Karakılçık Buğdayı

İnsanlık tarihi ve tarıma baktığımızda ilk besin olarak buğdayı görürürüz. Buğdayın insanlık tarihinin en önemli tüketim maddesi olmuştur. Bereketli Hilal olarak adlandırılan ve Anadolu topraklarınında yer aldığı alanlarda tarımın başladığı bilinmektedir. Tarımın ilk dönemlerine gittiğimizde karşımıza herzaman buğday çıkar. Buğdayın ve tarımın başladığı yere gittiğimizde herzaman Anadolu topraklarını karşımızda görürüz. Geçmişte 14 farklı atalık buğday türü olduğu bilinmektedir. Siyez buğdayı, Karakılçık buğdayı, Kavılca buğdayı, kızıl buğday gibi en bilindik buğday türleridir. Bunların hepsi değerli ve farklı bölgelerde yetiştirilen özel türlerdir.

Atalık Buğday’ın önemi

Günümüzde 5000 çeşitin üzerinde buğday türü olduğu bilinmektedir. Ama bunların çok cüzi miktarı atalık tohumdur. Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan hakiki atalık tohumlara sahip çıkmalıyız ve üretimlerini arttırmalıyız.

Atalık Buğday

Binlerce yıl önce atalarımızın üretmiş olduğu buğdayların hiçbir işlem görmeden günümüze kadar ulaşan cinsleridir. Karakılçık buğdayıda milattan önceki zamanlardan bu yana Ege, Akdeniz bölgesinde yetiştirilen ve dünyanın en değerli buğday türleri arasındadır. Kısır tohum olmadığı için bir sonraki sene tekrar aynı üretim yapılabilmektedir. Dünyanın ve tarımın devamlılığını sağlamak için atalık tohumun geleneksel üretimi çok önemlidir.

Karakılçık buğdayı

Karakılçık buğdayı ülkemize ait öz ve atalık buğday türüdür. Ege, Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere bütün Anadolu topraklarında rahatça yetiştirilebilir.

İnsanların hırsı sebebiyle birçok buğday türü yok edilmiştir. Günümüze ulaşan birkaç genetiği ile oynanmamış buğday türünden biridir. Son yıllarda insan sağlığının bozulması, genetik hastalıklar, kanserlerin artması gibi sebeplerinden biri insanoğlunun tüketmiş olduğu buğday unları olduğu bilindi. Bu bilinçten sonra genetiği değişmemiş un tüketme ihtiyacı arttı.

Tabiki sadece genetiğinin sağlam olması değil, vitamin içeriği, aroması ve lezzet kalitesi bakımından harika özelliklere sahiptir. İçeriğindeki minerallerin vücut için çok faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. Bildiğiniz gibi endüstriyel unlar vücuda zararlı ve birçok hastalığın sebebi.

Karakılçık buğdayının un, bulgur, buğdayını tüketerek sağlıklı vücuda sahip olabiliyorsunuz. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırdığı için kilo verilmesine bile fayda sağlamaktadır. Doyurucu özelliği sebebiyle fazla tüketilemiyor ve bu sebeple obezliğin önüne geçilmesini sağlıyor.

Karakılçık ve Gluten

Karakılçık buğdayı için glutensiz tabiri kullanmak imkansız olur ama diğer buğdaylara göre gluten oranı çok çok düşüktür. Karakılçığın tam buğdayının unu, ruşeymini ve kepeği koruyarak un haline getirilmektedir. Bu sebeple besleyiciliği ve kalitesi çok üst seviyededir. Bilimsel açıklamalara göre çok az miktarda gluten içerdiği bilinmektedir. Çölyak ve gluten hassasiyeti olmayanlar dışında çok rahat tüketim yapılabilir. Karakılçık buğday unu hazımsızlık yapmaz ve besleyici bir yapıya sahiptir.

Nasıl Üretim Yaptık

Karaot Köyü’müzün bakir topraklarında üretim yaptık. Köyümüzün bir miktar yüksek bir bölgesinde, çok uzun yıllardır ekim yapılmayan 18 dönüm civarında boş bir arazi vardı. Bu alanda karakılçık ekimini yaptık. Dönümde yaklaşık 150-200kg civarında ürün aldık. Yetiştirme esnasında sadece hayvan gübresi kullanılarak üretim yaptık. Kimyasal ilaçlama veya başka bir madde kullanmadık. Sulama hiç yapmadık. Susuz olarak yetişti.

Karakılçık buğdayının endüstriyel buğdaylardan farkı

Öncelikle ve en önemlisi topraklarımıza ait tat ve aromayı içermektedir. Kendine özgü tadı ve kalitesiyle ağızda harika bir tat oluşturmaktadır.

Bildiğiniz gibi modern buğdaylar üzerinde birçok oyun oynanmıştır. Genetiği ve doğallığıyla oynandığı için birçok hastalığın sebebi olduğu söylenmektedir. Genetiği ile oynanmadığı için karakılçık buğdayında bu tarz bir risk yoktur. Hatta tüketiminin çok fazla faydası bulunmaktadır.

Modern tahıllar mide ve sindirim sistemi üzerinde büyük baskı yaratmaktadır. Bu sebeple birçok rahatsızlık ve sorun ile karşılaşmak mümkün oluyor. Karakılçık buğdayının yapısı insan vücuduna uygundur. Bu sebeple sindirim sistemini rahatsız etmez ve düzgün çalışmasını sağlar.

Besin değerleri bakımından müthiş özelliklere sahiptir. Modern buğdaylara göre besin değeri bakımından 50 kat daha değerlidir. Binlerce yıllık geçmişten geldiği için, insan vücudunun tanıdığı bir genetiğe sahiptir.

Cilt sağlığı bakımından faydalıdır. Modern buğday cilde zarar vermektedir. Karakılçık buğdayı modern buğdayın aksine cilde fayda sağlamaktadır.

A, E, K, C potasyum, fosfor ve demir mineralleri içerisinde barındırmaktadır. Bu sebeple tüketilmesi vücudumuza birçok faydalı minerali almamızı sağlamaktadır.

Doyurucu bir buğdaydır. Modern buğdaylarda olduğu gibi çok fazla ekmek tüketmeniz mümkün değildir. Ufak bir parça karakılçık buğday unu tüketmeniz doymanızı sağlayacaktır.

Karakılçık Buğdayı nasıl sipariş verebilirim

Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz atalık tohum karakılçık buğdayını evlerinize kadar gönderiyoruz. Karakılçıkdan üretmiş olduğumuz birçok ürünüde yine sipariş verebilirsiniz. Karakılçık unu, karakılçık bulguru, karakılçık ile ürettiğimiz erişte, karakılçık ile ürettiğimiz tarhana gibi birçok ürünü sipariş verebilirsiniz.

Karakılçık ile ürettiğimiz ürünlere mağaza bölümünden ulaşabilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0