Eski Tohumlar

Yerli, atalık tohumlar ile yüzyıllardır üretim yapan bir ailenin üyesiyim. Atalık tohum üreticisi olarak sizlere gerçeklerden bahsedeceğim. İnternette, televizyonlarda gördüğüm kadarıyla birçok yalan, yanlış bilgiler maalesef bulunmaktadır. Bu işin içerisinde olan biri olarak bütün detayları sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Eski tohumlar ile ilgili bütün detayları sayfamızda bulabileceksiniz.

Karaot Köyü ve Eski Tohumlar

Yüzyıllardır topraklarımızda eski tohumlar ile üretim yapılmaktaydı. 1990’lı yılların başında bütün üreticiler hibrit tohum ile üretime yöneldiler. Karaot Köyü’nde yaşayan birçok üretici hibrit tohum yerine eski atalık tohumlar ile üretime devam etti. 2007 yılında Karaot Tohum Derneği köylüler tarafından kuruldu. Eski tohumla üretimin yaygınlaştırılması ve satışı yasak olan atalık tohumların ücretsiz dağıtılmasıydı. Köyümüzde yaşayan ve fitilini ateşlediği eski tohumlar ile üretim bilinci yaygınlaştı. Devamında Seferihisar, Antalya, Muğla, Fethiye gibi birçok yerde tohum dernekleri açıldı ve bilinçlenmeler arttı.

Ülkemizde atalık tohum üretimi yapan köylüler

Maalesef atalık tohumlar ile üretim yapan köylü diye birşey kalmadı. Türkiye’de tarım üretimi büyük üreticilerin elindedir. Küçük üreticiler köylerini terk etti. Köylerde genç nüfus yok. Köylerin yaş ortalaması 60 civarlarında.

  • Yıllardır zarar ettikleri üretimden bütün küçük üreticiler vazgeçmiş ve üretmiyor. Birçok köylünün süt, yumurta, domates gibi bütün ihtiyaçlarını para ile satın aldıklarını görürsünüz. Ülkemizin bütün köylerinde durum bu şekilde maalesef
  • Genç üretici diye birşey yok. Bütün genç köylüler şehirde fabrikalarda çalışmaya devam ediyor. Babaları, dedeleri onlara ev almak için tarlalarını birbir satıyor ve geri dönme ümitleri bitiyor.

Köylerde üretim neden bitti yazımı lütfen okuyun.

Eski tohumlar ile üretimden neden vazgeçti

Siyaset politikaları gibi nedenleri ben bilemem. Ben sadece köylünün, içinde yaşadığım insanların neden eski tohum ile üretimden vazgeçtiğini yazıyorum.

  • İlk dönemlerde atalık tohumlar ile piyasada satılan hibrit tohumların farkı olduğunu kimse bilmiyordu. Sezon sonunda tohumluk alınması gerekiyor, bunların güneşte bekletilmesi, doğru saklanması gibi işlemler gerekiyordu. Zaten birçok işi olan köylüler için para ile hibrit tohum almak kolayına geldi.
  • Hibrit tohum ile üretilen ürünler çok fazla verim veriyordu. Yaklaşık 5 kat fazla ürün alınmaktadır. Aynı zamanda daha düzgün, şekilli, bozulma süresi daha uzun, risksizdi. Aynı fiyata hatta daha yüksek fiyatlara satılabiliyordu.
  • Bilinçsizlik, ziraat mühendislerinin yönlendirmesi gibi sebepler oldu.

Yukarıdaki sebepler birleşince bütün köylüler hibrit tohuma geçtiler. Yaklaşık 10 yıl içerisinde kimsenin elinde atalık tohum kalmamıştı. Bütün köylerde hibrit tohum üretimi yapılır hale geldi.

Türkiye’nin en ücra köşesinde bulunan köylerinde bile 1 adet eski tohum kalmadı. Bu nasıl oldu inanın bende bilmiyorum. Binlerce, yüzlerce farklı ırkta bulunan tohumlar yok oldular. Bir elin parmakları ile sayılacak kadar üretici kaldı ve onların çabası ile belki yeniden yeşereceğiz.

Bamyanın gücü adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Atalık tohum almak istiyorum

Atalık tohum almak istiyorum diye inanılmaz mesajlar, telefonlar alıyoruz. Aslında bu duruma çok seviniyorum, bilinç düzeyimiz artmış ve sağlıklı yiyecekler için çaba harcıyoruz. Ancak atalık tohum bulmak veya satın almak çok zor bir olaydır.

Gerçek anlamda atalık tohum bulmanın “antika eşya” bulmak kadar değerli olduğunun farkında değiliz. Parayla alınıp satılacak ve bir telefon ile ulaşılabilecek olduğunu düşünmeyin lütfen. Eğer bu kadar basit elde ediyorsanız gerçekliğinden şüphelenin.

Öncelikle şunu bilmenizi istiyorum. Biz atalık tohum satışı yapmıyoruz. Hiçbir zaman yamadık ve yapmayacağız. Tek isteğimiz atalık tohumlar ile üretimin artması. Bunun için elimizde bulunan tohumları çoğaltmaya çalışıyoruz. Eğer üretim kapasitemizin üzerinde tohum kalırsa ücretsiz dağıtıyoruz ve dağıtacağız. Bu yüzden lütfen para teklif etmeyiniz. Çünkü biz atalık tohumların para ile ölçülebilir bir değeri olduğunu düşünmüyoruz.

Atalık tohum ile yaptıklarımız ve son durumumuz

4 çeşit domates, 3 patlıcan, 5 biber, 2 karpuz, 3 kavun, 2 kabak, 2 mısır, 2 buğday, arpa, barbunya, maydonoz, roka, susam, 2 börülce, 2 bamya, 2 fasülye gibi yaklaşık 85 farklı çeşit eski tohuma sahibiz. Bu tohumların büyük çoğunluğu delerimizden bize kalan binlerce yıllık atalık tohumlardır. Bazı tohumları takas şenliklerinde kendimiz elde ettik ve çoğalttık.

Tohumlar elimizde çok fazla miktarda bulunmamaktadır. Örneğin domates ekimi yapıyoruz ve hayatımızı devam ettirebilmek için domatesleri satmak zorundayız. Domates salçası, sosu, kuru domates gibi ürünler yaparak bunları paraya çevirmek zorundayız. Kalan az miktarı tohumluğa bırakıyoruz ve bir sonraki sene için tohumlarını alıyoruz. Yani bütün üretimi tohum çoğaltmak için yapmıyoruz. Bu şekilde yaptığımız için sizlere çok fazla tohum gönderme şansımız maalesef olmuyor.

İleriki dönemlerde inşallah üretim kapasitemizi arttıracağız ve çok daha fazla tohum ayıracağız ve herkese göndereceğiz.

Tohumlar hakkında sohbet etmek, bilgi almak veya bilgi vermek için whatsapp adresinden bana yazabilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Eski Tohumlar” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0