Zeytinyağlı Toz Sabun

Zeytinyağlı toz sabun köyümüzde en fazla üretimi yapılan ürünlerden birisidir. Hatta endüstriyel sabunlar çıkmadan önce çamaşırların yıkanması için toz sabun kullanımı çok yaygındı. Sağlıklı, doğal olarak kıyafetlerimizi temizlemek için zeytinyağlı toz sabun kullanabilirsiniz. Hatta doğal toz sabunu etrafımızda elimizden geldiğince yaygınlaştırmamız gerekir.

Bebekler için uygun mudur

Zeytinyağlı toz sabun bebekler için kullanımı uygundur. Sağlıklı olmasından dolayı bebeklerin kıyafetlerinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Üretilmiş olan sabun tamamen köy usulü üretilmektedir. El yapımı üretilen sabunun rendeleme biçiminde toz haline getirilmektedir. Makinelerde ve el ile yıkamada çok rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tamamen doğal üretim olduğu için bebek, çocuk kıyafetlerinde özellikle tercih edilmektedir. Tabiki yetişkinler olarak kendi kıyafetlerimiz içinde kullanabiliriz. Hatta kullanmamız çok daha sağlıklı olacaktır.

Zeytinyağlı sabun yapımı

Zeytinyağlı Toz Sabun Üretimi

Köyümüzde tamamen usta – çırak ilişkisine dayanan bir sabun üretimi mevcut. Köyümüzde genelde yaşlı teyzelerimiz sabun üretimini yapmaktadır. Şimdi yeni nesilde sabun üretimini yapıyor ve bir topluluk halinde genelde yapılır üretim. Köyden 4-5 kişi birleşir ve birbirilerine akıl vererek bütün gün sabun üretimini yaparlar. Tabiki burada en önemli konu, sabun üretimi esnasında içine koyulan zeytinyağının kalitesidir. Piyasada kullanılmış yağlardan sabun üretimi çok fazla yaygındır. Bizim köyümüzde üretilen zeytinyağlı köy sabunlarında bu durum kesinlikle olmaz. Herkes kendi tarlasında üretmiş olduğu doğal zeytinyağlarından kullanarak sabun üretimi yapar. Üretilmiş olan sabunlar yaklaşık 1 hafta civarında kuruması için bekletilir. Bekleme sonrasında ince ince rendelenir. Ufak taneler haline gelmesi sağlanır. Bu sayede zeytinyağlı toz sabun üretimi tamamlanmış olur.

Zeytinyağlı toz sabun özellikleri

  • Doğal zeytinyağından üretilmiştir. Herhangi bir boya, koruyucu, parfüm gibi renklendirici içermez.
  • El ile yıkanan ve makine ile yıkanan çamaşırlar için uygundur.
  • El yapımı üretilmiştir. Fabrikasyon hiçbir işlem görmemiştir.
  • Sentetik deterjan değildir.
  • Bebeklerinizin kıyafetlerinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Karaot Köyü Zeytinyağı Üretimi

Karaot Köyü’ne geldiyseniz çok rahat deneyimleme fırsatı bulmuşsunuzdur. Çam ormanlarının içinde kurulmuş eski bir dağ köyüdür. Köyün alt kısımları %80 oranda zeytin bahçeleri ile kaplıdır. Genelde tarlaların kurulumu çok eski zamanlara uzanmaktadır. 1900’lü yıllardan bile kalan zeytin ağaçları günümüze uzanmıştır. Köylüler eski ağaçlardan almış oldukları çelik fidanları tekrar toprağa dikmişler ve bu şekilde çoğalmıştır. Köyümüzde bulunan zeytin ağaçlarının büyük bölümü ege yağlık zeytin ağaçlarıdır. Bu sebeple köyümüze ait olan zeytinyağının kalitesi oldukça yüksektir.

Karaot Köyü dağ köyü olması ve rakımın yüksek olması sebebiyle kaliteli bir zeytinyağı üretimine sahiptir. Coğrafi olarak bu kalitesini zeytin ağaçlarının delice cinslerinden aşılanması desteklemektedir. Delice zeytinlerinden aşılanan zeytin ağaçları çok daha kaliteli ve yüksek ömürlü olmaktadır.

Delice zeytin nedir

Delice zeytin genelde orman kenarlarında bulunan ve kendiliğinden yetişen ağaçlara söylenmektedir. Delice zeytin ağaçlarında bulunan zeytinlerin taneleri çok küçük olur. Bu zeytinlerin yağı çok az olmaktadır. İçerisinde çok az miktarda yağ barındırmaktadır. Ama zeytin ağacının aslında anasıdır. Günümüzde bulunan bütün zeytin ağaçlarının atası diyebiliriz.

Zeytin ağacı nasıl oluşur

Herkesin bilmediği ama bilinmesi gereken ilginç bir bilgi vermiş olalım. Zeytin bir meyve türüdür ama diğer meyve türlerinde olduğu gibi çekirdeği toprağa koyunca fidana dönüşmez.

Genelde ormanlarda yaşan karatavuk kuşları vardır. Bu kuşlar kış mevsiminde zeytinleri alırlar ve yutarlar. Yutmuş oldukları zeytinlerin çekirdeğini dışkılama yoluyla atarlar. Karatavuk kuşlarının midelerinde bulunan özel bir madde zeytin çekirdeğine bulaşır ve bu şekilde toprağa düşer. Düştüğü toprakta uygun ortamı bulursa kendiliğinden zeytin fidanı çıkmaya başlar. Çıkan zeytin fidanı bir delice ağaca dönüşür. Genelde orman içlerinde, kenarlarında görmüş olduğunu zeytinlerin büyük çoğunluğu delice zeytinidir.

Delice zeytinleri köylüler aşılama yoluyla tüketilebilir zeytin ağacı haline dönüştürürler. Bu şekilde delice zeytinden aşılanan zeytinlerin ömrü çok daha fazla olur. Yaklaşık 200 – 300 yıl gibi asırlık ağaca dönüşebilirler.

Zeytinyağlı toz sabun üretiminde kullanılan zeytinyağı

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi zeytinyağlı toz sabun yapımında kullanmış olduğumuz bütün zeytinyağları köyümüze aittir. Köyümüzde genelde delice zeytinlerden üretilen ağaçlar mevcuttur. Kalitesi yüksektir.

Karaot Köyümüz’de bulunan bayanların üretmiş olduğu %100 zeytinyağlı sabundan üretmiş olduğumuz zeytinyağlı toz sabun siparişi vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Güncel içeriklerimizi takip etmek için @karaotorganik instagram adresimizden bizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0