Sağlıklı Kahvaltılık Sos

Karaot Köyü üreticileri olarak üretmiş olduğumuz atalık sebzelerden kahvaltılık sos ürettik. Üretimini yaparken herzaman olduğu gibi ürünün sadece tadına odaklanmadık. Aynı zamanda sağlıklı kahvaltılık sos olmasına özen gösterdik. Ürettiğimiz ürünün güzel ve kaliteli olmasının yanında çocukların ve bebeklerin yiyebileceği seviyede sağlıklı olması çok önemliydi. Bu sebeple Türkiye’de eşine az rastlanır kalitede müthiş bir kahvaltılık sos ortaya çıktı. Sizlere yazımızın devamında kahvaltılık sos içeriği ve nasıl ürettiğimiz ile ilgili geniş bilgiler vereceğiz.

Sağlıklı kahvaltılık sos içeriği

  • Minik domates (Çeri) --> Genetiği ile oynanmamış çeri domates tohumudur. Ülkemizde tohumu çok az seviyede bulunan bir sebzedir. Üretimi az olduğu için nadir bulunan domateslerdendir. Piyasada görmüş olduğunuz hibrit çeri domatesler ile karşılaştırmayın. Atalık tohum minik domateslerden sos içerisine konulmuştur.
  • Kapya biber --> Genetiği ile oynanmamış kapya biberleri yetiştiriyoruz. İlaçsız ve organik tarım teknikleri ile üretim yaptık. Piyasada bulunması imkansız seviyesinde olan kapya biberleri sos içeriğinde kullanıyoruz. Atalık tohumlardan üretilen ve yaklaşık 60 yıllık kapya biber tohumlarından üretilmiştir.

Sağlıklı kahvaltılık sos nasıl yapıyoruz

Domates ve kapya biberlerin iç kısımlarındaki çekirdekleri alıyoruz. Çekirdeklerin hepsi aynı zamanda tohumdur. Bu sebepten dolayı tohumlarını topluyoruz.

Kapya biberleri közde kızartıyoruz. İç kısımları yeterli miktarda közlendikten sonra dış kısmındaki zarı soyuyoruz. Sonrasında soğumaya bırakıyoruz. Kapya biberler soğuduktan sonra birkaç parçaya bölerek tencere içerisine atıyoruz. Domatesleri de kapya biber ile karıştırıyoruz ve blender yardımı ile bölüyoruz. Parça kalmayıncaya kadar domates ve kapyaları blenderdan geçiriyoruz.

Kapya ve domates sosumuzu odun ateşinde kaynamaya bırakıyoruz. Sebzelerin içerisinde bulunan su kendini çekinceye kadar pişirmemiz gerekiyor. Pişirme süresi 4-5 saati bulmaktadır. İstediğiniz kıvam eğer koyu ve sert olacaksa daha fazla kaynatabilirsiniz.

Bizim yapmış olduğumuz sosun biraz sulu olmasına özen gösteriyoruz. Bu şekilde daha güzel olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple 3-4 saatlik kaynatma süresi bizim için yeterli olmaktadır.

Soslar kaynama seviyesindeyken hemen cam kavanozlara koyup ağzını vakumlama biçiminde kapatıyoruz. Bu şekilde ağzı açılmadan yıllarca saklanabilmektedir.

Sağlıklı kahvaltılık sos nasıl kullanılır

Üretmiş olduğumuz kahvaltılık sos çemen tarzında değildir. Bu sebeple birçok alanda kullanılabilir. Tabiki en önemli amacı kahvaltıda ekmek üzerine sürerek tüketmektir. Ancak bunun dışında birçok farklı amaç için kullanımı mümkündür.

  • Kahvaltıda ekmek üzerine sürülerek tüketilebilir.
  • Et yemeği veya sebze yemekelerinin yanında sos amaçlı kullanılabilir. Köfte, et tarzı ürünleri sos ile birleştirerek kullanmak çok güzel oluyor.
  • Yemeklerin içerisine aroma ve tat vermesi amacıyla kullanılabilir.
  • Yemeklerin veya kahvaltılıkların yanında kaşık ile tüketilebilir.
  • Sağlık açısından faydalı ve içerisinde zararlı hiçbir madde olmaması sebebiyle bebek, çocuklarda gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Atalık tohum üretimi

Bildiğiniz gibi kapya biber üretiminin hemen hemen tamamı endüstriyel tüketim içindir. Bu sebeple kullanılmış olan tohumların büyük çoğunluğu hibrit tohumdur. Kapya biberlerin atalık tohumlarını bulmak çok zor olduğu ve üretim esnasında az verim verdiği düşünüldüğü için üretimi yaygın değildir.

Biz 2000’li yıllardan beri bütün tohumlarda olduğu gibi kapya biber tohumlarını da çoğaltmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 1 avuç olan kapya biber tohumlarını milyonlarca tohum haline getirdik. İsteyen ve bu konuya gönül vermiş olan kişiler ile tohumları elimizden geldiğince paylaşmaya çalışıyoruz.

Tabiki elinizde tohum olması sadece yetmiyor. Çünkü atalık tohumlar ile ürün yetiştirebilmek bilgisi ve tecrübesine sahip olmanız gerekir. Yeni ve modern şekilde bize öğretilen tarım tekniklerini bir kenera bırakmak ve geleneksel tarım teknikleri ile üretime devam etmek gerekir. Maalesef bu dönemde geleneksel üretim tekniklerini bilen ve tecrübe eden çok az üretici kaldı.

Bu sebeple köyümüze gelen ve bizden alışveriş yapan müşterilerimize, elimizden geldiğince tücrübelerimizi aktarmaya çalışıyoruz. İnternet sitemizde elimizden geldiğince üretimlerin nasıl yapıldığını veya nasıl yapılabileceği konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Bu yazıların kalıcı olmasını ve gelecek nesillerin geleneksel tarımdan uzaklaşmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Ülkemiz, geleceğimiz, hatta dünya için atalık tohum ile üretimin çok önemli olduğunu Karaot Köyü’nde yaşamış ve yaşayan dedelerimiz, ninelerimiz düşünmüş. Yıllar önce herkes hibrit tohumlar ile üretime başladığında bir avuçta olsa bazı kişiler atalık tohumlar ile üretmeye devam etmiş. Onların bizlere bırakmış olduğu mirasları bugün bizlerde devam ettiriyoruz.

Sağlıklı kahvaltılık sos üretimini atalık tohum kapya ve domates ile ürettik ve sizlerin beğenisine sunduk. Sağlıklı kahvaltılık sos siparişinizi mağaza bölümünden satın alabilirsiniz ve instagram sayfamız olan @karaotorganik takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0