Siyah Zeytin Nasıl Yapılır

Siyah zeytin nasıl yapılır ile ilgili birçok soru alıyoruz. Sizlere kaliteli bir siyah zeytin nasıl yapılır, bu konuda detaylıca bilgi vermek istedik. Çünkü herkes siyah zeytin yapabilir ama siyah zeytin yapmanın püf noktaları vardır. Bu noktaları bilmeden üretim yapılması sorunlara yol açabilir.

Siyah zeytin yapmaya karar verdiyseniz aşağıdaki adımları sırasıyla halletmeniz gerekir. Sonrasında kaliteli bir siyah zeytine sahip olacaksınız.

  • Siyah zeytin yapımına nezaman başlanır
  • Siyah zeytin yapımında hangi zeytin cinsini seçmeliyim
  • Siyah zeytin kurulumunu nasıl bir kap içinde yapmalıyım
  • Siyah zeytin yapımında tuz oranı ne olmalıdır
  • Siyah zeytin ne kadar sürede hazır hale gelecektir
  • Siyah zeytin nasıl saklanmalıdır

Yukarıdaki sorulara cevap bulmaya çalışacağız. Bu sorulara cevap bulduğumuzda kaliteli siyah zeytin üretimi yapmış olacağız.

Siyah zeytin yapımına nezaman başlanır

Zeytinler önce yeşil olarak dalında oluşur. Sonra olgunlaşmaya başlar ve renkleri siyaha dönüş yapar. Siyah zeytinin olgunlaşması önemlidir. Olgunlaşması siyah zeytinin içine yağ girdiği anlamına gelir. Yağı yüksek olan zeytin çok daha kaliteli olacaktır.

Kasım-Aralık-Ocak aylarında siyah zeytini ham olarak almak veya toplamak gerekir. Bu dönemlerde siyah zeytinler oldukça kaliteli ve istenilen seviyede olmaktadır.

Siyah zeytin yapımında hangi zeytin cinsini seçmeliyim

Siyah zeytin yapımında en önemli konu zeytinin cinsi diyebiliriz. Zeytinin hangi cinse sahip olduğu çok önemlidir. Bu sebeple siyah zeytinin cinsini doğru ve uygun seçmelisiniz.

Genelde evlerde siyah sele zeytin üretimi yapılır. Bidonlar içerisinde zeytinin acısı çıkarılmaya çalışılır. Bu sebeple doğru siyah zeytin cinsi seçilmelidir.

Siyah zeytinin çekirdeği küçük ve et kısmı fazla olan cinsi seçilmelidir. Sadece zeytin büyük diyerek seçim yapılırsa hüsranla karşılaşırsınız. Çünkü birçok zeytinin çekirdeği büyüktür ve eti küçüktür. Bazı zeytinlerin iç kısmında su oranı çok fazladır. Bu sebeple acı suyunu atınca et kısmı çok az kalacaktır.

Çekirdeği küçük ve et kısmı fazla olan Gemlik tipi zeytin seçmenizi öneriyoruz. Eğer acısını çıkarıp siyah zeytin üretimi yapacaksanız Gemlik tipi seçebilirsiniz. Gemlik tipi sadece cinsinin adıdır. Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişir. Sadece cinsinin bu şekilde olmasına dikkat edebilirsiniz.

Siyah zeytin kurulumunu nasıl bir kap içinde yapmalıyım

Siyah zeytin kurulumunda en önemli konu tuz ile zeytinin içindeki acı suyu çıkarmaktır. Bunun için bidon, çuval, sepet gibi birçok aracı kullanabilirsiniz. Eğer ev yapımı üretim yapıyorsanız bidonlarda üretim yapmak çok daha uygun olacaktır.

5-10-20 litrelik bidonların içerisine zeytinleri koyabilirsiniz. Bidonlara uygun miktarda kaya tuzu koyabilirsiniz ve beklemeye geçebilirsiniz. Zaman içerisinde acı suyunu atmaya başlayacaktır.

Siyah zeytin yapımında tuz oranı ne olmalıdır

Siyah zeytin içerisine atacağınız tuz önemlidir. Çok az atarsanız zeytinin erimesine yol açabilirsiniz. Eğer fazla atılırsa tuz oranın çok fazla olmasına sebep olur. Bu sebeple uygun orana yakın yapmalısınız

1 litrelik siyah zeytin içerisine 1 yemek kaşığı tuz koyabilirsiniz. Daha az veya fazla koymanızda büyük bir sakınca yoktur. Sadece miktarı çok abartmamak gerekir. Tuz oranı fazla olursa zeytinin hazır hale gelmesi hızlanır. Ama yavaş yavaş olması daha güzeldir.

Tuz siyah zeytinin pişmesini sağlayacak ve içindeki suyu dışarı atmasına sebep olacak. Acı suyunu siyah zeytinler dışarı atacak ve dibine çökecektir. Belli aralıklarla içinde biriken acı suyu dökmeniz faydalı olacaktır.

Siyah zeytin ne kadar sürede hazır hale gelir

Siyah zeytin kurulumuna başladıktan sonra tuz oranına bağlı olarak 45-90 gün arasında hazır hale gelecektir. Tuz oranı fazla olursa daha kısa sürede hazır hale gelecektir.

Tabiki bu durumu etkileyen başka faktörlerde olabiliyor. Örneğin zeytinler çok olgunsa ve içindeki su oranı zaten çok azaldıysa, yapımı esnasında süre az olmaktadır.

Siyah zeytin nasıl saklanmalı

Siyah zeytinin öncelikle hazır hale geldiğini anlamanız gerekir. Bunun için bir miktar alarak tadına bakacaksınız. Ağız tadınıza uygun hale geldiğinde hazır haldedir.

Siyah zeytinleri kapalı bir kap içerisinde ağzı almayacak biçimde saklayabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa zeytinyağı içerisinde saklarsanız harika olacaktır. Zeytinyağı içerisindeki zeytinler çok uzun yıllar bozulmadan dayanabilir.

Karaot Köyü siyah zeytin üretimi

Karaot Köyü üreticileri olarak köyümüz zeytin cenneti diyebiliriz. Köyümüzün her yeri zeytin ağaçları ile çevrilidir. Dedelerimizden ve büyüklerimizden öğrendiğimiz siyah zeytin yapma şekillerini kullanarak üretim yapıyoruz.

Kendi köyümüzde yetiştirmiş olduğumuz Gemlik tipi zeytinleri Kasım-Aralık-Ocak aylarında ham olarak sizlere gönderiyoruz ve evde yapmanızı sağlıyoruz. Yapamayanlar için üretimleri biz kendimiz yapıyoruz ve bütün yıl boyunca bizlerden siyah zeytin alabilirsiniz. Mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.

Siyah zeytin nasıl yapılır ile ilgili detaylıca bilgi vermeye çalıştık. Yinede aklınıza takılan her türlü soru için aşağıdaki whatsapp hattımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Instagram sayfamız olan @karaotorganik takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0