Organik Kuru Domates

Sebzelerin kurumasının gecikmemesi gerekir. Özellikle domates gibi suyu bol sebzenin kuruma süresi gecikirse küflenme oluşur. Bu sebepten dolayı ülkemizin birçok bölgesinde kuru domates yapılması uygun değildir. Örneğin; Akdeniz bölgesinde kuru domates yapımı uygun değildir. Çünkü nem yüksek olduğu için kuruma süresi uzar ve küflenme yaşanır. Organik kuru domates üretimi en fazla İzmir Torbalı ilçesinde yapılmaktadır. Bu bölge hava şartları, iklim gibi sebeplerden dolayı kuru domates yetiştiriciliğine en uygun bölgedir. Köyümüz bu bölge içerisindedir ve kuru domates yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Ancak bu bölgede yetiştirilen kuru domatesin hemen hemen tamamı ithal edilmektedir. Bizim amacımız organik kuru domates kullanımını ülkemizde arttırmak ve satışını ülkemizde yapmaktır.

Organik kuru domates ve özellikleri
  • Köyümüz en yakın şehir bölgesinden 20 km uzaktadır. Organik ürün yetiştirmeye en uygun bölgeler arasındadır.
  • Kimyasal gübre ilaç kullanmadan üretim yapıyoruz.
  • Daha önce kimyasal işlem yapılmamış topraklarda üretim yapıyoruz.
  • Domates üretiminde sadece geleneksel tarım teknikleri kullanılıyor. Örneğin yabancı otlar ile sadece çapa yaparak mücadele ediyoruz. Domates üretiminde oluşan yabancı otlar ilaçlar ile yok edilmekte ve tarım ilaçları domateslere geçmektedir. Biz tarım ilacı kullanmıyoruz.
  • Verim arttırmak için hayvansal gübre kullanıyoruz.
  • Sadece yeteri miktarda su ve gübre kullanıyoruz. Eğer idealin üzerinde su ve gübre kullanılırsa domates verimi artar ama kaliteden ödün verilmiş olur.
  • Domateslerin organik sertifikaları olacaktır. Topraktan ve üründen alınan numuneler sertifika kuruluşu tarafından incelenmektedir. İncelenme sonucu organik sertifika verilmektedir.

Olgunlaşmış olan domatesleri toplayıp ikiye bölüyoruz. Kuruması için güneş gören bir alana seriyoruz. Domateslerin güneşte kavrulması ve düzgün kuruması için üzerini tuzluyoruz. Eğer tuz atılmazsa tam bir kuruma yaşanmaz. Domatesleri güneşte beklemeye alıyoruz. Domateslerin suyu akacağı için beton gibi sert bir zeminde kurutma işlemi olmaz. Biz toprağın üzerine serdiğimiz delikli çarşaflarda domatesleri kurutuyoruz.

Kuru domates

Yaklaşık 1 hafta boyunca güneşte bekleyen domatesler istediğimiz kıvama gelir. Daha fazla durması domatesi yakar ve suyunu tamamen yok eder. Bu yüzden ideal kıvam ulaştığında kuru domatesleri topluyoruz.

Kuru domates nasıl saklanmalı

Hava almayan bir cam kavanoz içerisinde kuru domatesleri saklayabilirsiniz. Cam kavanoz içerisine kuru domatesleri doldurup ağzını sıkıca kapatın ve serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.

Ayrıca hakiki bir zeytinyağı içerisinde organik kuru domates saklayabilirsiniz. Zeytinyağı içerisine bir diş sarımsak ekleyebilirsiniz.

Kuru domates ne zaman yapılmalıdır

Yılın en sıcak olduğu dönemlerde yapmak uygundur. Bölgeye göre değişmekle beraber Türkiye’nin en çok kuru domates üreten bölgesi olan Torbalı’da Haziran-Ağustos aylarında kuru domates yapılmaktadır.

Organik kuru domates siparişi vermek veya bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilisiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0