Yerli Bakla

Yerli tohum ile üretimin en yaygın olduğu bölge olan köyümüzde uzun süredir yerli bakla üretimini çoğaltmak istiyorduk. Önümüzdeki en büyük engel bakla tohumlarının çok az miktarda olmasıydı. 2015 yılında elimizde bulunan az miktarda bakla tohumu ile çoğaltma işlemine başladık. Üzerinden geçen 5 yılın sonunda yaklaşık 10.000 m2 alan içerisinde yerli bamya üretimini sağladık. Bu alandan elde edeceğimiz bamya tohumları ile binlerce dönümlük bamya üretimleri artık yapılabilir hale geldi. Tabiki bu durum bizim ve ülkemiz için çok sevindirici, çünkü nesli tükenmek üzere olan bamya tohumlarını artık gelecek nesillere aktaracağız.

2010 yılında köyümüzde bulunan bütün üreticilerden ellerinde bulunan tohumlardan bir miktar vermelerini istedik. Köyde yaşayan ninem biriktirmiş olduğu yaklaşık 1 kilo civarında bakla tohumunu bana verdi. Bir önceki yıldan özenle seçmiş olduğu, en uygun olan baklaları tohumluk için ayırmıştı. Üretimin çoğalması için bize teslim etti. 1 kilo tohumdan 5-6 yıl içerisinde milyonlarca tohum üretir hale geldik.

Bu sebeple 2021 yılından sonra elimizde bulunan bakla tohumlarını ülke çapında yaymaya karar verdik. Hem üretim yapan köylülerimize katkı sağlayacak ve daha büyük alanlarda üretim yapmalarına olanak sağlayacaktık. Karaot Köyümüzün ürünlerinin satıldığı sitemizde yerli baklaları satışa çıkardık. Şu anda sadece kuru bakla satışı yapıyoruz ama ileriki dönemlerde taze bakla satışıda yapmayı planlıyoruz.

Yerli bakla üretimini nasıl yaptık

Tohumdan ürünün alındığı ana kadar bütün aşamalarda tarım ilacı kullanmadan üretim yaptık. Hiçbir kimyasal üretim tekniği kullanılmadı ve bütün aşamalar geleneksel usuller ile yapıldı.

  • Atalık tohum bakla kullanıldı. Anadolu topraklarına ait yerli bakla tohumudur.
  • Tarım ilacı kullanılmadı. Hiçbir ilaçlama yapılmadı. Köyümüz bakir bölge olduğu için hastalıklar çok yaygın değildir.
  • Suni gübre kullanılmadı. Hayvan gübresi kullandık.
  • Az miktarda sulama yapıldı. %80 yağmur suyu ile yetiştirildi.
  • Bakla dalında kendisi kurudu. Ayıklama esnasında hiçbir endüstriyel yöntem kullanılmadı.
  • Dalında kuruyan baklalar toplandı ve iç kısımları çıkarıldı.
  • İç baklaların kaliteli ve güzel ırk olanları ayrıldı ve tohumluk yapıldı. Diğerleri kuru bakla olarak tüketilmek üzere ayrıldı

Birçok kişi tarafından bize en fazla sorulan sorularandan birisi tarım ilacı kullanmadan nasıl üretim yapıyorsunuz. Bu durum mümkün değildir, gerçekleri söylemiyorsunuz diyorlar.

Aslında tarım ilacına hiçbir üründe ihtiyaç yoktur. Son yıllarda tarım endüstriyel olduğu ve kaliteli üretici kalmadığı için nasıl üretim yaptığımızı unuttuk. Bu sebeple işi bilmeyen kişiler tarafından bu durumun mümkün olmadığı düşünülüyor.

İlaçsız ve %100 geleneksel usuller ile nasıl üretim yapıldığını anlatacağım.

  • Üretim yaptığınız toprakta son 5 yıl içerisinde tarım ilacı kullanmamanız gerekmektedir. Toprağın tarım ilacını atması 5 yılı buluyor. Bu dönemi 3 yıla düşürmek mümkündür. Tarlanızda mısır, buğday, arpa gibi ürünler ekmeniz gerekir. Bu ürünleri her yıl değiştirmek daha iyi olacaktır. 3 yılın sonunda tarlanızdaki kimyasal bu ürünler ile temizlenecektir. Buğday gibi ürünler tarlada bulunan kimyasalı kökleri ile toplar ve toprağın temizlenmesini sağlar.
  • Üretim yaptığınız bölge en yakın şehir merkezine 20 kilometre uzakta olmalıdır. Sanayi, fabrika gibi havayı kirletecek alanlar bölgede bulunmamalıdır. Yerleşim yerinin içerisinde veya yakınında organik ürün yetiştirmeniz çok zordur. Ürünlerde oluşan birçok hastalık bölgede bulunan hava koşullarından oluşmaktadır. Bu sebeple havanın temiz olduğu bölgelerde hastalıklarda minumum seviyede olmaktadır.
  • Yukarıdaki iki şartı sağlayan toprakta atalık tohum sebze üretimi çok rahat yapabilirsiniz. Tohumu toprağa atmanız yeterli olacaktır. Toprağın tavlı ve hayvan gübresi ile desteklenmiş olması önemlidir. Sadece hayvan gübresi kullanın. Suni gübre kesinlikle kullanmayın. Organik gübre olduğu söylense bile biz kullanmıyoruz.
  • Yaptığınız bütün doğru üretimlere rağmen yinede ürünlerde hastalıklar ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda kendi bitkisel ilaçlarınızı yapabilirsiniz. Biz kendimiz nasıl ilaç yaparız diye düşünmeyin. İnanın çok basittir. Eskiden dedelerimiz, ninelerimiz tarım ilacı mı kullanıyordu. Hastalıklar ile kendileri mücadele ediyorlardı. Doğada birçok ot ile ilaç yapabilirsiniz. Isırgan otu, dut yaprağı, asma yaprağı ile kendiniz ilaç yapabilirsiniz ve ürünlerde bunları kullanabilirsiniz. İlaçların nasıl yapıldığı ve nasıl kullanılacağı ile ilgili detaylı bilgileri internet sitemizde paylaşacağım. Bu konuya ayrıca değineceğiz.

Yukarıda yazdığımız gibi yerli bakla üretimi çok zor değildir. Sadece bilinçli ve dürüst üreticiler gerekmektedir. Elimizde olan ve anadolu topraklarına ait olan yerli bakla tohumları ile üretim yapabilir ve sağlıklı gıdaları çoğaltabiliriz.

Yerli bakla siparişi vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımızı takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0