Yabani Kekik

Yabani kekik ülkemizin birçok bölgesinde yetişmektedir. Kontrollü üretimi olmayan kekik türüdür. Tohumları veya fideleri üreticiler tarafından ekilmeyen, doğanın kendi çoğalımı sayesinde üreyen kekik türüdür. Genel olarak ormanların bitiminde olmaktadır. Bu yüzden dağ kekiği olarakda bilinmektedir.

Yabani kekikler birçok bölgede aslında baharın habercisidir. Havaların soğuktan sıcağa dönüşmeye başladığı zamanlarda kendini göstermeye başlar. Ormanların bitiminde ve üreticilerin çok fazla işleme yapmadığı bölgelerde yetişir. Nisan ayı geldiğinde köyümüz kekik kokar. İnsanın resmen başı döner kekik kokusundan. İnsan baharın geldiğini, yaşamın nekadar güzel olduğunu hisseder.

Karaot Köyü’nün dağlarında kekik topladık
Taze Yabani Kekik

Taze yabani kekik Nisan – Mayıs aylarında olmaktadır. Dalında kendiliğinden olan kekikleri toplayıp birçok alanda tüketebilirsiniz. Yemeklerde sos, kekik çayı gibi birçok alanda taze kekik kullanılır. Bahar döneminde taze kekik olarak alıp tüketmek gerekir. Çünkü her ürünün tazesi en faydalısı ve en güzelidir. Ama bu dönem sonuçta çok kısadır ve bütün yıl tüketme ihtiyacımız vardır. Bunun için birkaç saklama yöntemi vardır.

Salamura yabani kekik

Taze kekikleri birçok sebze, meyvede olduğu gibi geleneksel saklama yöntemi salamura şeklidir. Salamura yaparak bütün yıl boyunca aynı tazelikte taze kekik tüketebilirsiniz. Bu yöntem çok eski dönemlerden bu yana kullanılmaktadır.

Salamura kekik nasıl yapılır

Cam kavanoz içerisine taze kekikleri doldurun. Üzerine bir miktar kaya tuzu ve bir dilim limon koyunuz. Limon ve tuzun miktarını siz belirleyebilirsiniz. Tuz uzun süre dayanmasını sağlıyor, limon kekiklerin yumuşamasını engelliyor.

Kaynamış olan suyu kavanoza doldurun. Sıcak su ile doldurduğunuz anda kavanozun kapağını hemen kapatın. Kavanozu ters çevirin ve soğumaya bırakın. Yaklaşık 1 saat sonra kavanozu kontrol edebilirsiniz. Kapağın orta bölümü hafif içeri çökmüştür. Bu şekilde vakumlama yaptığını anlayabilirsiniz. Salamura kekiği ağzını açmadan 1 yılı aşkın süre saklayabilirsiniz.

Kuru yabani kekik

Taze kekikleri kurutup bütün yıl boyunca tüketebilirsiniz. Kurutma yöntemi bütün sebze, meyvelerde olduğu gibi en doğal ve geleneksel yöntemlerdendir. Ancak her ürünün kendine özel kurutma yöntemi vardır.

Kekiği güneşte kurutmak yanlıştır. Eğer güneşte kurutulursa kekiği yakarsınız. Bu yüzden güneşin direk temas etmediği gölge alanlarda kurutmak gerekir. Gölgede kuruyan kekiklerin aroması daha yoğun oluyor. Kokusu, aroması daha yoğun olarak saklanabiliyor.

Yabani taze kekik, salamura kekik ve kuru kekik siparişlerinizi mağaza bölümünden verebilirsiniz. Bilgi almak için iletişim adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Yabani Kekik” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0