Yerli tohum satışı ile ilgili bize birçok soru soruluyor. Çok uzun yıllardır yerli tohumlar ile üretim yapan ve nesli tükenmek üzere olan tohumları kurtarmak için büyük bir mücadele yapan köylüleriz. Karaot Köylüleri olarak bu konuda çok zorluk çektik. Üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra çabalarımızın karşılık bulduğunu görüyoruz. Birçok tüketicinin köyümüze gelerek veya internetten satış ile ürünlerimizi aldığını görüyoruz. Bizlere gelen geri dönüşler bizleri çok mutlu ediyor. Bizlerde sizler için en fazla sorulan sorular arasında olan yerli tohum satışı ile ilgili soruları cevaplamaya çalışacağız.
Yerli tohum nedir
Ülkemiz topraklarında yetiştirilen ve topraklarımıza ait olan tohumlara yerli tohum denilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tohumun kısır mı, kısır değil mi olduğunu bilmektir. Maalesef yerli tohum ifadesi bu konuda bizi aydınlatmıyor. Çünkü yerli tohum tanımı altında satılan birçok kısır tohum bulunmaktadır. Ülkemizde yetiştirilen ve endüstriyel olarak fabrikalarda melezlenen birçok kısır tohum bulunmaktadır. Hatta satılan tohumların çok büyük çoğunluğu bu şekildedir.
Bu sebeple kısır olmayan tohum istiyorsanız yerli atalık tohum ifadesini kullanmanız gerekir. Atalık tohum ile ifade ettiğimiz kısır olmayan tohum demektir.
Atalık tohum nedir
Atalık tohumlar, kısır olmayan ve geçmişten günümüze kadar gelen tohumlara verilen isimdir. Genetiği ile oynanmamış ve üründen tohum alınarak, günümüze kadar gelen tohumlara denilmektedir. Bu sebeple geçmişimizi korumak veya günümüze taşımak için atalık tohumlardan üretim yapmaya devam etmeliyiz.
KARAOT ORGANİK ÜRÜNLER
Yerli Tohum Satışı Yasak mı?
Yerli tohum satışı ülkemizde hiçbir zaman yasaklanmadı. 2000’li yılların başlarında belli düzenlemeler neticesinde küçük çiftçilerin üretmiş olduğu tohumları satmak maalesef imkansız hale geldi. Yasak değildi ama kanunen satışı imkansız hale geldi maalesef.
Sertifikasız tohum satışı yasaklandı. Elinde atalık tohum, yerli tohum bulunan kişilerin çok büyük çoğunluğu küçük çiftçi. Bu kişilerin sertifikalı tohum üretmesi imkansız. Çünkü sertifikalı tohum üretimi çok büyük tesis ve maliyet istemektedir. Bu sebeple 2000’li yıllardan itibaren küçük çiftçilerin tohum satışı imkansız hale geldi.
Büyük üreticilerin hepsi hibrit tohuma yöneldiği için yerli tohumun maalesef sonu bu şekilde gelmiş oldu.
Net ve kısaca açıklamak gerekirse şunu söyleyebiliriz. Yerli tohum ile üretim yasak değildir. Elinizde bulunan yerli tohumlar ile üretim yapabilirsiniz ve elde etmiş olduğunuz ürünlerin satışını yapabilirsiniz. Sadece üretmiş olduğunuz üründen almış olduğunuz tohumları direk satamazsınız. Tarım bakanlığına onaylatmanız gerekiyor. Onay sonrasında tohum satışı da yapabilirsiniz. Yerli tohum satışı yasak değildir.
Yerli tohum ile üretim yasak mı
Yerli tohum ile üretim yasak değildir. Elinizde bulunan yerli tohumlar ile üretim yapabilir ve elde etmiş olduğunuz ürünlerin satışını yapabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir yasaklama yoktur. Hatta yerli tohum ile üretim konusunda son zamanlarda büyük teşvikler vardır. Eğer takip ederseniz tarım ilçe müdürlükleri tarafından Nisan ayında yerli tohum ile üretilmiş fideler dağıtılmaktadır. Çok cüzi bir ücret ödeyerek bu fideler sahip olabilirsiniz. Tabiki bu fideler sahip olabilmek için çiftçi kayıt belgeniz olması gerekiyor. Aktif olarak çiftçilik ile uğraşmanız gerekiyor.
Sadece yerli tohumlardan üretmiş olduğunuz tohumları onaylatmanız gerekiyor. Tohumları onaylatmadan satışını yapmak yasaktır. Bu konudan dolayı yerli tohumların satışı yasaklandı tarzında birçok haber çıkmıştır. Ama bu haberler aslını yansıtmıyor. Buradaki konu sertifikasız veya onaylanmamış tohumların satışı yasaktır.
Onaylatma sebebini sizlere şöyle açıklamış olayım. Ürünlerde hastalık olabilir. Hastalık tohumlara geçmiş olabilir. Sizler satışını yaptığınız zaman birçok bölge ve üreticiye hastalığı taşımış olacaksınız. Çünkü bunların herhangi bir denetimi veya kontrolü yoktur. Birçok bölgeye dağılan hastalıklar ile mücadele etmek imkansız hale geleceği için bu şekilde bir uygulamaya geçilmiştir. Yani yerli tohum satışı yasak değildir. Sadece belli ayrıntılar vardır.
Atalık tohumlar için ne yaptık
Köylerden üreticilerin gitmeye başladığı ve yerli tohumla üretimin bitme seviyesine geldiği 2000’li yılların başında Karaot Köyü’nde yaşayan bazı üreticilerimiz yerli tohum ile üretime devam etti. Bu konudaki hassasiyetleri çok önemliydi. Küçük bir köy oluşumuz ve büyük ticari faaliyetlerin köyümüzde olmamasından dolayı, bu konuda çok daha dikkatli olabildik.
Nesli tükenmek üzere olan tohumları köyümüzde topladık ve üretip çoğaltmaya çalıştık. Köyümüzde kurulan dernek sayesinde birçok kişi ve bölgeye atalık tohumların ulaşması sağlandı. Ücretsiz festivaller, tohum takas şenlikleri düzenlendi. Birçok üretici ve tüketiciye ücretsiz atalık tohumlar dağıtıldı.
2020’li yıllara geldiğimizde Karaot Köyü’nde bulunan Karaot Organik Ürünler tarafından faaliyetler devam etmektedir. Yaklaşık 300 civarında farklı atalık tohumu bünyemizde bulunduruyoruz. Bakir topraklarımızda tohumları çoğaltıyoruz ve üretiyoruz. Binlerce adet tohum haline gelmeden satışını veya dağıtımını yapmıyoruz. İstenilen miktara ulaşınca dağıtım veya satış yapabiliyoruz.
Karaot Köyü’nde yetiştirmiş olduğumuz atalık tohumlara ulaşmak için tıklayınız. Ürünlerimizi ve faaliyetlerimizi takip etmek için instagram sayfamız olan @karaotorganik adresini takip edebilirsiniz. Yerli tohum satışı yasak mı gibi soruları bize sorabilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.