Bamya Nasıl Kurutulur

Bamyanın diyarı olan ve ülkemizin en kaliteli bamya üretiminin yapıldığı bölge olan Torbalı’nın Karaot köyünden bir üretici olarak sizlere bu yazıyı yazıyorum. Çok uzun yıllardır Karaot Köyünde bamya üretimi yapıyoruz. Bize ulaşan sorulardan bir tanesi bamya nasıl kurutulur sorusuydu. Sizler bu soruyu cevaplayacağız. Aynı zamanda bamya nasıl kurutulur ile ilgili detaylı bilgiler vereceğiz.

Bamya neden kurutulur ve bamya nasıl kurutulur

İnsanlık tarihinin en başına bile gidildiğinde sebze, meyve kurutma yöntemlerinin olduğunu görürüz. Bütün yıl boyunca benzer ürünleri tüketebilmek için ürünleri kurutmak isteriz. Bamya sadece yaz aylarında 3 ay boyunca ürün verebilen bir üründür. Taze olarak sadece bu dönemlerde tüketilebilir.

Bütün yıl sağlıklı olarak bamya tüketmek istiyorsak. Yaz döneminde bamyamızı kurutabiliriz. Bamya kuruma esnasında güneşin faydalı vitaminlerinide üzerine çeker. Bu sayede daha lezzetli ve sağlıklı bir yiyecek ortaya çıkar.

Bamya nasıl kurutulur

Bütün sebze ve meyvelerde olduğu gibi nemsiz ortamlarda kuruma işlemi çok daha iyi olmaktadır. Havanında sıcak olması oldukça önemlidir. 30 derecenin üzerinde ve nemsiz ortamlarda bamya kurutma işlemi çok iyi olur. Bizim bölgemiz bamya kurutma işlemi için en ideal yerlerden biridir. Nemsiz ve yüksek sıcaklığa ulaşan yerler arasındadır.

Yaz döneminde toplanan taze bamyalar boy boy ayrılır. Bamyanın en küçük olanlarına çiçek bamya ismi verilmektedir. Çiçek bamya olarak bilinen minik bamyalar sap kısımlarından ipe dizilir. İpe dizilen bamyalar güneşe serilir. Hatta güneşi direk görmeyen, teras altı gibi bölümlere serilirse çok daha iyi olmaktadır.

Bamya kurutma esnasında dikkat edilmesi gerekenler

  • Çorbalık bamya kurutması yapılacaksa, minik boylar seçilmelidir.
  • Çorbalık bamyaların üst kısmı soyulmadan kurutulabilir.
  • İpe dizme işlemi bamyaların sap kısımlarından geçirilmelidir. Gövde kısmından geçirilen ipler bamyaya zarar vermektedir.
  • Gölgelik alanlara asılarak kurutma işlemi yapılmalıdır.
  • Nemsiz alanlarda bamya kurularını saklamak gerekir.
  • Büyük veya orta bamyaları kurutmak istiyorsanız, sap kısmını keserek atmanız gerekir. Diğer bölümleri ince ince keserek bir bez üzerinde kurutmaya bırakmanız gerekir.
Doğranmış bamya nasıl kurutulur

Doğranmış kuru bamya özellikle bir miktar büyük bamyalardan üretilmektedir. Orta veya büyük boy olarak tabir edebileceğimiz bamyaları keserek kurumaya bırakabilirsiniz.

Orta veya büyük bamyaları topladığımız gün doğranmış bamya haline getirmemiz gerekiyor. Bamyalar toplandıktan sonra sert bir zemin üzerinde sap kısımlarını koparıp atıyoruz. Kalan kısımları yaklaşık 0,5cm olacak biçimde doğruyoruz. Doğramış olduğumuz bamyaları güneşi net görmeyen alanlarda kurumaya bırakıyoruz.

Bamyanın kuruması yaklaşık 7-10 gün arasında sürmektedir. Tam kurumaya ulaştıktan sonra bamyaları toplayabiliriz.

Kınalı bamyanın önemi

Öncelikle kınalı bamya ile neden üretim yaptığımızı bilmek gerekir. Kınalı bamya ülkemizde üretilen yerli ve atalık bamya cinslerinden biridir. Özellikle ege bölgesine ait tohumları çok değerlidir. Üretiminin büyük çoğunluğu ege bölgesinde yapılmaktadır. Atalık tohum olması sebebiyle diğer bamyalardan ön plana çıkmaktadır.

Aynı zamanda yeşil bamyalara oranla kalitesi çok daha yüksek seviyedir. Kınalı bamyalar boyut olarak büyük olsa bile kartlaşma olmaz. Yeşil bamyalar bir miktar büyüdükten sonra yenmez hale gelebilir. Bu durum kınalı bamya için geçerli değildir.

Kınalı bamya toplama işlemi ve üretimi

Bütün bamya üretiminde olduğu gibi kınalı bamyanın üretimide oldukça zordur. Üretimi en zor sebzeler arasında olduğu için fiyatı genelde yüksek olur. Endüstriyel olarak üretim yapan büyük çiftçilerin tercih etmediği ürünler arasındadır. Genelde bamya üretimini küçük çiftçiler yapmaktadır.

Üretim başlamadan önce çapalama, yabancı otlarla mücadele, hastalıklarla mücadele gibi birçok olayla mücadele etmeniz gerekir. Ürünler yetiştikten sonra hergün bamya toplamaya devam edilmesi gerekir. 1 gün bile bamyanın toplaması geçse, büyük sorunlar yaşarsınız. 1 günde bamya 2-3cm büyüyebilir. Büyük bamyanın fiyatı oldukça düşüktür. Bu sebeple üreticiler bamyaları büyütmeden toplamak isterler. Bu sebeple her gün bamya toplama işlemi olmaktadır.

Aynı zamanda bamyaların sap kısmı güneş gördükten sonra yumuşar ve koparılması çok zor olur. Üreticiler güneşin ilk ışıkları ile birlikte bamya toplamaya başlar. Güneşten sonra bamya toplaması çok zor olur.

Karaot Köyü’nde üretilen kınalı bamyaların yaz ayında tazelerinin satışını yapıyoruz. Taze bamyalardan kuruttuğumuz doğranmış kuru bamya ve küçük kuru bamyaları diğer bütün yıl boyunca satmaya devam ediyoruz. Mağaza bölümünden güncel ürünlerimizi takip edebilirsiniz. Bamya nasıl kurutulur ile ilgili daha fazla bilgi alabilmek için whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bamya Nasıl Kurutulur” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0