Domates Nasıl Kurutulur

Domates kurutma işlemi çok basit görünse bile kaliteli kuru domates elde etmek herkesin yapabileceği bir durum değildir. Bu sebeple kaliteli kuru domates elde edebilmek için birçok detayın özel olarak bilinmesi gerekir. Domates nasıl kurutulur ile ilgili bütün cevaplar aşağıda olacak.

Kaliteli kuru domates için bilinmesi gerekenler

  • En uygun domates cinsi nedir
  • Üretim aşamasında neler yapılmalıdır
  • Kesim işlemi nasıl ve kaç parça olarak yapılmalıdır
  • Nerede kurutulmalıdır
  • Nasıl kurutulmalıdır
  • Kurutma esnasında ne kullanılmalıdır
  • Tam kurumaya ulaştığını nasıl anlarız
  • Kuruma işleminden sonra ne yapmalıyız
  • Nasıl saklamalıyız

Yukarıdaki soruların hepsini bilmek, domates nasıl kurutulur gibi sorulara cevap bulmak. Bu sayede en kaliteli kuru domatesi elde etmiş oluruz. Yukarıdaki soruların cevaplarını bu yazımızda bulabileceksiniz ve bizim nasıl üretim yaptığımızı sizlere anlatacağım.

Kurutma için en uygun domates

Bütün domatesler ile kurutma yapılabilir ama istediğiniz kalite ve aromada olmaz. Bu sebeple en kaliteli ürünü elde edebilmek için ideal domates türünü seçmeniz gerekir. Yumurta biçiminde olan küçük boyutlu domateslerin seçilmesi gerekir. İç kısımları az sulu olanlarda tercih edilebilir ama biz özellikle bol sulu olan cinsleri tercih ediyoruz. Kurutma süresi bir miktar uzun sürer ama daha kaliteli bir domates elde etmiş oluruz.

Kuru domates üretim aşamasında neler yapılmalıdır

Domateslerin çürüme yapmaması çok önemlidir. Çürüme veya hastalık başlamış domateslerin kurutması sıkıntılı olacaktır. Bu sebeple hastalıklar ile mücadele, verim arttırma için yapılan işlemler çok önemlidir. Bizler kendi yaptığımız doğal ilaçlar ile mücadele ediyoruz. Bordo bulamacı, gülleci bulamacı, ısırgan otu ilacı gibi doğal ilaçlar ile mücadele yapıyoruz.

Kuru domates kesim işlemi nasıl yapılmalıdır

Domateslerin kuruma esnasında iç kısmındaki su çekileceği için parça parça doğramak doğru değildir. Kabuklarını soymadan ortadan paralel şekilde 2 parçaya bölebilirsiniz. Bölmüş olduğunuz domateslerin iç kısımları yukarı gelecek şekilde seriyorsunuz. Alt kısmının toprak olması çok daha iyi olacaktır. Su toprağa karışacaktır ve domatesin çürümesini engelleyecektir.

Kuru domates nerede kurutulmalıdır

Tam güneş gören bir yerde kurutulmalıdır. Kurutma yapılan bölgenin oldukça sıcak ve nemsiz bir bölge olmalıdır. Bu sebeple Türkiye’de en kaliteli domates İzmir Torbalı’da üretilmektedir. Çünkü iklim ve hava şartları çok uygundur. Evinimizin balkonu gibi yerlede kuru domates yapabilirsiniz ama kalitesi düşük olacaktır.

Domates kurutma esnasında ne kullanılmalıdır

Kurutma esnasında kükürt veya tuz kullanılır. Biz kurutma esnasında tuz kullanıyoruz. İkiye böldüğünüz domateslerin iç kısımlarına tuz ekiyoruz. Eğer tuz ekmezseniz domatesin çok geç kurumasını sağlarsınız ve uzun sürede kuruyan domatesler çürüme yaşanır. Bu sebeple tuz ile kurumanın hızlanmasını sağlamanız gerekir. Kükürt ile yapılan kurutmanın sağlıklı olmadığını düşünüyoruz ve bu sebeple biz tuz ile kurutma yapıyoruz.

Domates tam kurumaya ulaştığını nasıl anlarız

Güneşte bekleyen domatesler tuz ile birleştiğinde yaklaşık 7-10 gün arasında tam kurumaya ulaşacaktır. Kontrol etmeniz sonucunda tam kıvamına ulaşan domatesleri hızlıca toplamanız gerekir. Eğer zamanından önce toplarsanız yumuşak bir domates olur ve kısa sürede bozulma ve ekşime olur. Eğer zamanından daha geç toplarsanız domatesler sert olacaktır ve yenilemez hale gelir.

Domates kurutma işleminden sonra ne yapmalıyız

Domatesleri hava alan çuval veya delikli keselere koymanız gerekir. Hiç hava almayan kaplar olursa çürüme yapabilir. Bu sebeple sakladığınız kap veya paketin önemi vardır.

Kuru domates nasıl saklanmalıdır

Kuru domatesin soğuk olarak saklanması gerekir. 4 Derece ve altında saklamak kuru domatesin bozulmasını engeller. Buzdolabında saklamanızı öneririz. Eğer buzdolabında saklama imkanınız olmazsa güneş görmeyen soğuk bir alanda saklamanız iyi olacaktır.

Kuru Domatesi nasıl ürettik

Karaot Köyü üreticileri tarafından kurulmuş olan Karaot Organik olarak üretmiş olduğumuz domatesleri güneşte kurutuyoruz. Fırınlama yöntemi ile kurutmayı tercih etmiyoruz ve sadece güneşte kurutma yapıyoruz. Güneşte tuz ile kurutma yapıyoruz ve tamamen geleneksel usuller ile yapmış olduğumuz üretimdir. Domatesleri köyümüzde bulunan soğuk havada saklıyoruz. Aromasında hiçbir sıkıntı yaşanmadan bütün yıl boyunca evlerinize kadar gönderim yapıyoruz.

Videolurumuzı takip etmek için youtube kanalımızı takip edebilirsiniz

Üretmiş olduğumuz kuru domates hakkında daha detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0