Çam Fıstığı

Çam fıstığı ülkemizde yetişen ve değerini daha fazla bilmemiz gereken en önemli ürünler arasındadır. Çam fıstığı genelde Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Ülkemizde de Akdeniz’e kıyısı olan İzmir, Aydın, Muğla gibi illerimizde künar yetişmektedir. Bu bölgeler çam fıstığı üretimi açısından dünyanın en kaliteli bölgeleridir. 

Aslında çam fıstığı ormanlarının kurulması ve yaygınlaştırılması gerekir. Bir bölgede ağaçlandırma yapıldığında kara çam ağaçlarından dikiyoruz. Çam ağaçlarının doğaya faydası var ama ticari olarak hiçbir getirisi yoktur. Aslında künar çamı diksek veya bu konuda yaygınlaşsak çok daha iyi olacaktır. Doğaya aynı faydayı verirken, aynı zamanda künar ürününü yetiştirmişte olacağız. Boş ormanları bu şekilde değerlendirmek çok faydalı olacaktır. Ülkemize katkı sağlamayacak ağaçlar yerine kestane, künar gibi aynı zamanda ürününden faydalanılabilecek ağaçlar dikilmesi çok daha faydalı olacaktır.

Çam fıstığı faydaları

  • Cinsel isteği arttırır, sperm kalitesini yükseltir.
  • Eşler arasında cinsel istek konusunu arttırır. Çam fıstığının istek arttırıcı özelliği kanıtlanmıştır. Erkek veya kadının karşı cinse isteksiz olması durumunda künar kullanılabilir.
  • Felç sorunlarına karşı oldukça etkilidir. Felç ile gelen rahatsızlıkların önüne geçildiği söylenmektedir.
  • Sigara gibi vücuda zararlı veya vücudu zehirleyen maddelere karşı etkilidir.
  • Tüberkuloz ve anemi hastalığına karşı künar etkilidir.
  • Akciğer iltihaplanmalarına karşı oldukça etkilidir.
  • Enerjinin artmasını sağlar.
  • Hamile anneler için büyük faydası vardır. Çocuğun anne karnında gelişimi için faydaları mevcuttur.
  • Bağışıklık sistemini geliştir. İçerisinde barındırdığı yüksek derecede C vitamini sayesindedir.
  • Vücuttaki romatizmal ağrılara faydalıdır.

Çam fıstığı üretimi

Çam fıstığı ülkemizde kullanılan bir ifadedir. Aslında İzmir, Aydın bölgesinde yaşayan üreticiler tarafından künar olarak söylenmektedir. Künar adının çok fazla anlaşılmaması sebebiyle çam fıstığı olarak ifa edilmeye başlanmıştır.

Künar üretimi ülkemizde en fazla Aydın, Bergama, Muğla bölgelerinde olmaktadır. Bu bölgede yaşayan birçok dağ köyünün büyük geçim kaynağıdır. Faydaları eskiden çok fazla bilinmiyordu.

Çam fıstığının yenilebilir hale gelmesi çok uzun zaman ve uğraşlar almaktadır. Bu sebeple de fiyatı yüksek bir üründür. Künar, istenilen olgunlaşma seviyesine geldikten sonra toplama işlemi yapılır. Künar çamlarının oldukça büyük olması sebebiyle, toplama işlemi oldukça tehlikeli ve zor işlemdir.

Toplama işleminden sonra kozalaklar 15 gün boyunca güneşte bekletilir. Güneşte kuruması sağlanır. Tam kurumaya ulaştıktan sonra kozalakların kabukları el ile ayrılmaya başlanır. İç kısmında bulunan künar çekirdekleri çıkarılır. Sonra bu çekirdeklerde el ile kırılır ve iç kısımda bulunan çam fıstıklarına ulaşılır. Bu işlemlerin hepsi el ile yapılmaktadır. Bu sebeple oldukça büyük işçilik oluşmaktadır.

Çam fıstığı fiyatları neden yüksektir

Künar fiyatlarını etkileyen birçok faktör tabi ki vardır ama 2 faktör fiyatları doğrudan etkilemektedir.

  • Çam fıstığı (künar) üretiminin azalması
  • İşçilik maliyetinin yüksek olması
Çam fıstığı üretiminin azalması

Ülkemiz tarımının en büyük sorunlarından birisi olan köylerin terk edilmesi ve gençlerin köyde olmaması sorunu burada da mevcuttur. Maalesef köylerde çalışacak kişilerin olmaması künar üretimini çok fazla etkilemiştir.

Çam fıstığı üretiminin zor olması ve endüstriyel tarıma uygun olmaması sebebiyle büyük üreticiler künar üretimi yapmamaktadır. Bu üretim mecburen küçük üreticilerin yapması gereken bir haldedir. Maalesef küçük üreticilerinde şehirlere göç etmesinden sonra künar üretimi her geçen gün azalış göstermektedir.

Fiyatların istenilen seviyelere yakın olması sebebiyle son zamanlarda üretim konusunda bir heyecan var. Gençlerin köylere geri dönme isteği mevcut. Bunları inşallah uygulamaya koyarız ve üretimin artmasını sağlarız.

Aynı zamanda ülkemizin her bölgesinde künar üretimi yapılamamaktadır. Kısıtlı bölgelerde yapıldığı için üretim sınırlı miktarda kalmaktadır.

İşçilik maliyetinin yüksek olması

Yukarıda yazmış olduğumuz gibi künar üretiminde işçilik maalesef çok fazladır. Çam ağaçlarının çok yüksek olması sebebiyle sadece ehil kişiler tarafından toplanabilir. Toplama esnasında ölüm, yaralanma gibi riskler mevcuttur. Toplama yapıldıktan sonra kozalakların içlerinin çıkarılması ve kırılma işleminin yapılması çok fazla zaman almaktadır.

Künar üretiminde makineleşme çok düşüktür. Bütün işlemler el ile yapılmaktadır. Bu sebeple işçilik maliyetleri yükselmektedir.

Köyümüz çam ormanlarıyla çevrili bir dağ köyüdür. Köyümüzde bulunan tarlaların büyük bölümünde eski künar ağaçları mevcuttur. Çam fıstığı ağaçlarının üretiminde hiçbir kimyasal işlem uygulanmaz. Tamamen doğal yollarla üretim yapılmaktadır. %100 el işçiliği üretim yapılmaktadır.

Karaot köyümüzde üretilen çam fıstığından sipariş verebilmek için mağaza bölümüne gidiniz. Bütün ürünlerimizi ve paylaşımlarımızı @karaotorganik instagram adresimizden ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0