Yerli tohumların önemi anlaşıldıkça ve bilinç seviyesi yükseldikçe yerli tohum nereden temin edilir arayışları artmaktadır. Ancak araştırmaları arttırdıkça, üzüldüğünüzün ve hayal kırıklığına uğradığınızın farkındayız. Çünkü ülkemizde yerli tohum ile üretim maalesef yok olmak üzere. Ülkemizde bu konuda bilinçli olan birkaç yer kaldı. Ama şu konuda sevinçli bir düşünce içerisindeyim. 2015 yılına kadar yerli tohumlar ile ilgili düşüncem çok daha kötü durumdaydı. Tamamen yok olmak üzereydi. Bu dönemlerden sonra bilinç seviyesi arttı, tüketicilerin talepleri arttı. Bu sayede yerli tohumlar ile üretim artmaya başladı.
Yerli tohumun neden önemli olduğunu ve yerli tohum sahibi olmaya neden bu kadar önem verdiğimizi sizlere bu yazımızda anlatmaya çalışacağım. Ama öncelikle bizi tanımanız iyi olacaktır.
Karaot Köyü ve yerli tohum mücadelesi
Karaot Köyü herkesin birbiri ile akraba olduğu ve yabancı kişilerin olmadığı bir ege köyüdür. Karaot Köyü’nde genel anlamda incir, zeytin, üzüm, bamya gibi ürünler yetiştirilmektedir. Köylülerin asıl geçim kaynakları bu ürünlerdir. Dağ köyü olması ve şehirden uzak olmasından dolayı, izole bir yaşam içerisindedir. Bu sayede tohumlarını korumuş ve günümüze kadar aktarılmasını sağlamıştır. Belki de az nüfusun olması ve şehre uzak olmasından dolayı, atalık tohumların bugüne kadar korunması mümkün olabildi.
Ancak ben bu durumun şans eseri olmadığını biliyorum. Köyde yaşayan kişilerin bilinç seviyesinin yüksek olması, vatan sevgisinin yüksek olması, ileri görüşlü olmaları sebebiyle Karaot Köyü’nde bulunan tohumlar günümüze kadar saklanmış oldu. 30-40 yıl öncesine kadar ülkemizin bütün köylerinde atalık tohumlar mevcutken, günümüzde sadece Karaot Köyü’nün buna öncülük etmesi bir tesadüf değildir.
2000’li yılların başında Karaot Köyü’ne yaşayan üreticiler tohumlarına sahip çıktılar ve yerli tohumlar ile üretime devam ettiler. Ülkemiz üretimi hızla hibrit ve Gdo’lu üretimlere giderken, atalık tohumlarda ısrar ederek tohumlarını korumayı seçtiler. Ticari olarak aslında birçok zarar gördüler ama bu durumdan vazgeçmediler. Özellikle 2015 yılından sonra kimsenin elinde atalık tohumlar kalmadığı anlaşıldı. İşte bu noktada atalık tohumların önemi çok anlaşıldı ve Karaot Köyü üreticileri devreye girdi.
Karaot Köyü’nde festivaller düzenlendi, tohum takas şenlikleri yapıldı, ücretsiz tohumlar dağıtıldı, üreticilerin bilinçlenmesi hedeflendi. Günümüze geldiğimizde Karaot Köyü üreticileri sayesinde milyonlarca atalık tohuma ulaşıldı. Şu anda birçok tohumun nesli kurtarıldı ve çocuklarımızın aynı ürünleri tüketmesi sağlandı.
Yerli tohum nereden temin edilir
Yerli tohum nereden temin edilir sorusunun tabi ki ilk cevabı Karaot Köyü’dür. Eğer imkanınız varsa Karaot Köyü’nde yerel üretimi devam ettiren üreticilerden almaya çalışın.
Köye gelme imkanınız varsa köy merkezinde üreticiler tarafından açılmış olan ufak bir dükkan mevcut. Bu dükkan içerisinde birçok atalık tohum, kendi üretmiş oldukları bitkisel tarım ilaçları, köyde doğal olarak üretmiş oldukları ürünlerin satışını yapıyorlar. Sadece köydeki üreticilere katkı sağlayacağınız ve Türkiye’de en lüks markalarda bile bulmanız imkansız olan kalitede ürünleri alabilirsiniz. Köy meydanında bulunan Karaot Organik Ürünler markası ile satılan ürünlerden satın alabilirsiniz.
Eğer köye gelme imkanınız yoksa Karaot Köyü üreticilerinin üretmiş oldukları ürünleri internet sitesinden online olarak alabilirsiniz. İnternet sitesinden almış olduğunuz ürünler haftanın 2-3 günü köylüler tarafından paketleniyor ve kargoya veriliyor. Bu sayede aynı doğal lezzetleri evinize almanız mümkün. Bu sayede gerçek köylülere katkı sağlıyor ve doğal üretimi desteklemiş oluyorsunuz.
Yerli tohum nasıl saklanır
Yerli tohumların öncelikle çok değerli olduğunu ve gelecek nesiller için en büyük miraslar olduğunu unutmayalım. Atalık tohumları elde ettiğinizde saklama koşullarına veya nasıl saklayacağınıza dikkat etmelisiniz.
Atalık tohumları en kaliteli ve uzun saklamak için her yıl dikim yapmalısınız. Her yıl ekim yaparak, tohumlarınızı yeniliyorsunuz ve özellikle bir saklama işlemi yapmanıza gerek kalmıyor. Ekim yaptığınız sebzeleri tüketiyorsunuz ve sezon sonunda bir miktar sebzeyi üzerinde bırakıyorsunuz. Tohumluk için bıraktığınız sebzelerin çekirdeklerini alıyorsunuz ve bir sonraki yıl tekrar aynı işlemi yapıyorsunuz. Bu sayede sonsuz biçimde ve istediğiniz miktarda elinizde atalık tohumlar olmuş oluyor.
Eğer her yıl üretim yapma imkanınız yoksa veya koleksiyon amaçlı torunlarıma-çocuklarıma tohum bırakacağım gibi bir niyetiniz varsa.. Almış olduğunuz tohumları ağzı hava almayacak cam kavanoz, koyu renkli pamuk bez gibi birşeye koyun. Nem miktarı az olan ve güneş hiç görmeyen bir alanda saklayın. Eski dönemlerde tohumları bezlere sarıp, toprak küplere koyarlarmış. Bu sayede yüzlerce yıl günümüze kalan tohumlar vardır. Aynı yöntemi sizlerde yapabilirsiniz.
Yerli tohum nereden temin edilir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Karaot Köyümüzün topraklarında yetiştirilen ve direk üreticiler tarafından satışı yapılan tohum ve ürünlere online sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.
Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresinden güncel bilgilere sahip olabilirsiniz. Sayfayı takip edebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.