Kırmızı bamya ege bölgesinde yetişen ve kökleri yüzlerce yıl öncesine kadar dayanan bamya türüdür. Kınalı bamya, bornova bamyası gibi isimlerle de bilinmektedir. Genetiği ile oynanmamış ve yüzlerce yıllık sebze genetiğini günümüze kadar ulaştıran ender türler arasındadır.
Türkiye’de sadece ege bölgesinin belli bölgelerinde yetişmektedir. Kırmızı bamya iklim, toprak ve hava şartlarını çok seçmektedir. Köyümüzün bulunduğu alanlarda çok kaliteli ürünler alınmasına rağmen 10km ileride bulunan alanlarda hiç yetişmemektedir. Bu yüzden kırmızı bamyanın üretimi çok az miktarda kalmaktadır.
Kınalı bamya çevremizde bulunan birçok köyü, üreticiye ekmek kapısı oldu. Özellikle son yıllarda alıcısının çok yüksek miktarda olması sebebiyle üreticiler tarafından ana geçim kaynağı halini aldı.
Daha önce yazmış olduğum bamyanın gücü adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Bamyanın bir köyü nasıl değiştirdiğini anlattım.
Kırmızı bamya üretimini nasıl yapıyoruz
Atalık tohum olduğu için bir önceki seneden bazı bamyaları tohumluğa ayırıyoruz. Tohumluk olarak ayırdığımız bamyaların sezon sonunda kesimini yapıyor ve içindeki çekirdekleri özel kaplarda saklamaya alıyoruz.
Nisan ayında bamya alanlarını hazırlanmaya başlıyoruz. Tarladaki yabancı otları yok etmek için en az 3 defa tarla sürülmektedir. Yabani otların kökleri yok edilmeye çalışılır. Bu noktada bazı üreticiler yabancı otların yok edilmesi için tarım ilacı kullanıyor ama bu durumun çok yanlış olduğunu söylemek gerekir. Çünkü yabancı ot ilacı toprakta bulunan bütün canlıları öldürüyor. Aslında birçok cinayet işleniyor.
Nisan ayının sonlarına doğru bamya ekilecek alanların dizileri hazırlanır. Tohumları atılır. Aynı çukura 2-3 adet bamya tohumu atarız. Çünkü 1 adet bamya tohumunun çıkmama ihtimali vardır. Bu yüzden riske atmamak için birden fazla tohum atarız. Sonrasında güçlü fidanı bırakırız ve diğerlerini sökeriz.
Bamya fidesinin büyüme esnasında yabancı otlarda çıkmaktadır. Yabancı otların çapalama yoluyla yok edilmesi gerekir. Bu dönemde yine yabancı ot ilacı atanlar olduğunu duyuyoruz. Ancak biz köyümüzde yabancı otları çapalama yoluyla yok ediyoruz.
Ekimden yaklaşık 1 ay sonra bamya toplamaya başlıyoruz. Ekim ayının sonlarına kadar bamya toplamaya devam ederiz. Bu dönemde taze bamya satışı yaparız. Aynı zamanda küçük kuru bamya ve doğranmış kuru bamya üretimlerini yaparız.
Mayıs – Ekim aylarında taze kırmızı bamya gönderimleri yapıyoruz. Bütün yıl boyunca kuru bamya gönderimi yapmaya devam ediyoruz. Doğal yollarla kuruttuğumuz kuru bamya bütün yıl tüketilebilir ve taze bamya kalitesi ile aynıdır.
Kırmızı bamya hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim adresinden veya ürünlerimizi incelemek için mağaza bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.