Kantaron Çiçeği

Kantaron çiçeği yabani olarak yetişen ve bin bir derde deva otlardan biridir. Bildiğiniz gibi doğada bütün hastalıklara karşı çözümler vardır. Önemli olan bunları bilmek ve doğru ürünlerle birleştirerek kullanmaktır. Kantaron çiçeği yüzlerce yıldır Anadolu topraklarında kullanılan bir şifa bitkisidir.

Genelde kantaron yağı olarak kullanımı çok yaygındır. Kantaron yağının öz maddesi kantaron çiçeğidir. Zeytinyağının kalitesinin yükselmesi ve kantaron yağına dönüşmesini sağlayan kantaron çiçeğini sizlere anlatacağım. Kantaron çiçekleri genelde yağ yapımında kullanıldığı için kantaron çiçeği olarak satışı çok fazla yapılmaz. Bu sebeple kantaron çiçeğinin faydaları çok fazla bilinmez. Ancak köylerde büyüklerimiz tarafından çok yaygın olarak kullanılır.

Kantaron çiçeği faydaları

  • Depresyon sorunlarında oldukça faydalıdır. Depresyon sorunları için mücadele için kullanılır.
  • Uykusuzluk sorunlarında çok faydalıdır. Kantaron çayı yaparak yatmadan önce tüketmeniz gerekir. Uyku sorunlarında çok faydalı olduğunu göreceksiniz.
  • Kekemelik tedavilerinde kullanılır. Sinirle alakalı kekemelikler için faydalar içermektedir.
  • Kadınlarda oluşan menapoz ağrılarına karşı faydalar sağlamaktadır.
  • İshale karşı çok etkilidir. İshal sorunlarında kantaron çiçeği çayı yapabilirsiniz. Hızlı çözüm elde edersiniz.
  • Soğuk algınlığı ve grip hastalıklarına karşı çok etkilidir. Özellikle kantaron çiçeği çayı olarak tüketebilirsiniz.
  • Balgam söktürücü olarak kullanabilirsiniz.
  • Bayanların yaşamış olduğu adet sancılarına karşı oldukça etkilidir.
  • Kas gevşetici etkileri mevcuttur.
  • Korku ve gerginlik gibi sorunlarla baş etmek için kullanılabilir.
  • İdrar kaçırma sorunlarında kullanılır. Genellikle sinirsel bir konu olduğu için kantaron çiçeği çayı oldukça etkilidir.
Kantaron çiçeği çayı nasıl yapılır

Kantaron çiçeği çayı birçok alanda kullanılabilir. Yukarıda bahsettiğimiz faydalarını görmek için aşağıdaki şekilde çayını yapabilirsiniz. Düzenli tüketimlerde çok fazla faydasını göreceksiniz.

Bir tutam olacak biçimde kantaron çiçeklerini su bardağına koyuyorsunuz. Özellikle üst kısımda bulunan çiçek ve tomurcuk kısımlarını tercih edebilirsiniz. Kaynama derecesine kadar ısıtmış olduğunuz suyu demlenmesi için bardağa boşaltıyorsunuz. Yaklaşık 5dk civarında demlenmesi için bekletilir. Demlenme esnasında bardağın üstü kapalı olursa çok daha faydalı olacaktır.

Kantaron çiçekleri ne zaman yetişir ve nasıl toplanır

Kantaron çiçekleri yaz ayının gelişini müjdeleyen bitkilerden birisidir. Bu sebeple bölgeye göre yetişme zamanları değişebilir. Bizim köyümüz egede olduğu için, köyümüzde yetişen bitkilere göre yazacağım.

Karaot Köyü’nde Mayıs sonlarında kantaron çiçekleri başlar. Yabani kantaron olduğu için sadece belli bölgelerde yetişir. Üst çiçek kısımlarının sarı sarı açtığını görürsünüz. Bir miktar kantaron çiçeklerinin olgunlaşmasını beklemeniz lazım. İstenilen olgunluğa geldikten sonra çiçek kısımlarını keserek alabilirsiniz veya üst bölümlerini koparabilirsiniz.

DİKKAT: Kantaron otları yabani olduğu için kesinlikle köklenmemesi gerekir. Eğer köklenirse aynı yerden tekrar çıkmayacaktır. Bu sebeple sadece üst bölümlerini alın. Hatta üst kısımlardan bir miktar tohumluk bırakırsanız çok daha iyi olacaktır. Tohumlar rüzgar ile yakın bölgelere savrulur ve sonraki sene başka yerlerden kantaron otları çıkmaya başlayacaktır.

Kuru kantaron çiçekleri

Kantaron otları sap kısımları ile birlikte toplanır. Sap kısımları kesilerek toplanır, kesinlikle kökleme işlemi yapılmaz. Demetler haline getirilen kantaron otları, ip ile bağlanır. Güneş gören bir alana asılır. Yaklaşık 10 gün içerisinde kantaron otlarının kuruduğunu göreceksiniz.

Bozulmadan 2-3 yıl boyunca kantaron çiçekleri saklanabilir. İstediğiniz zaman çay yapımında kullanabilirsiniz.

Kantaron yağı nasıl yapılır

Kısaca tanımı şudur. Kantaron çiçeklerinin zeytinyağı içerisinde bekletilmesi sonucunda elde edilir.

Kantaron çiçeklerinin sadece üst kısmında bulunan çiçekleri toplanır. Bunlar bir kavanoz, bidon gibi kaplar içerisine konulur. Kabın üst kısmına kadar çiçek ile dolması önemlidir. Çiçeğin fazla olması kuvveti arttıracaktır.

Kabın içerisine hakiki zeytinyağını ekliyoruz. Burada zeytinyağının kalitesi çok önemlidir. Bulabileceğiniz en üst seviyede zeytinyağı ile yapmaya çalışın. Biz kendi zeytinyağımız ile üretim yapıyoruz. 0.3 asit erken hasat zeytinyağı kullanıyoruz.

Hazırlamış olduğumuz karışımı güneşte en az 45 gün bekletiyoruz. Bekleme esnasında hiçbir işlem yapmanıza gerek yok. Güneşi direk gören alanlarda beklemesi gerekiyor. Yaklaşık 45 günün sonunda kırmızıya yakın bir renge dönüşecektir. Bir süzgü yardımı ile yağı başka bir kaba alıyoruz.

Eğer küçük bir kapta bekleme işlemini yaptıysanız çiçek içerisinde olacak biçimde kantaron yağı kalabilir.

Karaot Köyü’nde topladığımız kantaron çiçekleri demet halinde kurutuyoruz. Tam kurumaya ulaşan kantaron çiçeklerini kargo ile gönderiyoruz. Kantaron yağı veya kantaron çiçeği olarak mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.

Instagram adresimiz olan @karaotorganik bizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0