Bamya Turşusu Nasıl Yapılır

Türkiye’nin yerli tohum bamya üretim merkezi olan Karaot Köyü’nde üreticiler tarafından bamya turşusu üretildi. Atalık tohum bamyanın diyarı olan köyümüzde üreticiler geleneksel usuller ile bamya turşusu üretmeye devam ediyor. Bamya turşusu nasıl yapılır üreticiler tarafından anlatıldı ve bütün detayları yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca bamya turşusunun faydaları ve ince ayrıntılarından bahsedeceğiz.

Bamya turşusu nasıl yapılır

Bamya turşusu özellikle orta veya büyük boylardan yapılır. Turşu kurulumu bittikten sonra büyük boy bamyalar çok daha güzel oluyor. Bamyanın en kaliteli olanı büyük boy olanlarıdır. Büyük boyların içinde bulunan çekirdekler tam bir şifa kaynağıdır. Kaliteli bir turşu yapıldıktan sonra büyük boyun şifası katlanır. Bu sebeple büyük boy ile bamya turşusu yapmanız gerekir.

Bamya turşusu yaparken bamyaların baş kısımlarını kesmeyin. Eğer baş kısımlarını alırsanız sümüklenme yapacaktır. Bu sebeple bamyanın baş kısımları ile birlikte turşu kurulumunu yapınız. Baş kısımları ile tüketebilirsiniz, hatta çok daha güzel bir tat bırakacağına emin olabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri

Bamya turşusu içindekiler

  • Kınalı Bamya (Yerli bamya cinsi olmasına özen gösterelim. Aksi halde fayda yerine zarar görebilirsiniz)
  • Sirke
  • Koruk suyu
  • Kaya tuzu
  • Nohut
  • Sarımsak

Not: Bütün ölçüler 660cc kavanoz içindir. Hazırlayacağınız kavanoza göre miktarları arttırabilirsiniz.

  • Bamyaları cam kavanoz içerisine sapları üstte olacak şekilde yerleştirin. Sap kısımlarını kesmeden koymanız gerekiyor. Sümüklenme olmaması için sap kısımları ile birlikte koyunuz
  • Kavanozun içine yarım diş sarımsak ekleyin.
  • 3 adet kuru nohut ekleyin. Nohut sayesinde turşunun mayalanması sağlanmaktadır. Çok eski bir gelenek olan nohut mayalanması birçok alanda kullanılmaktadır.
  • Üzüm sirkesi yarım çay bardağı kavanoza ekleyin. Eğer uzun süre dayanmasını istiyorsanız, sirkeyi kaynatın ve sıcak olarak kavanoza ekleyin. Biz üzüm sirkesi ile yapıyoruz. İsterseniz başka sirkelerde kullanabilirsiniz.
  • Koruk suyunu yarım çay bardağı kavanoza ekleyin. Koruk suyu bamyanın en önemli yardımcısıdır. Aynı dönemde yetiştiği için, uzun zamanlardan bu yana bamya yemekleri koruk suyu ile yapılır. Eğer koruk suyuna ulaşma imkanınız yoksa limon suyu kullanabilirsiniz.
  • Bir yemek kaşığı kaya tuzu kavanoza ilave ediniz. Kaya tuzu sayesinde daha uzun süre dayanmasını sağlıyoruz.
  • 1 adet kesme şeker ilave edebilirsiniz. Kesme şeker turşunun sert kalmasını sağlamaktadır. İsterseniz şeker koymayabilirsiniz.
Bamya turşusu neden büyük bamyadan yapılmalıdır

Büyük bamya içinde bulunan çekirdekler sayesinde müthiş faydalara sahiptir. Bamya içinde bulunan çekirdekler, aslında tohumdur. Bir miktar daha koparılmadığı takdirde çekirdekler tohuma dönüşecektir. Bamya tohumları inanılmaz faydalıdır.

Küçük bamyalar ile yapılan turşuları yemek çok güzel olmuyor. Su içerisine tam olarak işlemiyor ve tek seferde tüketiliyor. Ayrıca bamyanın kendisinden daha fazla sap kısmı turşu içerisinde yer almak zorunda kalıyor. Bu yüzden orta veya büyük boy bamyalardan turşu yapıyoruz. Eğer isterseniz denemek amaçlı küçük bamyalardan turşu yapabilirsiniz.

Kınalı bamya

Kınalı bamya anadolu topraklarına ait atalık tohumlardan biridir. Özellikle ege bölgesinde yetiştirilmektedir. İzmir’e bağlı Torbalı, Kemalpaşa, Urla gibi ilçelerde kınalı bamya üretimi yapılmaktadır.

Ülkemizin yerli tohumlarının ele geçirildiği ve atalık tohumlara ulaşmakta zorlandığımız dönemlerde bamyanın atalık tohum ile üretilmeye devam etmesi oldukça güzeldir. Genetiği ile hiç oynanmamış, yüzlerce yıldan bu yana aynı topraklarda üretimi yapılan bamya türüdür.

Kınalı bamya özellikleri
  • Sulamaya ihtiyaç duymaz. Karaot Köyü’nde yetiştirilen bütün bamyalar sulanmaz. Sulama olmadığı için verim bir miktar düşük olabilir ama kalite inanılmaz yükselir. Toprağın bütün özü bamyayı büyütür. Toprakta bulunan yağmur suları, yer altı suları sayesinde bamya inanılmaz kaliteye ulaşır. Bamya sulandığı takdirde tembelleşir. Kökü az olur ve yapay su ile meyvesini besler. Bu sayede verimsiz ve kalitesiz bir bamya elde edilir.
  • Normalde atalık tohum ile üretilen ürünlerde verim düşüktür. Ancak kınalı bamyanın verimi düşük değildir. Yaklaşık 3,5 ay boyunca verimi çok yüksek oranda vermeye devam eder.
  • Hibrit bamyalara oranla boyutları bir miktar daha büyük olur. Diğer bamyalara oranla bütün boyları taze ve olgunlaşmamıştır. Ege taraflarında özellikle orta boy bamya yemeklerde tercih edilmektedir. Bunun sebebi kınalı bamyanın tazeliğini bütün boylarda korumasıdır. Diğer bamya türlerinde küçük boydan sonra kartlaşma başlamaktadır.

Bamya turşusu nasıl yapılır Karaot Köyü üreticileri olarak anlattık. Youtube kanalımızdan bamya turşusu nasıl yapılır izleyebilirsiniz.

Bamya Turşusu Nasıl Yapılır

Bamya Turşusu Nasıl Yapılır” yazısında 2 düşünce

  1. Pingback: Bamya Nasıl Kurutulur - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

  2. Pingback: Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır - Karaot Köyü Organik

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0