Hibrit tohum, Gdo ve Standart Tohum

Hibrit tohum, Gdo’lu tohum ve standart tohum konusunda bilinmeyen veya yanlış bilinen birçok durum mevcut. Bu durumu %100 açıklarmıyız bilmiyorum ama yıllardır toprakla uğraşan kişiler olarak bildiklerimizi ve düşündüklerimizi sizlerle paylaşmak istedik.

Öncelikle hibrit tohum, gdo’lu tohum ve standart tohum nedir bunları bilmemiz gerekiyor. Sonrasında hangisini kullanmalıyız veya hangisinden uzak durmalıyız karar vermeliyiz. Daha iyi anlayabilmek için örnekler vereceğim. Bütün örnekleri domates üzerinden vereceğim ve anlaşılmasını kolaylaştıracağımı umuyorum.

Standart Tohum (Ata Tohum)

Biz özellikle ata tohum olarak isimlendiriyoruz. Standart tohum, yerli tohum olarak adlandırılabilir. Standart tohum, geleneksel olarak bildiğimiz yüzlerce yıllık sebze, meyvelerin kendisinden aldığımız ve bir sonraki sene için ekim yaptığımız tohumlardır. Bir defa tohuma sahip olduğunuz taktirde, sonsuza kadar tohum satın almanıza gerek duymayacağınız türdür.

Örneğin; yaz ayının sonunda belirleyeceğiniz bir domatesi koparmazsınız. Domates olgunlaşır ve oldukça yumuşak bir hale gelir. Oldukça yumuşak hale gelmesi çekirdeklerin verimli bir tohum haline geldiğini gösterir. Domates içindeki tohumları alırız ve güneş gören alanlarda kurumaya bırakırız. Tam kurumaya ulaştıktan sonra tohumları saklarız ve bir sonraki ekim zamanında tekrar kullanırız. Bir önceki domatesin aynısına bu şekilde sahip olmuş oluruz. Bu olayı sonsuz defa uygulayabilir ve hiç kimseye muhtaç kalmadan üretimlerinizi yapabilirsiniz.

Ata tohum nasıl alınır
Standart tohum avantaj ve dezavantajları
  • Milli ve yerli olarak bağımsızlık kazanabileceğimiz ve kimseden tohum ihtiyacı duymadan üretim yapabiliriz.
  • Geleneksel tohum elde etme yöntemidir.
  • Hibrit ve Gdo’lu tohuma oranla daha az verim vermektedir.
  • Sebze veya meyveler sadece mevsiminde yetişir. Mevsim dışında ürün yetişmesi çok zordur.
  • Coğrafi olarak uyum sağladığı bölgelerde en iyi verimi verir.
  • Hastalıklara karşı dayanıksızdır. (Bu durumu aslında açmamız gerekir. Çünkü ülkemizin %90’ında ilaçlı üretim yapıldığı için topraklar kimyasal bulanmıştır. Bu sebeple ata tohumlar hastalıklara karşı açık hale gelmiştir)
  • Sağlık açısından olumsuz görebileceğimiz hiçbir durumu yoktur.
  • Ürünler farklı görünümlerde ve boyutlardadır.

Hibrit tohum

Aynı cins olan iki ürünün birbiri ile melezlenmesi sonucu elde edilen tohuma verilen isimdir. Dağlarda, dere kaynaklarında kendiliğinden yetişen domates, biber, karpuz gibi ürünler görürsünüz. Bizim köyde bunlardan çok fazla olur. Bunlar saf ırk ürünlerdir. Saf ırk iki ürünü birbiri ile melezleyerek hibrit tohum elde edilmektedir. Tabiki önemli olan melezleme neden yapılıyor ve amacı nedir.

Örneğin 2 domates türünü örnek olarak alalım. Bir domates çeşidi yumuşak ve lojistik için uygun değil ama tadı güzel. İkinci domates türü sert ve lojistik için uygun ama tadı güzel değil. Bu iki türü birbiri ile melezleyerek tadı güzel ve sert domates elde edilmektedir.

Bu sayede dayanıklılığı yüksek, verimi yüksek, istenilen tat ve görüntüde ürünler elde edilmesi sağlanmakta ve dayanıklılığı sebebiyle bütün yıl üretim yapılabilmesi sağlanmaktadır.

NOT: Yukarıda yazmış olduklarım bizim görüşümüz veya düşüncemiz değildir. Hibrit tohum ile ilgili bizim düşüncelerimiz bellidir.

Hibrit tohum avantaj ve dezavantajları
  • Tohum üreticiye ait olmadığı için ülke ve çiftçi anlamında bağımsızlık riski vardır.
  • Her yıl tohum için bütçe ayrılması gerekir ve maliyet sebebiyle ürün fiyatları yükselir.
  • Hibrit tohumlar ile uygun ortamlar sağlandığı sürece yılın bütün zamanlarında ürün yetiştirilebilir.
  • Hastalıklara karşı dayanıklı olması için kendine özel ilaç ve gübreleri vardır. Bunlar sayesinde hastalıklara karşı daha dayanıklıdır.
  • Verimi oldukça yüksektir.
  • Risk minumum seviyededir.
  • Ürünler görüntü anlamında benzer şekilde ve güzel görünümdedir.
  • Dayanıklılık süresi oldukça yüksektir.
Karaot Organik olarak hibrit tohumlar ile ilgili görüşümüz.

Bizler hibrit tohum ile üretime karşıyız. Hibrit tohumun melezleme sonucu olduğu ve sağlık açısından sıkıntılı olmadığı söyleniyor. Ancak üretim esnasında hibrit tohumdan ürün alabilmek için çok yüksek miktarda tarım ilacı ve gübresi kullanılmak zorundadır. Ayrıca tohumu kendimiz üretmediğimiz için nasıl üretildiğini sadece bize anlatılanlardan öğrenebiliyoruz.

Ayrıca atalık tohumlar daha az verim vermiyor. Bir domates fidesinin vermesi gerektiği kadarını veriyor. Hibrit tohumlar gereğinden fazla veriyor demek daha doğru olur.

Topraklarımızı ilaç ve gübreler ile kirlettiğimiz için standart tohumlar ile heryerde üretim yapmak maalesef mümkün olmuyor. Hibrit tohum ile üretim yapılan bir toprakta 5 yıl standart tohum kullanmak maalesef mümkün olmuyor.

GDO’lu tohum

Gdo, genetiği değiştirilmiş organizma demektir. Doğada yetişmeyen ve labaratuvar ortamında genetiği ile oynanmış ürünlerdir. Bizim ülkemizde üretimi yasaktır ama genelde yurtdışından getirilen ürünlerde GDO’lu ürünler ile karşılaşılmaktadır. Özellikle mısır, buğday, domates gibi ürünlerde oldukça fazla vardır.

  • Üreticinin kontrolünde değildir ve tohumu üreten firmalara bağlısınızdır.
  • Verimi oldukça yüksektir
  • Üretim riski azdır.
  • Ürünler genelde birbirine benzer ve tek bir şekle bürünmüş diyebiliriz.
  • Hibrit tohum gibi verimi yüksek, dayanıklılığı yüksek, görüntüsü güzel olması amacıyla tasarlanmıştır.

Biz ürünlerimizde sadece standart, atalık tohumları kullanıyoruz. Güncel atalık tohumlarımıza vereceğim linkten ulaşabilirsiniz.

Bütün ürünlerimize mağaza bölümünden ulaşabilirsiniz ve youtube kanalımızı takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0