Doğranmış Kuru Bamya

Doğranmış kuru bamya, bütün yıl bamya tüketebilmek için yapılan geleneksel yöntemdir. Taze bamya üretimi Haziran – Eylül aylarında devam etmektedir. Bu dönemde taze bamya bulunabilir ve tüketilebilir. Ancak bu denli faydası olan bir sebzeyi bütün yıl tüketmek herkesin hakkıdır.

Mevsimi olmayan sebze ve meyvenin tüketilmesini uygun bulmuyoruz. Bu sebeple mevsimi olmayan hiçbir ürün yetiştirmiyoruz. Sera üretimini desteklemiyoruz ve sadece tarlada üretim yapıyoruz. Ancak birçok sebzenin veya meyvenin bütün yıl tüketme ihtiyacı her zaman olmuştur.

Geleneksel olarak uygulanan en sağlıklı yöntemlerden birisi kurutma yöntemidir. Örneğin; Domatesi düşünürsek yaz boyunca taze domates tüketmek sağlıklıdır. Mevsiminden sonra domatesi tüketmek için birçok farklı şekle dönüştürmemiz gerekir. Domates sosu, Menemenlik sos, domates salçası, kuru domates gibi birçok ürün hazırlayabilir ve bütün yıl boyunca tüketebilirsiniz. Hatta birçok yöntem taze üründen daha sağlıklı olduğu bilinmektedir.

Doğranmış kuru bamya nasıl yapılır

Taze bamyaların baş kısımlarını kesip atıyoruz. Kalan bölümlerini bıçak yardımı ile orta büyüklükte dilimliyoruz. Dilimleme aşaması oldukça önemlidir. Küçük dilimler yaptığınızda bamya içinde bulunan yararlı sıvıyı yok eder ve bamyanın kalitesini düşürürsünüz. Eğer büyük doğrama yaparsanız yemek yapımı esnasında istenilen kalite alınmaz. Bu sebeple orantılı olarak kesim işlemi yapılmak zorundadır.

Özellikle küçük bamyanın bir miktar büyüğü ile oldukça kaliteli doğranmış kuru bamya elde edebiliriz. Biz tarladan toplamış olduğumuz taze bamyaları aynı gün içerisinde doğramasını yapıyoruz. Doğradıktan sonra doğrudan güneş almayan alanlara seriyoruz. Güneş görmeyen alanlarda kurutma olmaz. Ama günün bütün zamanında doğrudan güneş gören alanlarda kurutmada sağlıklı değildir. Günün belli zamanlarında gölge, belli zamanlarında güneş gören alanlar doğranmış kuru bamya üretimi için en uygun yerlerdir.

Bu alanlarda yaklaşık 7-8 gün civarında bamyayı bekletiyoruz. Bekleme süreci sonunda bamyalar istenilen kıvama geliyor. Kuru bamyaları bekleme esnasında sürekli karıştırıyoruz. Doğranmış kuru bamyaları saklama alanlarına alıyoruz ve güneş görmeyen alanlarda saklıyoruz.

Doğranmış kuru bamya ile hangi yemekler yapılabilir
  • Bamya çorbası (Özellikle doğranmış kuru bamya ile harika olmaktadır)
  • Zeytinyağlı kuru bamya
  • Etli kuru bamya
  • Nohutlu kuru bamya yemeği

Bunların dışında birçok tarif ve çeşit ile kuru bamya ile istediğini yemekleri yapabilirsiniz.

Not: 100gr kuru bamya 1kg taze bamyaya eşittir. 100gr kuru bamyadan yapacağınız yemek ile 1kg taze bamya ile yapacağınız yemek miktarı aynıdır. Suyu çektiği için kg miktarı düşmektedir.

Ayrıca bizden sipariş vereceğiniz bütün bamya çeşitleri atalık tohumdur. Genetiği ile oynanmamış veya hibrit tohum olmayan türdür.

Siparişi mağaza bölümünden verebilirsiniz.

Doğranmış Kuru Bamya” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: Yerli Taze Bamya - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0