Organik Tarım Nasıl Yapılır

Organik tarım nasıl yapılır sorusuna bir üretici gözüyle cevap vermeye çalışacağım. Çünkü bu konuda birçok yazı ve çalışma mevcuttur. Ancak, gerçek bir üretici gözünden yazılmış bir yazı maalesef bulamadım. Karaot Köyü üreticileri olarak bizler yüzlerce yıldır aynı topraklarda üretim yapıyoruz. 2000’li yıllardan sonra sertifikalı olarak organik tarım yaptık. Bütün geçiş süreçlerini ve ülkemizin tarımını içinde yaşayarak gördük. Bu sebeple birçok sorunun farkındayız ve bunları düzeltmek için çok çabalıyoruz. Sizlere bu yazımızda özellikle halk için organik tarım nasıl yapılır sorusunu cevaplayacağım.

Karaot organik ürünler nasıl başladı

Organik ürünler neden pahalı

Bu konunun birçok sebebi vardır ama pahalı olacak diye bir şey yoktur. Hatta bir üretici olarak daha ucuz olacağını iddia ediyoruz. Bu konuda sadece iddiamız yok, aynı zamanda uyguluyoruz. Daha anlaşılır olması açısından sizlere maddeler halinde anlatmak istiyorum.

  • 2000’li yıllardan sonra tarım ürünleri maalesef endüstriyel hale geldi. Genetiği ile oynanmış tohumlar, kimyasal tarım ilaçları, kimyasal gübreler tarımın tamamını ele geçirdi. Bu sebeple bilinçli tüketicilerin sağlıklı besin ihtiyaçları ortaya çıktı. Bunlara karşılık olması açısından organik tarım yapılmaya başlandı.
  • Organik tarım ile üretilmiş ürünlere talep vardı ama bunları üretecek küçük üreticiler maalesef yoktu. Çünkü 1970’li yıllardan sonra köyler boşaltılmaya başlandı. Özellikle 1990’lı yıllardan sonra köylerde nerdeyse genç kalmadı. Organik tarım yapacak küçük üretici yoktu. Aslında gerçekten organik tarımı yapacak olanlar küçük köylülerdi.
  • 2010 yılından sonra şehirde yaşayan halk köylerin değerini anladı. Herkesin köylere gidip organik tarım yapma hayali başladı. Tabiki bunların hepsi kağıt üstünde çok basitti. Tarım konusunda hiçbir bilgisi olmayan kişiler, köylerden araziler almaya başladılar. Hobi bahçeleri, kaçak imarlı yapılar, şehirden gelen bilinçsiz üreticiler maalesef toprakları köylülerin elinden aldı.
  • Yani sizin anlayacağınız organik tarımın büyük bölümünü genelde küçük üreticiler yapmamaktadır. Kendileri bizzat üretimde bulunmayan, tarım ilaçlarını parayla alan, gübreleri parayla alan bir üretici profili oluştu. Üretilmiş olan ürün kaliteliydi ama çok yüksek maliyete ulaşmaktaydı. Bunu güzel ambalaj, ilgi çekici hikayeler ile süsleyerek pazarladılar. Bu sebeple çok yüksek ücretlere organik besinler satışa çıktı ve çıkmaya devam ediyor.

Karaot Köyü üreticileri olarak amacımız

Karaot Köyü üreticileri olarak en büyük amacımız köyümüzde yetiştirmiş olduğumuz ürünleri geleneksel usullerden vazgeçmeden üretmek. Temiz, sağlıklı ve organik tarımı devam ettirmek. Bunları yaparken en düşük maliyeti sağlayarak üretim yapmaktır.

Çiftçilikle alakası olmayan veya sonradan bu işlere girmek isteyen kişilerde organik, ekolojik tarım yapma isteğini görüyoruz. Tabiki bu durumlar bizi çok sevindiriyor. Ancak bunların sürdürülebilir olması çok önemlidir. Yüksek maliyetler ile yapmış olduğunuz üretim, sadece halkın belli kesiminde karşılık bulabiliyor. Bütün doğal ilaçları parayla alırsak, hayvansal gübreleri parayla alırsak, işçilikler için çok büyük maliyetler ödersek, bu durum kaçınılmaz hale geliyor.

