Aydın inciri

Aydın inciri diye aslında bir incir türü yoktur. Ülkemizde incirin vatanı olarak Aydın bilinir ve dünya incir üretiminin yaklaşık %70’i Aydın tarafından karşılanır. Bu sebeplerden dolayı Aydın inciri diye bir tabir oluşmuştur. Aslında Aydın’da üretilen incirin cinsi sarı lop inciridir. Aydın ve İzmir’in bazı yüksek köylerinde bardacık inciri, mor incir üretimlerinin yapıldığını da görürsünüz.

İncir neden Aydın’da üretilir

İncir çok narin bir meyve türüdür. İnsanlık tarihinin başından günümüze kadar uzanan ender meyve türlerindendir. İncir ağacı soğuk havayı sevmez. Bu sebepten dolayı Aydın-İzmir gibi havanın ılıman olduğu bölgelerde yetişir.

Ayrıca incir ağacı kök atmayı sever. Bu yüzden incir ağacını sulamak iyi değildir. Hiç su verilmese bile incir ağacı verim vermeye devam eder. Eğer su verilirse kök atmayı bırakır. Köklenmeyi bırakan incir ağacı tembelleşir ve sürekli su ister. Bu yüzden çok fazla yağmur yağan bölgelerde yine incir yetişmesi zordur.

Sarı lop aydın inciri

Sarı lopen çok bilinen incir türüdür. Taze incir ve kuru incir olarak tüketimi en yaygın türdür. Ancak sarı lop aydın inciri alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. Sarı lop incirin ovada yetişen ve dağda yetişen iki türü vardır.

Sarı lop ova inciri

Özellikle Aydın ve büyük ilçelerinin şehir merkezlerinde yetişen incir türüdür. Şehir merkezine yakın olmasından dolayı hava kirliliğinden daha fazla etkilenmektedir. Ayrıca ova incirlerinde verim daha fazla vermesi için sulama işlemi daha yaygındır. Bu sebepten dolayı kalitesi daha düşüktür. Ancak sarı lop ova inciri, dağ incirine kıyasla daha büyük tanelere sahiptir. Kalite, şifa anlamında dağ inciri ova incirinden daha iyidir.

Sarı lop dağ inciri

Adından da anlaşılacağı gibi dağlık bölgelerde yetişmektedir. Aydın ve İzmir’in dağ köylerinde genelde yetişir. Şehir merkezlerinden 20-25 km uzakta yetişmesi gerekmektedir. Hava koşulları gibi durumlardan etkilenmemesi gerekir. Dağ incirinin yetişme koşulları daha zor olduğu için sulama yapılması oldukça zordur. Diğer incir türlerine göre taneleri daha küçük olur ama kalitesi oldukça yüksektir.

Karaot Köyü’nde yetiştirdiğimiz Aydın inciri özellikleri aşağıdadır
  • En yakın şehir merkezine 20 km uzaklıktadır.
  • Hava kirliliğinden uzakta olan dağ köyünde üretim yapılmaktadır.
  • Sarı lop cinsi dağ inciridir.
  • Sulama yapılmaz ve bu sayede kendine özgü aromasını korumaktadır.
  • Kimyasal bandırma işlemi yapılmaz. Geleneksel bandırma işlemi uygulanır
  • Bardacık incirinden sonra en kaliteli incir türü olan aydın dağ inciri diyebiliriz.

Aydın inciri hakkında daha fazla bilgi almak ve sipariş verebilmek için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

28,00 280,00 
ÖN SİPARİŞ
7,75 15,00 
YENİ MAHSÜL
258,00 
YENİ MAHSÜL
238,00 
Yeni Mahsül
158,00 
YENİ MAHSÜL
338,00 
YENİ MAHSÜL
128,00 
YENİ MAHSÜL
48,00 
Yeni Mahsül
158,00 690,00 
2023 YENİ MAHSÜL
178,00 
Soğuk Sıkım
398,00 2.000,00 
Atalık Tohum
48,00 

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1