Kuru Bamya

Kuru bamya birçok kişi tarafından taze bamyadan daha çok tercih edilir hale geldi. Ata tohumlar ile ürettiğimiz kınalı bamyadan üretmiş olduğumuz kuru bamyanın üretimini ve nasıl ulaşabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Kuru bamya özellikleri
  • Ata tohum ile üretim yaptık. Ege yöresine ait binlerce yıllık eski atalık tohumlardan üretildi.
  • Kınalı bamya cinsidir.
  • Kimyasal gübreleme, ilaçlama yapılmadan üretim yaptık. Verim arttırmak için sadece hayvan gübresi kullandık.
  • Toplanılan bamyalar aynı gün pamuk ipliklere dizildi
  • Güneşte kurumaya bıraktık ve tam kurumaya ulaşınca toplanıp özel kaplara aldık.
  • Sadece küçük boy bamyalar kullanılarak üretildi
  • 10 kg taze bamyadan 1 kg üretilmektedir.
Kuru bamya fiyatı neden yüksek

Aslında kurutulmuş bamya fiyatları yüksek değildir. Hatta üretici için kurutulmuş bamya satmak kârlı değildir. Ancak ürünlerini değerlendirmek, çeşitlendirmek için bazı üreticiler kurutulmuş bamya yapmaktadır.

10 kg taze bamyanın kuruması sonucunda 1 kg kurutulmuş bamya elde edilmektedir. Bu yüzden kurutulmuş bamya fiyatları 10 kg taze bamya üzerinden satılmaktadır. Kurutulmuş bamyanın genelde 100gr olarak satıldığını görürsünüz. 100gr kurutulmuş bamya 1kg taze bamya kadar yemek yapmaktadır.

Kuru bamya nasıl ürettik

Taze bamyaların sap kısmında bulunan noktalarından pamuk ip ile birbirine dizeriz. 1 kg taze bamyayı bir ipliğe dizeriz. Bir kg bamyanın dizim işlemi oldukça fazla işçilik gerektirmektedir. Kurutulmuş bamya üretiminde en zor süreç dizim işlemidir. Eldiven kullanılsa bile bamyanın içinde bulunan özü yüzünden ellerimiz delik deşik olur.

İpe dizmiş olduğumuz bamyaları güneşte kurumaya bırakırız. Genelde 7-10 gün arasında tam kurumaya ulaşır. Kuruma sona erdikten sonra toplayıp özel kaplara koyarız. Güneş görmeyen alanlarda saklamaya alırız.

Kuru bamya ne kadar almalıyım

Kurutulmuş bamya genelde 100-200gr gibi satılmaktadır. Aslında düşük miktarda satılmasının amacı ticari değildir. 100 gr kuru bamya = 1 kg taze bamya demektir. 1 kg taze bamya ile ne kadar yemek yapıyorsanız, 100gr kuru bamya ile aynı yemek yapılmaktadır.

100gr kuru bamya ile yapmış olduğunuz bir tencere yemek 4-5 kişiliktir. En az 4-5 kişinin rahatça doyabileceği yemek yapmış olursunuz.

Yerli tohum ile bamya üretiminin önemi

Hibrit tohum ile üretilen ürünlerin zararlarını burada açıklamaya gerek yok. Herkesin hibrit veya GDO’lu ürünler hakkında bilgisi olduğunu düşünüyorum. Maalesef bütün sebze türlerinin hibrit tohumlar ile üretildiği ülkemizde bamya üretiminin büyük bölümü hibrittir. Bu sebeple yerli tohum olan kınalı bamyaya önem vermeli ve bir sonraki nesillere atalık tohumlarımızı aktarmalıyız.

Ata tohumlar ile ürettiğimiz kuru bamyalarımızdan sipariş vermek için tıklayınız.

Kuru Bamya” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: Bamya Nasıl Kurutulur - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0