Yerli Domates Fidesi

Domates Anadolu topraklarının en fazla tüketilen ürünlerinden birisidir. Hatta üzerinde meyve mi, sebze mi diye birçok tartışma bile yapılmıştır. Aslında domates Anadolu topraklarına ait bir meyve değildir. Amerika kıtasından ülkemize 1700’lü yıllarda gelmiştir. Onun öncesinden domates Anadolu’da üretimi yapılan bir meyve değildi. Toprak yapısının domates için çok uygun olması sebebiyle, dünya üretiminin büyük çoğunluğu ülkemizde yapılır hale gelmiştir. Günümüzde yerli domates fidesi olarak üretimini yaptığımız meyveler, 1700’lü yıllarda ülkemize gelen domateslerin aynısıdır. Üründen tekrar tohum alınarak üretimi yapıldığı için, aynı gen yapısını taşımaktadır.

Öncelikle dünyamıza sahip çıkmak, ülkemize sahip çıkmak için üründen tekrar tohum alınan ürünlere yönelmek çok önemlidir. Tohumun geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunu maalesef kavramış değiliz. Milyonlarca dolar para verilerek alınan hibrit tohumlar, ülkemizi ve geleceğimizi maalesef yok ediyor. Sürekli ithal tohumlara mecbur kalıyoruz. Havacılık, savunma sanayi ne kadar geleceğimiz için önemliyse, tohum daha önemli diyebiliriz. Çünkü tohum olmadan yaşayabilmekten söz edemeyiz. Tamamen ithal-kısır tohumlara mecbur kalmak bağımsızlığımız için büyük bir tehlikedir.

Yerli domates fidesi nasıl yetiştiriyoruz

Bütün sebzelerde olduğu gibi yüzlerce yıllık tarım geleneğini devam ettiriyoruz. Bunun için yaptığımız en önemli nokta yerli ve kısır olmayan tohumlar kullanmaktır. Tabi ki özel tohumları fide haline getiriyoruz ve bütün üretim noktalarında insan sağlığına zarar vermeden üretim yapmaya devam ediyoruz.

Yerli domates fidesi özellikleri

  • Sadece yerli cins tohumlar kullanıyoruz.
  • Yetiştirilen üründen tekrar tohum alıyoruz ve aynı tohumları üretim esnasında kullanıyoruz.
  • Size gönderilen ve yetiştirdiğiniz ürünlerden tohum almanızı amaçlıyoruz.
  • Fideleri size göndermeden önce kimyasal işlem uygulamamayı amaçlıyoruz.
  • İlaçsız ve organik toprağa uygun fideler yetiştiriyoruz.
  • Sizlerin organik üretimler yapabilmeniz için doğal tarım ilaçları üretiyoruz ve bu sayede ürünlerin insan sağlığına hiçbir zararı olmadan yetişmesini amaçlıyoruz.
  • Domates fidelerini bizden aldıktan sonra, tekrar almamanız bizim için çok daha önemlidir. Ürünlerden kendi tohumlarınızı elde ederek, ülkemiz toprakları için bağımsızlığımıza katkı sağlayabilirsiniz.

Neden yerli domates almalıyım

Öncelikle bunun tersini düşünmek maalesef bana acayip geliyor. Çünkü tükettiğimiz ürünün sağlığımıza zarar verdiğini bile bile tüketmek çok acayip olurdu. Örneğin; size fare zehri verseler ve içmenizi isteseler. Muhtemelen çok kızarsınız ve içmezsiniz. Ama sizi yavaş yavaş öldüren ve birçok kronik hastalığa yakalanmanıza sebep olan GDO’lu tohumları önemsemeden tüketiyorsunuz. Bu sebeple tükettiğimiz ürünlerin içeriklerine dikkat etmek ile başlamalıyız.

  • Yerli fide aldığınızda, tohumların genetiği ile oynanmadığı için sağlıklı gıda yetiştirmeye ilk adımı atmış olursunuz.
  • Aldığınız yerli fideler kimyasal gübre, ilaç istemez. Bu sayede sağlığınızı koruduğunuz gibi, kimyasal ilaçlara da para vermemiş olursunuz.
  • Yerli fideler kimyasaldan arındırılmış temiz toprak ister. Eğer toprağınızda kimyasal kalıntılar varsa, bunları kökleri ile yok etmeye çalışır. Bu sayede toprağınızın kimyasaldan arındırılmasını da sağlarsınız.
  • Yerli tohumlar ülkemizde yetiştirilen ve küçük üreticilerin ticaretini yapmaya çalıştığı fidelerdir. Bu sayede küçük üreticilere katkı sağlamış ve paranın ülke içerisinde kalmasını sağlamış olursunuz.
  • Tükettiğiniz ürünler lezzet açısından eşi benzeri olmayan ürünler olur. Domates, bibere benzeyen GDO’lu sebzeler yerine sağlıklı ve ne olduğunu bildiğiniz sebzeler tüketirsiniz.
  • Ürün almanın sonuna geldikten sonra bazılarını tohumluğa bırakırsınız ve kendi tohumunuzu kendiniz elde edebilirsiniz. Bu sayede bir sonraki yıl hiç kimseye bağımlı olmadan tohumunuz olacaktır.
  • Elde etmiş olduğunuz tohumlar altın gibi değerlidir. İsterseniz uygun şekilde saklayıp, çocuklarınıza bile miras bırakabilirsiniz.
Yerli domates fidesi

Yerli domates fidesi nasıl dikilir

Yerli domates fidesi ekimi çok önemlidir. Çünkü sık dikmek veya aralıklı dikmek uygun değildir. İdeal ölçülerde dikmeniz halinde çok daha verimli ürünler alırsınız. Yıllardır yaptığımız çalışmalar neticesinde en verimli ürünlerin 50cm aralıklı olarak ekilmiş olanlarda görüldüğünü söyleyebiliriz.

50cm aralıklı olarak ekimi yapılan domatesler bir süre sonra birbirlerine çatı oluşturur. Bu sayede verimi arttırır. Hafif gölgeli şekilde yetişen domateslerin çok daha kaliteli, hastalıklardan korunmuş ve verimli olduğunu görüyoruz.

Bu sebeple domateslerin dalları birbirine değmesin, 1 metre aralık vereyim gibi bir düşünce doğru değildir.

Küçük bir alanda yüksek fide ekimi de çok yanlıştır. Kısıtlı miktarda alan içerisinde 20-30cm aralıklarla domates ekimi çok yanlıştır. Kısa süre içerisinde domatesler birbiri içerisine girecektir ve birbirini boğacak hale gelecektir.

Yerli domates fidesi siparişi nasıl verebilirim

Yerli domates fidesi gönderimlerini Nisan – Mayıs aylarında yapıyoruz. Bu dönemde online olarak sipariş verebilirsiniz. Öncesinde Şubat-Mart ayında ön talep oluşturabilirsiniz. Bu sayede fidelerin tükenme durumunun önüne geçebilirsiniz.

Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresini takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0