım. Eğer bamya toplamayı atlarsanız, üretim anlamında çok büyük sorun yaşamaya başlarsınız. Bamyalar büyür ve tohumluğa dönmeye başlar. Tohumluğa dönen bamyalar kökenin gelişimini durdurur. Bu sebeple 2 günü aşmadan bamyanın sürekli toplanması gerekiyor.
Köylülerin bu sebeple işleri çok zordur. 4 ay boyunca hiç kesintisiz bamya toplamaya devam etmeleri gerekir. Tatil, hastalık, cenaze gibi önemli olan durumlarda bile köylüler bamya toplamaya ara veremezler. Açıkcası bütün yazlarını bamyaya vermeleri gerekir.
Kuru bamya nasıl yapılır
Taze bamyaların küçük ve büyük boyutlu olanları ayrıştırılır. Minik boyutlu olanlarının diğer ismi çiçek bamyadır. Çiçek bamyalar ayrılır ve ipe dizim işlemi yapılır. Sap kısmından ipe dizilen bamyalar gölgelik alanlara asılır. Yaklaşık 10 gün içinde bamyalar tam kurumaya ulaşır.
Büyük bamyaları ince şeritler halinde doğrayabilirsiniz ve kuru bezin üzerine bamyaları serebilirsiniz. Yaklaşık 10 gün içerisinde doğranmış bamyalarınızda hazır olacaktır.
Yaklaşık 5kg taze bamyadan 1kg kuru bamya olmaktadır. Kuruma işleminin sıcak havada ve nemsiz havada olması gerekir.
Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz yerli taze bamya ve kuru bamya üretimlerini yapıyoruz. Bütün üretimlerimiz atalık tohum ile ve ilaçsız üretimdir. Aynı zamanda kınalı bamyalara ait tohumların satışınıda yapıyoruz. Ürünlerimize mağaza bölümünden ulaşabilirsiniz. @karaotorganik adresinden instagram adresimize ulaşabilirsiniz. En kaliteli yerli taze bamya için bizi takip edin.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Pingback: Bamya Nasıl Kurutulur - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