Dağ İnciri

Dağ inciri adı itibariyle dağlık bölgede yetişen incirlere verilen genel bir isimdir. Dağlık bölgede veya yüksek rakımlı bölgelerde endüstriyel üretim zordur. Büyük çiftçiler tarafından dağ inciri üretimi genelde yapılmaz. Bu sebeple dağ inciri üretimi küçük çiftçiler tarafından yapılmaktadır. Küçük çiftçilerin büyük çoğunluğu geleneksel usuller ile üretim yapmaktadır. Bu sebeple dağ incirleri genel anlamda ilaçsız ve doğal olmaktadır.

Sizlere bu yazımızda dağ inciri ile ilgili bütün detayları anlatacağım. Ama öncelikle bizim kim olduğumuzdan kısaca bahsetmek isterim. Çünkü herkesin konuştuğu veya yorum yaptığı sektörde bu işi yıllardır yapan kişilerin bilgi vermesinin çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz.

Biz Kimiz

6 Nesildir İzmir Torbalı’ya bağlı Karaot Köyü’nde üretim yapıyoruz. Yüz yıla yakın süredir taze incir ve kuru incir üretimi yapıyoruz. Dedelerimizden öğrenmiş olduğumuz geleneksel yöntemleri günümüzde uygulamaya devam ediyoruz. Bütün ürünlerimizde olduğu gibi incir üretiminde de kimyasal gübre, ilaç kullanmadan üretim yapmaya devam ediyoruz. 2010 yılından bu yana sertifikalı organik tarım ile uğraşıyoruz ve organik sertifikalı kuru incir üretimi yapıyoruz.

İncirlerde kullanmış olduğumuz bütün tarım ilaçlarını kendimiz üretiyoruz. Doğadan yapmış olduğumuz doğal ilaçlar ile hastalıklara çözüm buluyoruz. Doğal olmayan hiçbir yöntemi kullanmıyoruz.

En kaliteli kuru incir

Öncelikle kuru incirin en iyisi denildiğinde aklımıza dağ inciri gelir. Çünkü ovalık bölgelerde yetişen kuru incirler sanayi ve şehir havasından çok fazla etkilenir. Hastalık ova incirlerinde çok daha fazla yaşanır. Hastalıkları önlemek için tarım ilacı yüksek oranda kullanılır. Ayrıca ova bölgeleri toprak ve iklim itibariyle çok kaliteli incirler üretemez. Ancak ülkemizde yetişen kuru incirlerin çok büyük bölümü ova inciridir. Bu sebeple almış olduğunuz incirin dağ inciri veya ova inciri olduğunu sorgulamanız önemlidir. Ama büyük üreticiler dağ incirini özel kişi veya kurumlara satarlar. Genelde piyasaya ova inciri verirler. Bu sebeple bölgede bulunan köylülerden veya bazı kuruluşlardan dağ inciri bulabilirsiniz.

Dağ inciri

Dağ inciri adı üstünde dağlık bölgelerde yetişen kuru incirlere verilen isimdir. Dünyanın en kaliteli kuru incirleri Aydın ve İzmir bölgesinde bulunan bazı ilçelerde üretilmektedir. Aydın’ın en kaliteli incirlerin üretildiği tepenin bir tarafı İncirliova, diğer tarafı İzmir’e bağlı Tire’dir. Bu bölgeler sarı lop cinsi dağ incirlerinin en kaliteli üretildiği alanlardır.

Ayrıca Torbalı’ya bağlı bazı bölgelerde Çapak, Karaot, Karakızlar, Çakırbeyli gibi köylerde kaliteli dağ inciri üretimi yapılır. Özellikle bu köylerde dağ incirinin en kaliteli cinsi olan bardacık inciri üretimi yapılır. Bardacık inciri Aydın bölgesinde çok fazla bilinmemektedir.

Karaot Köyü dağ inciri özellikleri

  • Dünyanın en kaliteli toprakları arasında gösterilen Kemalpaşa – Salihli toprakları içerisinde kalan bölge içerisinde bulunur köyümüz.
  • En yakın yerleşim veya sanayi bölgesine 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bu mesafe sayesinde organik üretim yapma standartlarını karşılamaktadır.
  • Köylülerin aynı tarlalarda yüzlerce yıldır incir üretimi yaptığı bölgedir. Köyde yaşayan kişiler genelde 6-7 nesildir aynı bölgede üretime devam etmektedir.
  • Karaot Köyü, atalık tohum ve organik tarım ile üretimi ilk başlatan köyler arasındadır. Bu sebeple köyde üretim yapan birçok üretici bilinçlidir. Kimyasal gübre, tarım ilacı, hastalıklara karşı ilaçlama gibi birçok sağlığı tehdit eden maddeleri kullanmazlar.
  • İncir, zeytin, üzüm gibi ağaçlı ürünlerde Karaot Köyü üreticilerinin kendi üretmiş oldukları bitkisel ilaçlar kullanılır. Sizlere yazımızın alt kısmında incirde nasıl ilaçlar kullanıldığı konusunda kısa bilgiler vereceğiz.
  • Kuru incirlerin hepsi dalında kendisi kuruyan dal kurusu incirdir. Dalında kendisi kuruduğu için aflatoksin oluşmaz. İnsan sağlığını tehdit eden hiçbir durum yoktur ve müthiş bir şifa kaynağıdır.
  • Kuru incirlerin kurtlanmasını engelleme veya daha uzun süre dayanmasını sağlamak için hidrojen peroksit işlemi genelde uygulanır. Karaot Köyü’nde ürettiğimiz incirlerde hidrojen peroksit işlemi uygulanmaz. Kurtlanma için defne yaprağı, kekik ile hazırlanmış su kullanılır. Tamamen geleneksel olan bu yöntem ile işlem yapılır.

İncirlerde kullandığımız gübreleme ve ilaçlama

Isırgan otu ilacı : Isırgan otlarını su içerisinde bekletiyoruz. Enaz 25 gün su içerisinde bekleyen ısırganlar kendi öz sularını salıyor. Isırgan özünü süzerek alıyoruz. 1 litre ısırgan suyunu 40 litre su ile karıştırıyoruz. Elde ettiğimiz karışımı böceklenmeler için uyguluyoruz.

Gülleci Bulamacı : Kireç ve kükürt ile hazırlamış olduğumuz doğal ilaçtır. Zeytin, incir ve üzüm gibi ürünlerde kullanıyoruz. 1 Kilo gülleci bulamacını 100 litre ile karıştırıyoruz ve bu şekilde yapraklara uyguluyoruz. İncirlerde oluşan kanlı lekeler, yaprakları saran hastalıklar, sararma gibi birçok sorunu halleder. Hastalıkların önüne hemen geçildiği için verimide arttıran bir özelliği vardır.

Dağ incirini incelemek ve sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0