Fasulyenin bir türü olarak bilinen börülce, özellikle ege bölgesinde çok fazla tüketilen bir sebze türüdür. Birçok börülce çeşidi bulunmaktadır. Bütün börülce çeşitleri ege bölgesine aittir. Hatta ege bölgesi dışında çok fazla bilinmemektedir. Bütün sebzelerde olduğu gibi börülce içinde hibrit tohum ve GDO’lu tohumların üretimdeki yeri çok fazladır. Çok az miktarda kalan yerli börülce tohumu ile üretimlerimize devam ediyoruz.
Özellikle Torbalı’nın Karakızlar, Karaot bölgesi börülce üretimi için çok uygundur. Bu bölgedeki topraklar oldukça bakirdir. Mahmut dağı ve Nif dağının eteklerinde yer alan bu köyler, ülkemiz için kirlenmemiş ve kirletilmemiş topraklara sahiptir. Şehir merkezine uzak olması sebebiyle havası çok temizdir. Bu sebeple atalık tohum ile üretim için çok uygun bölgelerdir.
Özellikle Karaot Köyü’nde bulunan birçok üretici oldukça bilinçli üretim yapmaktadır. İlaçsız, geleneksel usuller ile üretimlerine devam etmektedir. Hatta ekolojik ve organik tarım ile uğraşan üreticiler Karaot Köyü’nde bulunmaktadır.
Atalık tohum ile börülce üretimi
Birçok sebzede olduğu gibi börülce içinde 2000’li yılların başında yerli tohumlarımız yok olmaya başlamıştı. Hibrit tohumlara olan ilginin çok fazla olması sebebiyle köylüler ellerindeki atalık tohumları kullanmaz oldu. Hatta atalık tohumları tarlada bıraktılar ve yok olmasını izlediler. Tabiki o dönemlerde hibrit tohumların içeriği bilinmiyordu. Köylülerin hibrit tohumlara nasıl yöneldiği ile ilgili konunun çok derinlemesine araştırılması gerekiyor. 2000’li yıllarda bizzat üretimin içinde bulunan bir genç olarak hepsine şahit oldum. Köylülerin suçu vardı ama suçlu sadece üretim yapan zavallı köylüler değildi. Neyse….
Karaot Köyü’nde bulunan birkaç üretici organik tarıma yönelme kararı aldı. Bu dönemde organik tarım ile üretim ilk defa başlıyordu. Tam olarak bilen yoktu. Aslında köyümüzde üretim yapan kişilerin yaptığı zaten organik tarımdı. Sadece bildikleri işi yapmaya devam etmeleri gerekiyordu.
Köyde bulunan birçok tohum birleştirildi. Üreticiler tarlalarına atalık tohumlar ekmeye başladılar. Sezon sonunda ürünlerinden tohumlarını aldılar. Fazlalık olan tohumları üretim yapacak kişilere verdiler ve bu şekilde günümüze kadar uzanan bir serüven oluştu. Şu anda yerli börülce tohumu ile ilgili bir sıkıntı kalmadı. Sadece Karaot Köyü’nde yüzlerce dönüm arazinin ekilebileceği tohum mevcut. Geleneğimizi, toprağımızı kurtarmış olduk.
Karaot Organik Ürünler olarak ne yapıyoruz
Karaot Organik Ürünler köyümüze aittir. Köyde yetiştirilen ürünleri satıyoruz. Sadece atalık tohumlar ile üretilen ve ilaçsız üretilen ürünleri satmaya çalışıyor.
Karaot Köyü’nde bulunan üreticiler ile dikim öncesinde konuşuyoruz. Hangi ürünlerden dikmeleri gerektiğini, nekadar dikmeleri gerektiğini belirliyoruz. Tohumlar atalık olacak, suni gübre kullanılmayacak, kimyasal ilaçlama yapılmayacak. Bu şekilde köylülerimizin üretim yapmasını sağlıyoruz.
Üretilen bütün ürünleri alıyoruz. Sezonda taze satışını yapıyoruz. Aynı zamanda ürünlerin kurusunu, turşusunu, soslarını yaparak birçok ürün halinde değerlendiriyoruz.
- Atalık tohumlar ile üretim yapıyoruz
- Kimyasal gübre ilaç kullanmıyoruz
- Bütün üretimleri Karaot Köyü sınırları içerisinde yapmaya gayret gösteriyoruz.
- Üretim miktarı fazlaysa organik sertifikalı üretim yapıyoruz.
Yerli börülce tohumu
Nisan, Mayıs aylarında börülceleri toprağa ekiyoruz. Börülce yetiştirmek aslında kolaydır ama börülce için ekilen toprağı sevmesi lazım derler. Her yerde istenilen kalitede olmaz. Bizim bölgede çok kaliteli börülceler olmaktadır. Börülceler toprağın üstüne çıkmaya başlayınca, çapalama yapılması gerekir. El ile çapalaması yapılır. Börülce yetişkin hale gelinceye kadar enaz 2 defa çaplama yapılması gerekir. Eğer bu dönemlerde yağmur yağarsa, toprak kaymak tutacağı için tekrar çapalama yapılması gerekir. Bu sebeple 3-4 defa el ile börülce çapası yapılabilir.
Yaz ayında taze börülce olarak satışını yapıyoruz. Börülcenin taze olarak kaliteli olması çok önemlidir. Bu sebeple hergün toplanması gerekir. Hastalıklar ile mücade çok önemlidir. Çünkü börülce çok nazik bir sebzedir. Böceklenme olur ve bütün börülce üretiminiz çöpe gidebilir.
Taze olarak gözden kaçırdığımız veya bilerek kurumaya bıraktığımız börülceler olur. Bunları toplamayız ve dalında kurumasını bekleriz. Yaklaşık 1 ay boyunca dalında bekler. Öncelikle börülceler oldukça büyür ve iç kısmında bulunan çekirdekler tohum halini alır. Dış kısmının sarı renge dönüştüğünü ve kuruduğunu anlarsınız.
Yaz sezonun sonunda börülceleri toplarız ve köy evlerimize getiririz. İsterseniz hiç ayıklamadan bu şekilde tutarız. İstersek içinden tohumları ayıklarız ve tohum halinde saklarız. Bir sonraki sene için tohumlarımız hazır hale gelmiştir. Hem sağlıklı atalık tohumlar ile ürettiğimiz börülcelerden tüketiriz, hemde bir sonraki sene için tohuma para vermemiş oluruz.
Yerli börülce tohumu ile ilgili bilgi almak ve sipariş vermek için tıklayınız.
Köyümüzün instagram sayfasını takip edebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.