Taze Uç Yaprak

Ürünlerimiz için tıklayınız

Taze uç yaprak kaliteli sarma yapabilmek için en önemlisidir. Karaot Köyü’nde topladığımız uç yaprakları size gönderiyoruz ve uç yapraklar ile ilgili bütün detayları yazımızda anlatacağız. Taze uç yaprak adı üstünde asmanın en uç kısımlarında bulunan yapraklardır. Asmanın en uç kısmında bulunan yapraklar neden önemlidir, diğer yapraklar olsa ne olur gibi sorular var. Bunların hepsini yazımızda detaylı bulabileceksiniz.

Taze uç yaprak nedir

Asma ağaçları Nisan gibi yeşillenmeye ve yapraklar büyümeye başlar. Mayıs ayının başlarında yapraklar toplanır hale gelir. Aslında bu dönemde toplanan yapraklar oldukça kaliteli olur. Uç yaprak olmasa bile kalitesi çok yüksektir. İlk çıkan yapraklar olduğu için hepsi taze ve incedir.

Ancak Mayıs ayının sonunda ve Haziran ayında toplanan yapraklar kartlaşmaya (olgunlaşmaya) başlar. Bu sebepten dolayı uç kısımda bulunmayan yapraklar olgunlaşmıştır. Bu sebeple damarlı, olgun ve sert yapraklar olur. Ancak uç kısımda bulunan yapraklar yeni doğduğu için tazedir. Bu sebeple damarsız, taze ve ince yapraklar uç kısımlardan çıkmaktadır.

Asmanın uç kısımlarından toplanan yapraklar her zaman tazedir. Bağbozumuna yakın bir zamanda bile uç yaprak toplansa taze olacaktır. Bu sebeple özellikle uç yaprak tercih edilmektedir.

En kaliteli taze yaprak hangisi

Ülkemizin en kaliteli üzümleri Manisa bölgesinde yetişmektedir. İzmir’in Manisa’ya yakın olan Kemalpaşa, Torbalı gibi ilçelerinde de kaliteli üzüm bağları vardır. Ege bölgesinde bulunan üzüm bağlarının çoğunluğu sultaniye cinsi üzümdür. Sultaniye üzüm çekirdeksiz beyaz üzümdür.

Sultaniye cinsi üzümün yaprağı çok fazla büyümez. Orta büyüklükte kalacaktır. Verim daha fazla üzüme gideceği için yapraklar çok fazla büyümemektedir. Aslında bu durum birçok ev hanımı için tercih sebebidir. Cins itibariyle çekirdeksiz üzümün yaprakları taze, damarsız olmaktadır. Uç kısımlardan toplandığı sürece en kaliteli bağ yapraklarıdır diyebiliriz.

Son yıllarda Tokat yaprağı ünlenmiştir. Tokat bölgesinde yetişen üzüm bağları, tamamen yaprak ticaretine dönmüştür. Üzümden daha fazla yaprak ticareti yapılmaktadır. Ülkemiz için birçok çeşitlilik yaratmış olsa bile Manisa-İzmir bölgesinde yetişen kalitede yaprak olması mümkün değildir. Cinsi itibariyle büyük boyutlu ve sert yapraklardır. Ama Manisa bölgesinde üzüm yaprağının ticareti ön planda tutulmadığı için Tokat yaprağı daha fazla ön plana çıkmaktadır.

Üzümlerde ilaçlama nasıl olur

Üzümler maalesef çok hassas ürünlerdir. Bu sebeple hastalıklardan çok fazla etkilenir. Sulama yoluyla veya püskürtme ile ürünlere çok yüksek miktarda ilaçlama yapılmaktadır. Aslında ilaçlama yapmadan üzüm yetiştirmek mümkündür ama üreticilerin %90’ı maalesef tarım ilacı kullanmaktadır.

Üzümlerde yapılan sulama faydalı gibi görünse de, üzüme ait kaliteyi düşürmektedir. Üzümlerde yapılan yüksek oranda sulama yüzünden meyve olması gerekenden çok daha fazla büyür. Bu sebeple kalitesini, aromasını, tadını kaybeder. Normalde çekirdeksiz sultaniye üzümde boğaz yakması hissetmeniz gerekir. Ancak son zamanlarda üretilen çekirdeksiz üzümlerde bunu hissetmeniz maalesef mümkün olmuyor.

Üzüm bağlarında yapılan ilaçlamaların büyük çoğunluğu yapraklara yapıldığı için çok büyük sorun teşkil etmektedir. Üzüm bağlarında Mayıs ayında uç kırma işlemi yapılır. Dalların uç kısımları kırılır ve gücün üzümlere gitmesi sağlanır. Bu işlemden hemen sonra yüksek oranda ilaçlama yapılır. Bu ilaçlama sonrasında yaprak toplanması yanlış ve tehlikelidir.

Karaot Köyünde taze uç yaprak

Karaot Köyü dünyanın en kaliteli toprakları arasında bulunan bölge içerisindedir. En kaliteli üzüm cinsi olan sultaniye üzümün yetiştiği topraklardır.

  • İzmir – Manisa bölgesinde bulunan üzüm bağlarından topluyoruz
  • Bütün yapraklar Mayıs ayına aittir
  • Uç kısımda bulunan ince ve taze yapraklardır.
  • Orta ve küçük büyüklüğe sahip yapraklardır.
  • Sulama işlemi yapılmadığı için aroması çok daha yoğun ve kalitelidir.
  • Uç kırma işleminden önce toplanmaktadır. Bu sebeple ilaçlama yapılmayan yapraklardır.
  • Salamura yapılmadan taze olarak cam kavanozlarda kuru basım yaparak satışımız bulunmaktadır.
  • Yarım sap şeklinde toplanmaktadır. Kilo basması için tam sap toplama işlemi yapmıyoruz.

Köyümüzde yetiştirdiğimiz bütün ürünler gibi taze asma yaprakları da en üst seviye kalitededir. Özellikle kuru basım taze yapraklarımızı öneriyoruz. Piyasada kuru basım olarak yapımı çok yaygın bulunmamaktadır. Tuz ve limon miktarlarını istediğiniz gibi evde kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Sosyal medya üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Instagram adresi : karaotorganik

Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak ve sipariş verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0