Çiçek bamya, bamyanın en özel ve güzel halidir. Bamya çiçek olarak doğar ve 1-2 gün içerisinde çiçek bamya haline gelir. Minik haldeyken toplanan bamyalara bu yüzden çiçek bamya denilmektedir. Üretimi, toplanması inanılmaz zordur. Fiyatı yüksek olarak satılmasına rağmen, diğer bamyalar kadar getirisi yoktur.
Biz atalık tohumlar ile kınalı bamya üretimi yapıyoruz. Sadece yerli tohumlar ile üretim yapmaya devam ediyoruz. Hibrit tohum veya genetiği değiştirilmiş tohumlar köyümüze sokmadık ve sokmamaya devam ediyoruz. Ege bölgesine ait kınalı bamya ile üretim yapıyoruz. Kınalı bamya en kaliteli bamya türüdür.
Atalık tohum çiçek bamya nasıl ürettik
- Bir önceki sene tohum için ayırmış olduğumuz bamyalardan aldığımız tohumları üretimde kullanıyoruz.
- Bamya tohumlarımız atalık yerli tohumlardır.
- Yüzlerce yıllık ege bölgesinde yetiştirilen ve günümüze kadar ulaşan bamya türüdür. Genetiği ile oynanmamış bamya türüdür.
- Tohumundan, bamyanın tüketiciye ulaştığı son noktaya kadar hiçbir kimyasal işlem yapılmamaktadır. Bütün uygulamalar geleneksel usuller ile yapılmaktadır.
- Bamyanın içinde oluşan yabancı otlar el ile çapalanmaktadır. Hiçbir şekilde yabancı ot ilacı atılmamaktadır.
- Bamya toplama işlemleri Karaot Köyü’nde yıllardır bamya üretimi yapan köylüler tarafından yapılmaktadır. Bamya toplama işlemleri el ile yapılmakta ve hergün yapılmaktadır.
- Bamyalarımızın organik sertifikaları mevcuttur. Talep edilmesi halinde organik sertifikası gönderilecektir.
- Kimyasal ilaç ve gübre kullanılmadığına dair test yapılmıştır. 10 yıldır bamya üretimi yapılan topraklarda kimyasal işlem yapılmadığına dair organik sertifikalar mevcuttur.
- Köyümüz şehir merkezine 20 km uzaklıkta dağ köyüdür. Bakir topraklara sahiptir.
- Bamya toplama işlemine günün ilk ışıkları ile başlıyoruz. Saat 12:00 olmadan bamya toplama işlemini bitirmeye çalışıyoruz. Sıcakta bamyaların sap kısımları yumuşamakta ve toplanması çok güç hale gelmektedir.
- Çiçek bamya, küçük boy bamya, orta boy bamya aynı anda ve aynı yere toplanmaktadır. Toplama işlemi bittikten sonra boy boy ayrıştırmalar yapılmaktadır.
Bamyayı nasıl topluyoruz
Bamyayı günün ilk ışıkları ile toplamaya başlıyoruz. Gece 3 gibi tarlaya gideriz ve gözümüz görmeye başladığı anda bamya toplama işlemine başlarız. Hatta bazı zamanlar fenerler ile toplamaya çalışırız. Bamyanın sap kısımları güneşi gördüğü anda yumuşamaya başlar ve kopması çok güç olur. Bu yüzden öğlen sıcağına kalmamaya çalışıyoruz.
Bamyanın dikenleri batmıyor mu
Üreticiler her türlü zorluğa göğüs germektedir ama bamyanın dikenleri köylülerin korkulu rüyasıdır diyebilirim. Hergün kilolarca bamya toplayan kişinin parmakları çok kötü hale geliyor. Bamyanın sıvısı ve dikenleri parmaklara inanılmaz zarar verir. Parmakların derileri inceliyor ve yok seviyesine kadar geliyor. Bazı kişilerin derileri resmen yok olma seviyesine geliyor.
Parmaklarımızı korumak için 2-3 kat eldiven takıyoruz ama yinede belli süre sonra etki etmiyor. Doktor eldivenleri belli süre sonra yırtılıyor ve bamya sıvıları parmaklara yine ulaşıyor. Diğer eldivenler zaten işe yaramıyor. Köylüler parmaklarını korumak için birçok şey deniyor ama kalıcı bir çözüm üreten olmadı. Birçok kişinin el, parmak ağrısı bulunmakta.
- Bamyanın köyümüzü nasıl değiştirdiğini öğrenmek için lütfen tıklayınız.
- Bamyanın faydaları nelerdir.
- Bamya tohumunun faydaları nelerdir.
- Doğranmış kuru bamya nasıl üretiyoruz
Çiçek bamya neden pahalıdır
Çiçek bamya fiyat olarak pahalı görünebilir ama üretici için en az para kazandıran bamyadır. Örneğin çiçek bamya ortalama 2gr civarında gelmektedir. Eğer 1 gün koparılmazsa küçük boy bamya haline gelir ve 5gr ağırlığa ulaşır. Hatta 2 gün koparılmazsa orta boy bamya haline gelir ve 10gr ağırlığa ulaşabilir.
Çiçek bamya satılırken 2 katından daha fazla paraya satılmaz. Bu yüzden üretici çok fazla para kazanmaz. Çiçek bamya diğer bamya boylarına oranla çok az miktarda çıkmaktadır. Üretiminin zorluğu, ağırlık anlamında çok az olması sebebiyle fiyatı yüksektir.
Çiçek bamya nasıl üretilir
Bamya çok hızlı büyüyen bir sebzedir. Bamyanın 2 günde bir kesinlikle toplanması gerekmektedir. Eğer amacınız çiçek bamya üretimi yapmaksa hergün toplamanız gerekir. 3 ay boyunca hergün bamya toplanması zorunluluktur. Bu yüzden bamya üreticileri yağmur, çamur, hastalık, ölüm demeksizin hergün bamya toplamaya devam etmesi gerekir. Bamya doğumdan en fazla 4 gün içerisinde koparılması gerekir. Eğer 4 günden fazla süre toplanmazsa, çok fazla büyür. Büyük bamya haline gelir. Büyük boy bamyaların koparılması gerekir, aksi halde kökendeki bütün suyu kendisine çeker ve başka bamyanın çıkmasını engeller.
Atalık tohumlar ile ürettiğimiz çiçek bamya, küçük boy bamya, orta boy bamyaları incelemek için tıklayınız.
-
İndirimdeki ürünBörülce Konservesi 600ccOrijinal fiyat: 270,00 ₺.210,00 ₺Şu andaki fiyat: 210,00 ₺.
-
İndirimdeki ürünYerli Sarımsak 500grOrijinal fiyat: 300,00 ₺.150,00 ₺Şu andaki fiyat: 150,00 ₺.
-
İndirimdeki ürünKestane 1kgOrijinal fiyat: 450,00 ₺.290,00 ₺Şu andaki fiyat: 290,00 ₺.
-
İndirimdeki ürünTaze Sarma Yaprağı 1000ccOrijinal fiyat: 300,00 ₺.258,00 ₺Şu andaki fiyat: 258,00 ₺.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.