Organik Bamya

Organik bamya yetiştiriciliği ülkemizde çok az miktarda yapılmaktadır. Ülkemizde birçok bamya türü yetiştirilmektedir ama size en kaliteli türü olan kınalı bamyadan bahsedeceğim.

Kınalı bamya, atalık tohum bamya türlerinin başında gelir. Anadolu topraklarında doğmuş ve bize ait olan en eski tohumlardan biridir. Kınalı bamya Anadolunun batı kesimlerinde sadece yetişmektedir. İklim yapısının uygunluğu ve toprak yapısı sayesinde en kaliteli verimi İzmir, Muğla bölgelerinde vermektedir.

Atalık bamya türünün özellikleri
  • Rengi bordoya yakındır. Kınalı bamya adını renginden almaktadır. Görüntüsü diğer bamya türlerine göre çok alımlı ve güzeldir.
  • Yeşil bamyanın orta ve büyük boyları yenmez hale gelmektedir. Kınalı bamyanın orta boyları yine çok kalitelidir. Taze ve zamanı geçmiş bir durumu yoktur.
  • Kınalı bamyanın yetişmesi için üretim yapılan toprakta daha önce kimyasal işlem yapılmaması gerekmektedir.
  • 4 ay boyunca kesintisiz verim vermektedir.
Organik bamya nasıl yetiştiriyoruz

Köylerde yetişen bütün ürünler maalesef organik olmuyor. Ülkemizde bütün yetiştirilen ürünlere organik ibaresi takdığımız için gerçekten organik üretim yapanların değeri anlaşılmıyor.

Daha önce bahsettiğim gibi atalık bamyanın yetişmesi için, üretim yapılacak toprakta daha önce kimyasal işlem yapılmaması gerekmemektedir. Aksi halde kınalı bamyadan verim alamazsınız.

Biz topraklarımızda hiç kimyasal gübre, ilaç kullanmadık. Bir önceki yıldan ayırmış olduğumuz bamya tohumlarını toprağa ekiyoruz. Bamya yetişinceye kadar 2-3 defa yabancı ot çapası yapıyoruz. Bazı kişiler bamyanın içinde çıkan yabancı otlar için “ot ilacı” atmaktadır ama bu kesinlikle yapılmaması gerekir.

İlk ekimi yaptıktan sonra yaklaşık 1 ay içinde bamyaları toplamaya başlıyoruz. Bamya üretimi esnasında kimyasal gübre, ilaç kullanmadığımıza dair bağımsız organik sertifika kuruluşlarına başvuruda bulunuyoruz. İncelemeler sonunda bamya ürününe özel organik sertifika veriliyor.

Ürünlerimizi genel olarak İstanbul, Ankara gibi organik pazarlara gönderiyoruz. Yaz sezonunda kargo ile bütün Türkiye’ye gönderi yapıyoruz. Bamya uzun süre bozulmayan ürün olduğu için 2-3 gün içerisinde bile ulaşacak yerlere gönderi yapılıyor.

Ayrıca doğranmış kuru bamya ve küçük kuru bamya yapıyoruz. Pamuk ipe dizdiğimiz bamyaları güneşte kurutuyoruz ve bütün yıl boyunca satışını yapıyoruz.

Bizden alacağınız ürünlerde veya dışarıda organik sertifikalı diye satılan bütün ürünlerde sertifika isteyiniz.

Organik bamya hakkında bilgi almak veya sipariş vermek için mağaza bölümüne tıklayınız.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0