Mürdüm Eriği Kurusu

Mürdüm eriği ülkemizde en fazla tercih edilen ve kuru meyve olarak tüketimi en uygun olan erik türlerinden biridir. Halk arasında kara erik olarak bilinir. Tadının lezzetli olması, çekirdeğinden kolay ayrılır olması, iç kısmının dolgun ve etli olması sebebiyle tercih sebebi olmuştur. Meyve kurularının atıştırmalık olarak tercih edilmesi, taze ürünlerden bile daha faydalı olduğunun anlaşılmasından sonra geleneksel kurutma yöntemlerine döndük. 2000’li yıllardan sonra kuru meyvelere olan ilgi çok fazla arttı. Mürdüm eriği kurusu bu gelişmelerden en fazla etkilenen meyvelerden oldu. Sağlığa faydaları, atıştırmalık olarak rahat tüketimi, sindirim sistemini kolaylaştırması, mide için faydalı olması gibi sebepler mürdüm eriği kurusu için tercih sebebi olmaya devam ediyor. Tabiki bu durum ülkemizde üretiminde artmaya devam etmesini sağlamaktadır.

Mürdüm eriğinin anavatanı neresidir

Mürdüm eriği Anadolu topraklarına ait bir meyve türüdür. İsminin farklı olması ve üretiminin sonradan ülkemize gelmesinden dolayı bu durum bilinmemektedir. Yurtdışından bize gelen ithal meyvelerden biri gibi görülmektedir.

Aslında ülkemizde yetişen ve bizim değerini bilemediğimiz meyve türlerinden biridir. Tarihini sizlere bir miktar anlatmaya çalışacağım. Bu sayede aslında mürdüm eriğinin ne kadar önemli olduğunu anlamaya çalışalım.

Mürdüm eriği tarihi

Mürdüm eriği Anadolu topraklarında yetişen güzide meyvelerden biridir. 1800’lü yıllarda Haçlı seferleri sebebiyle ülkemiz topraklarında bulunan Avrupalı rahipler tarafından çok beğenilmiş. Görüntüsünün hurmaya benzemesi ve tadının çok güzel olmasından dolayı ilgilerini çekmiş. En fazlada görüntüsünü beğenmişler. Mor rengin asil ve krallara layık olması sebebiyle, ülkelerine dönerken mürdüm eriklerinin çekirdeklerinden yanlarında götürmüşler.

1800’lü yıllarda Fransa’nın Bordeaux bölgesi yakınlarında bulunan Agen nehri yakınlarına bu tohumlar ekilmiş. Tohumlar beklenenden bile yüksek verim vermiş. Halk tarafından da çok beğenilen bu erik türü çoğalmış. Günümüzde Fransa’da en fazla tüketilen kuru meyve türleri arasındadır. Fransızca ismi Prune D’Agen olarak bilinir. İsmini ilk ekiminin yapılmış olduğu nehirden almıştır. Fransa ve İsviçre’de kuru meyve olarak tüketimi ve üretimi çok yaygındır. Üretimi yapılan ürünler dünyaya buradan pazarlanmaktadır ve büyük katma değer yaratmaktadır.

Maalesef bize ait olan ürünü dünyaya başkaları pazarladı. En iyi yetiştiği ve en kaliteli olduğu topraklarda eriğin kıymetini bilemedik. Ama bu durum yavaş yavaş düzelmeye başladı. 2000’li yıllardan sonra mürdüm eriğini yurtdışına göndermeye başladık. Hatta kurutma tesislerinde üretim yapmaya başladık, ürünleri kurutup pazarlamayı öğrendik.

Mürdüm eriği nasıl kurutulur

Mürdüm eriği çok yüksek olgunlaşmaya ulaşmadan önce toplanmalıdır. Yumuşak biçime girerse kaliteli bir kurutma mümkün olmaz. Bu sebeple sert olan eriklerden kurutma yapılmalıdır.

Sert olan erikler toplanır ve ince bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölünür. Çekirdeğin aynı paralelinde bölünmesi gerekir. Zaten mürdüm eriği üzerinde doğal çizgiler vardır. Ufak bir kesi yapsanız bile mürdüm eriğini iki parçaya bölmek çok kolaydır.

Mürdüm eriklerini iki parçaya böldükten sonra iç kısımları güneşe bakacak biçimde kurutmaya bırakıyorsunuz. Kurutmayı yaptığınız yerin alt kısmından hava alması önemlidir. Örneğin beton tarzında yerlerde kurutma iyi olmaz. Alttan da hava alarak kurumayı eşit yapması gerekir.

Yaklaşık 1 hafta içerisinde tam kurumaya erikler ulaşır. Kurutma esnasında ekstra bir ilaç vs. uygulaması yapmıyorsunuz. Tabiki endüstriyel ürünlerde bu tarz kimyasal işlemler uygulanmaktadır ama biz kendimiz herhangi bir ilaç uygulaması yapmıyoruz. Bu sebeple evlerinde yapacak kişilerede bu öneride bulunuyoruz.

Mürdüm eriği kurusu faydaları

  • Metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Vücut sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle jokeylerin erik tükettiğini biliyormusunuz. Sindirim sistemini hızlandırdığı için kilo almanız zor hale gelir.
  • Sindirim sistemini hızlandırdığı için kilo vermenize yardımcı olur. Düzenli tüketilmesi sonucunda öğün atlatılabilir. Bu sayede kilo vermeye veya almamaya yardımcı olmaktadır.
  • Kalp ve tansiyon hastalığına çok faydaldır. Birçok klinik deneyde kalp ve tansiyona faydası kanıtlanmıştır.
  • Kan yapıcı özelliği vardır. Bu sebeple kansızlık sorunu yaşayan kişiler tarafından tüketilmesi çok iyi olur.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Kadınlarda adet düzenleme konusunda çok faydası vardır.
  • Kolestrol hastalığına karşı faydalıdır.
  • Kan şekeri dengesini korumaktadır.

Mürdüm eriği kurusu tamamen ilaçsız olarak üretiyoruz. Sağlıklı atıştırmalık olarak evlerimizde kullanabilirsiniz. Harika tadının yanında sağlığınıza da fayda sağlayacak özel bir üründür. Aynı zamanda dünyada inanılmaz pahalı olan bir ürünü, ülkemizde çok uygun fiyatlara ulaşabiliyoruz.

Mürdüm eriği kurusu siparişi verebilmek için mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresimizi takip edebilirsiniz. Bütün ürünlerimizi instagram sayfamızdan bulabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0