Büyük Bamya

Büyük bamya şifa anlamında en kaliteli bamya türüdür. Genelde bamyanın en küçük, minik boyutlu olanları tercih edilir. Hatta bamya boyutu ufaldıkça fiyatları yükselir. Açıkcası küçük bamyanın tercih edilmesi son zamanlarda çıkan bir moda diyebilirim. Geçmiş yıllarda bu denli küçük bamyaya ilgi yoktu.

Bamya üreten köylülerin evlerine konuk olursanız, küçük-minik bamyaları fazla tüketmediklerini görürsünüz. Genelde orta büyüklükte bamyaları yemeklerde tercih ederler. Tüketiciler tarafından küçük bamyaya olan ilgi fazla olunca tabi ki üreticilerde boyutları küçülttüler.

Büyük bamya neden daha faydalı

Büyük bamya içinde bulunan çekirdekler çok faydalıdır. Hatta bamya tohumunun faydalarını duymuşsunuzdur. Büyük bamyada bulunan çekirdeklerin belli süre beklemesi sonucunda bamya tohumları oluşmaktadır. Bamya çekirdekleri birçok faydayı içinde barındırmaktadır.

Küçük bamyalar içinde bulunan çekirdekler oluşumlarını tam olarak tamamlamamıştır. Bu sebeple büyük boy bamyanın daha faydalı olduğu söylenmektedir.

Hangi boy bamya seçmeliyim

Kullanım şekline göre bamya boyu seçilmelidir. Bamyanın bütün boyları çok faydalı ve farklı yemek çeşitlerine hizmet etmektedir.

Bamya boyları

Çiçek boy bamya ile yapılan yemekler

Çiçek boy ile bütün bamya yemekleri yapılabilir. Diğer bamya boyları ile yapılamayacak ve sadece çiçek bamya ile yapılması gereken bamya çorbasıdır. Özellikle bamya çorbası yapmak isteyenler tarafından çiçek bamya tercih edilmektedir. Kış aylarında bamya çorbası yapmak isteyenler, çiçek bamyanın kurutulmuş halini alabilirler.

Küçük boy bamya ile yapılan yemekler

Küçük boy için standart bamya boyutu diyebiliriz. Küçük bamya ile bütün yemekleri çok rahat yapabilirsiniz. Piyasada en çok bulunan ve en fazla tüketilen bamya türüdür. Zeytinyağlı domatesli bamya yemeği çok ünlüdür. Özellikle küçük boy bamya veya orta boy bamya ile yapılmaktadır.

Orta boy bamya ile yapılan yemekler

Orta boy bamya ile zeytinyağlı bamya yemekleri yapılabilir. Etli zeytinyağlı bamyalar yapılabilir. Bamya ile yapacağınız bütün yemek çeşitlerine çok rahat uyabilir.

Büyük boy bamya ile yapılan yemekler

Büyük boy bamya özellikle bamya kızartması için tüketilmektedir. Bamya kızartması çok önemli bir yemek çeşididir. Sadece büyük boy bamya ile yapılabilir. Bamya turşusu içinde genelde büyük boy bamyalar kullanılır. Şifa anlamında daha iyi olduğu için büyük boy bamyalar turşu yapılabilir.

Kartlaşmış bamya

Kartlaşmış bamya tabiri genellikle oldukça büyük boyutta iri bamyalar için söylenmektedir. Özellikle hibrit tohum ile üretilen bamyaların boyutları büyüdüğünde inanılmaz şekilde kartlaşmaktadır. Olgunlaşma çok yüksek miktarda olduğu için tüketilmesi çok güç olmaktadır.

Ama atalık tohum ile üretilen kınalı bamyada bu geçerli değildir. Kınalı bamyanın boyutu iri boy olsa bile kartlaşma fazla olmaz. Yemek yaptıktan sonra büyük boy ile yaptığınızı anlamayacaksınız.

Yeşil bamya ile kınalı bamya arasında çok bariz far vardır.

Büyük boy bamya ile yapılan yemekler

Zeytinyağlı iri bamya yemeği yapılabilir. Boyutları oldukça büyük olduğu için genelde zeytinyağlı yemeği çok tercih edilmez. Daha önce iri bamya ile deneme yapmadıysanız, az miktarda alıp denemenizde fayda var. Çünkü kınalı bamya çok fazla kartlayan bir bamya değildir. Bu yüzden zeytinyağlı bamya yemeğini büyük boy ile yapmayı denemenizde fayda var. Etli veya etsiz zeytinyağlı bamya yemeği yapılabilir.

Bamya kızartması

Büyük bamya için en çok tercih edilen yemek türüdür. Sadece büyük boy bamya ile çok lezzetli olmaktadır.

Büyük bamyaların üst bölümlerini alıyorsunuz. Tuz, karabiber ve yumurta ile hazırladığınız karışıma bandırıp, una buluyorsunuz. Sonrasında zeytinyağı içerisinde kızartıyorsunuz. Karşınıza inanılmaz lezzetli bir yemek çıkıyor. Hatta sarımsaklı yoğurt ile tüketebilirsiniz.

Izgara bamya

Bamyaları ayıkladıktan sonra zeytinyağı ve karabiber ile harmanlayabilirsiniz. Ardından 20 dakika fırın ızgarasında pişirin. Domates, fesleğen ile bamyayı süsleyebilirsiniz.

Büyük bamya

Büyük bamya özellikleri

  • Atalık tohum ile üretiyoruz
  • İlaçsız üretim yapıyoruz.
  • Organik sertifikalı bamya türüdür
  • Tohumluğa yönelmiş bamyalar değildir. Büyük iri boyutta bulunan bamya türleridir.
  • Kimyasal gübre, ilaç kullanılmamaktadır.
  • Karaot Köyü’nde bulunan bakir topraklarda yetiştirilmektedir.
  • Ege yöresine ait geleneksel bamya türüdür

Haziran – Ekim ayları arasında taze büyük boy bamya siparişi verebilirsiniz. Diğer dönemlerde büyük boy bamya ile ürettiğimiz doğranmış kuru bamya satın alabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0