Uygun fiyatlı organik tarım nasıl yapılır

  • Tohumunuz için herhangi bir ücret ödememeniz gerekir. Bunun için hibrit tohum kullanmaz ve atalık tohumlardan üretim yaparsanız, bir sonraki sene için üründen tohum ayırabilirsiniz. Bu şekilde tohuma hiçbir ücret ödemenize gerek olmaz.
  • Tarım ilaçları veya kimyasal ilaçlar kullanmayınız. Üretimin en büyük maliyetlerinden birisi tarım ilaçlarıdır. Tarım ilacı yerine kendiniz üretim yapabilirsiniz. Örneğin; böceklenme için ısırgan otu ilacı, hastalıklarla mücadele için gülleci bulamacı gibi ilaçlar kullanabilirsiniz. Eğer kendi yapma imkanınız yoksa bir üreticiden alabilirsiniz. Tarım ilaçlarına göre çok daha uygun fiyatlıdır.
  • Eğer mümkünse tavuk, inek, koyun gibi hayvanlarda yetiştirmek tarımın bir parçası olmalıdır. Bunların süt, yumurta ve etinden yararlanabilir ve aynı zamanda gübrelerini tarım içinde kullanabilirsiniz. Bu sayede gübreleri ücretsiz hale getirebilirsiniz. Tabiki tarım ile hayvancılığı aynı anda yürütmek çok mümkün olmayabiliyor. Ancak böyle bir durumda bile hayvan gübresi kullanmanız çok önemlidir. Çünkü; hayvan gübresi toprakta çok uzun süre kalıcı olur ve maliyet olarak çok daha düşüktür.
  • Üretimin birçok aşaması vardır. İlaçlama, gübreleme, budama, temizlik, hastalıklar ile mücadele, hasat dönemi. Bu dönemlerin hepsinde bizzat işin içerisinde olmanız gerekir. Köylerde üretim yapacak kimse kalmadığı için, bunları düzgün bir şekilde yapacak birilerini bulmanızda imkansız haldedir. Bulsanız bile çok güvenmeniz gerekir. Eğer işi de bilmiyorsanız, kandırılmanız çok muhtemeldir. Bu sebeple bizim gibi küçük üreticilerin çok fazla artması gerekir. Küçük üreticiler bütün üretimini kendileri yaparlar ve işçilik maliyetine de hiçbir ücret ödemezler.

Yukarıda uygun fiyatlı organik tarım nasıl yapılır sorusuna kısaca özet geçmek istedim. İnşallah bu konuda vaktimiz olur ve uzun bir video çekeriz.

Amacımız sağlıklı gıdalar tüketmek ise, küçük üreticilerin yaygınlaşmasını sağlamaktır. Mühendis, doktor, öğretmen veya beyaz yakalılar gibi köyde bir yerimiz olsun. Hafta sonları gideriz ve doğal tarım yaparız diyenlerin çok düşünceli olduğunun farkındayım ama tarıma en büyük zararı maalesef bu kitle verdi. Çünkü tarım bu kadar basit bir şey değil.

Şehirden gelip üretim yapmak isteyenlere…

  • Tarım sadece hafta sonları gelip suladığını veya ürünü kopardığınız birşey değildir. Eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tarım her dakika, her gün aklınızın tarlada olduğu birşey olmalıdır. Sürekli etrafında döndüğünüz, toprakla bütünleştiğiniz bir iştir. Vakit buldukça ziyaret edemezsiniz. Bu şekilde olursa toprak size ürün vermez.
  • Toprak aldıkça köylülerin elindeki toprak sayısı azalıyor. Sonrasında elinizdeki toprakları daha fazla değerlenir diye satmıyorsunuz. Satsanız bile köylünün alma şansı zaten yok. Almış olduğunuz toprakta köylü 20-30 aileyi doyuracak üretim yaparken, siz sadece kendinizi doyuracak üretim zor yapıyorsunuz. Bu sayede ülkenin üretim kapasitesinide düşürüyorsunuz.
  • Eğer gerçekten toprağı serviyorsanız, bir üreticinin yanında birkaç gün çalışın. Gerçekten neler yaşadığını, nasıl üretim yaptığını görün. Bunu yapsanız eminimki %90 kesim toprak alımından vazgeçecek. Toprak almak yerine, düzgün üretim yapan köylüleri destekleseniz ve onları sağlıklı gıda üretim konusunda yardımcı olsanız çok daha faydalı olacaktır.

Sizlere organik tarım nasıl yapılır konusunda bir miktar bilgi vermeye çalıştım. Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz ürünlerimizden satın almak için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Organik Tarım Nasıl Yapılır” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0