Yaş Bamya Fiyatı

Yaş bamya fiyatı Haziran ayı itibari ile netleşmeye başladı. Taze bamyanın fiyatını etkilen bazı faktörler bulunmaktadır. Bamyanın yetiştirildiği bölge, organik sertifikalı ürün olması, tohumun cinsi, yerli bamya veya hibrit bamya türleri, bamya boyutları gibi birçok faktör yaş bamya fiyatı üzerinde etkilidir.

Vereceğimiz fiyatlar atalık tohum ile üretilmiş bamyaları içermektedir. Hibrit tohum veya genetiği ile oynanmış bamyaların fiyatları konusunda bilgimiz yoktur. Atalık tohum olmayan bamyalar yaklaşık %50 düşük fiyatlanmaktadır. Tahmini olarak bu şekilde hesaplayabilirsiniz.

Yaş bamya fiyatı 2020

Yaş bamya fiyatı 2020 yılında aşağıdaki şekilde olacağını öngörüyoruz. Rakamlar bölge ve üretim şekillerine göre farklılık gösterebilir. Genel bir fiyat bilgisi olması açısından bilgi veriyoruz. Fiyatlar sadece 2020 yılını içermektedir. Güncel fiyat listesi için lütfen tıklayınız.

2020 yılı tahmini yaş bamya fiyatı
  • Büyük boy bamya fiyatı / 5₺
  • Orta boy bamya fiyatı / 12₺
  • Küçük boy bamya fiyatı / 28₺
  • Çorbalık minik bamya fiyatı / 35₺

Karşılaştırma olması açısından 2019 yılı yaş bamya fiyatı aşağıda belirtiyorum.

  • Büyük boy bamya fiyatı / 3₺
  • Orta boy bamya fiyatı / 9₺
  • Küçük boy bamya fiyatı / 25₺
  • Çorbalık minik bamya fiyatı / 32₺

Bamya Fiyatları Neden Yüksek

Bamya işçilik maliyetleri bakımından çok zor olan bir sebzedir. Yetiştirme esnasında çok büyük zorlukları yoktur. Tohum dikimi, çapalama gibi işçilik maliyetleri vardır ama bu maliyetler çok yüksek değildir.

Bamya toplaması çok zordur. Diğer bütün sebzelerden ayrılır. Sizlere bu durumu bir örnek ile anlatmaya çalışacağım. Domates ve bamya ürünlerini karşılaştıracağım ve fiyatın neden yüksek olduğunu anlamanıza yardımcı olacağım.

Örnek; Domates ve bamyanın 1 dönümlük alanda üretildiğini varsayalım.

Domates

Bir dönüm ekili olan domatesi 2 kişi 1 günde çok rahat toplayabilir. Sonrasında domateslik, salçalık, kuru domateslik gibi ayrımlar yapılabilir. Bütün işlemler rahatça 1 günde halledilebilir. 1 dönüm araziden ortalama 15-25 ton arasında taze domates alınabilir.

Bamya

Bir dönüm ekili alanı 1 kişi 1 günde toplayabilir. 1 dönüm alandan günde 15kg civarında bamya olur. 3 ay boyunca iki günde bir bamya toplaması devam eder. 1 dönemde 1 dönüm alandan 650-750kg arasında bamya olur.

Domates ve Bamya karşılaştırması
  • Domatesi 1 günde toplarken, bamyayı 3 ay boyunca toplamaya devam edersiniz.
  • Domates, bamyanın en az 20 katı fazla mahsül vermektedir.
  • Bamya 3 ay içerisinde 45 iş günü toplanır. Domatese oranla 22 kat fazla işçilik maliyeti vardır.
  • Domates mahsülü alındıktan sonra, aynı bölgeye başka ürün ekebilirsiniz. Bamya 3 ay boyunca ekildiği alanda kalmak zorundadır. Bu yüzden tarlayı değerlendirme şansınız kalmaz.
  • Bamya satılırken, domatesten 3-4 kat daha pahalı satılmaktadır. Aslında bamya üretimi yapan birçok üretici çok büyük paralar kazanmaz.

Taze bamya fiyatlarını etkileyen faktörler

Taze bamya fiyatlarını aşağıdaki etkenler direk olarak etkilemektedir. Önem sırasına göre sıralamaya çalışıyorum.

  • Bamya tohumu = Ülkemizde gerçek (atalık) tohuma ulaşım çok zor olduğu için genelde bamya üretimleri atalık tohum ile yapılmamaktadır. Bu sebeple atalık tohum ile üretilen bamyaların fiyatları yaklaşık 2 katı yüksek olmaktadır
  • Bamya cinsi = Amasya taraflarında ve ülke genelinde yeşil bamya genel olarak üretilmektedir. Piyasa fiyatını belirttiğimiz bamya belirlemektedir. Ancak ege yöresinde yetişen ve atalık tohum ile üretilen kınalı bamya cinsi en önemli bamya türüdür. Kınalı bamya fiyatları bir miktar daha yüksek şekillenmektedir.
  • Organik veya normal üretim = İlaçsız yöntemler ile üretilen bamya fiyatları haliyle bir miktar daha yüksek olmaktadır. Özellikle organik bamya alımında sertifika kesinlikle sormalısınız. Organik sertifikası olmayan bamyalar için organik ibaresi kullanılması doğru değildir.
  • Bamya boyutları = Bamya boyutları, fiyatı doğrudan etkilemektedir. Büyük, orta, küçük, çorbalık minik şeklinde farklı boyutları bulunmaktadır.
yaş bamya fiyatı

Yaş bamya fiyatı etkileyen bütün faktörleri inceleyelim.

Bamya Tohumu

Bütün sebzelerde olduğu gibi tohum en önemli noktadır. Herşey tohumla başlar. Eğer bir ürünün tohumunda sıkıntı varsa, diğer bütün üretim şekilleri doğru olsa dahi çok önem ifade etmeyebilir.

Örneğin; organik sertifikalı tarım uygulamalarında hibrit tohum kısıtlaması yoktur. Organik tarım üretiminin %90’ı hibrit tohumlar ile yapılmaktadır. Hibrit tohum ile üretilen sebzelerde, organik ilaçlar – organik gübreler kullanılıyor. Tohumu hibrit olan sebzelerde organik ilaç kullanılsa da benim için önemi yoktur. Hatta organik ilaçların maalesef bir sektöre dönüştüğünü düşünüyorum.

Karaot hangi tohumları kullanıyor

Karaot Köyü’nde üretim yapan bütün bamya üreticileri atalık tohum kullanmaktadır. Kınalı bamya türü olan atalık tohumlar ile üretim yapmaktadır. Bir önceki sene tohumluk için bırakmış oldukları en kaliteli ırkların tohumlarını toplar ve bir sonraki sene için dikimini yapar.

Organik veya Normal Üretim

Bütün ürünlerde organik ve normal üretim farklılıkları vardır. Organik sertifikalı ürünlerin bir miktar daha yüksek fiyatlı satıldığını görürsünüz. Bunların sebeplerini az – çok birçok kişi bilmektedir.

Bamya üretiminde organik sertifikalı üretim yapmak oldukça zordur. Yabancı otları el ile yok etmelisiniz, verim arttırıcı kullanmamanız gerekir, hastalıklar için tarım ilacı atmamalısınız gibi birçok etkeni uygulamalısınız. Bahsettiğim uygulamaları yapmadığınız halde organik sertifika alamazsınız. Bu sebeplerden dolayı organik üretim fiyatları bir miktar yüksek olmaktadır.

Yaş bamya fiyatı ile ilgili net durumu öğrenmek için güncel fiyat listemizi ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0