Taze bamya fiyatları

Taze bamya, diğer sebze ürünlerine göre fiyatları bir miktar yüksek olur. Bunun sebeplerini ve neden olduğunu sizlere yazımızda anlatacağım. Taze bamya alıp dolaba atmak istiyorsunuz ve en uygun nezaman bulurum gibi düşünceleriniz olacaksa, bu yazıda istediğiniz cevapları bulabileceksiniz. Taze bamya fiyatları ile ilgili geniş ve bir üretici gözünden sizleri bilgilendirmek istedik.

Bamya dolaba nezaman atılır

Tabiki bu sorunun cevabı bütün yaz boyunca bamyayı dolaba atabilirsiniz. Ancak en uygun fiyatlı olarak nezaman alınıp dolaba atılır sorusuna cevap vermemiz çok daha uygun olacaktır.

Bamya 5-15 Haziran arasında ürün vermeye başlar ve Eylül ayının sonlarına kadar ürün vermeye devam eder. İlk başlangıç olan Haziran ayı içerisinde bamya üretimi belli miktarda düşüktür. İlk ürünler Haziran ayında çıkar ve üretimin azlığından dolayı fiyatlar bu dönemde en yüksek seviyesinde olur. Bütün yıl boyunca bamya tüketmek isteyen kişilerin talebi de bir anda oluşmaktadır. Bu sebeple eğer dolaba bamya atacaksanız Haziran ayı olmamalıdır. Çünkü Haziran ayında fiyatlar en yüksek seviyesinde olmaktadır.

Eylül ayında bamya üretiminin sonlarına yaklaşılır. Sona yaklaşıldığı için üretimde ciddi anlamda bir düşüklük olur. Piyasanın beklentisini karşılayamayınca fiyatlar yükselir. Haziran ayında olduğu gibi yüksek olmasa da ciddi anlamda bir fiyat artışı görülür.

Temmuz-Ağustos ayları bamya üretiminin en yüksek seviyede olduğu dönemdir. Taze bamya fiyatları en düşük olarak Temmuz – Ağustos aylarında olmaktadır. Eğer yüksek miktarda alıp dolaba koymak istiyorsanız, bu dönemde bamya alımı yapabilirsiniz. Bu dönemki fiyatlar en düşük seviyede olmaktadır.

Taze bamya fiyatları neden yüksek

Bamya bir sebzedir. Maalesef bamyanın nasıl üretildiğini bilmeyen kişiler tarafından bamya fiyatlarının çok yüksek olduğu söylenmektedir. Çünkü bamya fiyatlarını domates, biber gibi sebzeler ile karşılaştırmaktadırlar. Ancak bamya üretimi ve değeri açısından bu ürünler ile karşılaştırılacak değerde bir ürün değildir. Sizlere aşağıda sebebini açıklıyorum.

  • Bamya endüstriyel üretimi olmayan bir üründür. Yani el ile toplamak gerekir ve makine ile toplaması yoktur. Bu sebeple en yüksek maliyeti işçilik oluşturur.
  • 3 ay boyunca devam eder ve her gün aksatılmadan toplanması gerekir. Hastalık, cenaze, düğün gibi en önemli durumlar bile bamya toplanması için engel olamaz. Çünkü birkaç gün bile toplanmadığı anda bamyalar büyür. Kökende tohumluk bamya haline döner. Bu sebeple kökenin yeni ürünler vermesini engeller. Yani birkaç gün toplamayı atlamak bile bütün bir mahsulü çöp edebilir.
  • Örneğin 10bin m2’lik bir alan içerisinde domates 120ton civarında çıkmaktadır. Ayrıca domates genelde 10 gün içerisinde toplanıp, satışı yapılan bir üründür. Ancak bamya 10 dönüm için 5-6 ton civarında ürün alınabilir ve bu ürünleri 3 ay boyunca toplayarak alırsınız.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı bamya ekimi genelde endüstriyel üretim yapan büyük tarım arazilerinde yapılmaz. Eğer toprakta su varsa, kimsenin bamya ekmediğini görürsünüz. Çünkü diğer ürünlere göre ticari anlamda bir kazancı yoktur. Taze bamya fiyatları belki de biraz daha kırsal alanlardaki köylülere yayarak indirebiliriz.

Bamya Üretimini Hangi Üreticiler Yapar

Bamya üretimi dağlık bölgelerde bulunan veya toprağın sulanması zor olan bölgelerde yetiştirilir. Çünkü bamyanın çok fazla suya ihtiyacı yoktur. Hatta düzgün bakım yapıldığı sürece hiç sulamadan bile bamya yetiştirilebilir. Bu sebeple sulak olmayan arazilerde bamya üretimi çoğaltılabilir. İzmir’in Torbalı ilçesinde bamya üretimi oldukça yaygındır. Torbalı’nın birçok köyünde köylüler tarafından 3 ay boyunca ege yöresine ait ve atalık tohum cinsinden olan kınalı bamya üretimi yapılmaktadır. Bu üretim sayesinde birçok köylünün maddi anlamda rahatladığını ve köylerin zenginleştiğini görmekteyiz. Taze bamya fiyatları genel anlamda yüksek olmaktadır. Üretimin az olması sebebiyle…

Bamya ülkemizde özellikle çocukların tüketmekte zorlandığı veya sevmediği bir sebze olarak bilinmektedir. Ancak bamya kesinlikle tüketilmesi gereken bir üründür. İnanılmaz faydaları vardır. Birçok üründen hiçbir zaman alamayacağınız faydaları bamyadan alabilirsiniz. Eğer çocuklarınız bamyayı sevmiyorsa, farklı türlerde yemek yapabilirsiniz ve deneyebilirsiniz.

Örneğin büyük bamyaları tüketmekte zorlanan kişiler için bamya kızartması yaparak tüketimi çok yaygındır. Bu sayede bamyanın birçok faydasından yararlanılmış olmaktadır.

Karaot Köyü’nde bamya üretimi

Karaot Köyü atalık tohum kınalı bamya için bir üretim üssü olmak üzere. Kınalı bamya üretimi köyde çok yaygın yapılmakta ve köylülerin geri göç etmesini teşvik eder hale dönüşmüştür. 100 hane olan köyün yaklaşık 40 hanesinde kınalı bamya üretimi yapılmaktadır. Taze bamya fiyatları en uygun şekilde bu tarz köylerde olmaktadır.

Karaot Köyü’nde üretilen kınalı bamyalardan sipariş verebilmek için mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz. Bizi ve ürünlerimizi takip etmek için @karaotorganik instagram sayfamızı takip edebilirsiniz. Taze bamya fiyatları ile ilgili güncel fiyatlara mağaza bölümümüzden ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0