Tüpsüz Bardacık İncir Fidanı

Bardacık inciri çok özel bir tür olduğu için hakiki bardacık inciri bulmak çok zordur. Üretiminin az olmasından dolayı çok nadir bulunan bir incir türüdür. Piyasada bardacık incir fidanı olarak satılanların birçoğu maalesef sahtedir. Türkiye’nin en büyük baracık inciri üreticisi olarak, yıllardır bu konuda bizden fidan talep ediliyordu. Arayan kişilere yardımcı olmaya çalışıyorduk ama asıl işimiz fidan olmadığı için çok fazla ilgilenemiyorduk. 2023 yılı itibariyle tüpsüz bardacık incir fidanı göndermeye başladık ve ilerleyen dönemlerde tüplü bardacık incir fidanı yetiştirerek gönderim yapmayı planlıyoruz.

Tüpsüz bardacık incir fidanı özellikleri

  • Türkiye’nin en kaliteli inciri olarak bilinen bardacık inciri cinsinden gönderim yapıyoruz. Bardacık incirinin anavatanı olan topraklarda yetiştirdiğimiz incirlerdir. Güven sorunu olan kişiler yaz ayında köyümüze gelebilir ve incir bahçemizi ziyaret edebilir. Hatta beraber çelik kesimini yapabiliriz.
  • Arka kısmı çatlamayan ve su istemeyen bir üründür. Sadece ilk dikim yaptığınız 4-5 yıl boyunca yaz aylarında sulama yapmanız gerekir. 5 yılın sonunda sulamaya çok gerek duymaz. Toprağa kök attıktan sonra su olmadan kendisi, çok uzun yıllar ürün vermeye devam eder.
  • Bardacık incirleri aşılama ürünlerden değildir. Yüzlerce yıl önce dikimi yapılmış, eski incir ağaçlarındandır. Bu sebeple çelikten yetiştirdiğiniz incir ağaçları ömürlüktür diyebiliriz. Yaklaşık 100-150 yıl boyunca yaşamaya devam eder. Eski dönemlerde bardacık incirleri çocuklara miras olarak bırakılırmış. Yine bu dönemler yaşanıyor. Dikimini yaptığınız bardacık incirlerini torunlarınıza miras gibi bırakabileceksiniz.
  • Bardacık incirleri dalında kendisi kuruyabilmektedir. Eğer kuru incir yapmak isterseniz, dal kurusu incir olabilir. Dalında kendisi kurur ve kuru incir haline dönüşür. Bardacık incirlerini aynı zamanda kuru incir olarakta değerlendirebilirsiniz.
  • 6 metre ara ile dikiminin yapılması uygun olacaktır. 6 metre yakınına başka ağaç dikmemeye çalışın. Çünkü bardacık inciri asırlık bir ağaca dönüşecektir. Eğer çok yakınında başka ağaç varsa, birbirlerine zarar vereceklerdir. Bu sebeple 6 metre aralıklı olarak dikim yapınız.
  • Aldıktan sonra hemen dikimini yapma şansınız yoksa, kök kısımlarını ıslak vaziyette tutmaya çalışın. Su içerisinde tutabilirsiniz. Eğer toprağa koyma imkanınız varsa çok iyi olur. Kök kısımlarını toprağa sokmanız iyi olacaktır. Bu vaziyette yaklaşık 2-3 ay saklanabilir. Ara sıra kök kısımları su alacak biçimde sulamanız gerekecektir.
  • Tüpsüz bardacık incirinin tutma ihtimali %95 civarıdır. Sulamasının düzgün yapılması, toprağını sevmesi halinde tutmama ihtimali çok zayıftır. Genel anlamda sorun yaşanmadan tutacaktır. Bu oranı %100 haline getirmek istiyorsanız, tüplü fidan haline getirebilirsiniz. Kendiniz tüplü fidan haline getirebilir ve bir sonraki yıl toprağa kavuşturabilirsiniz. Bu sayede kesin tutacağının garantisi vardır.

Tüpsüz bardacık incir fidanı nasıl gönderiyoruz

Size ulaştığında önceden bekletilmiş fidan olmaması açısından, siparişten sonra bardacık incir fidanından kesiyoruz. Kestiğimiz fidanları kağıda sararak sizlere gönderiyoruz. Bizim için en önemli husus, incirin gerçek bardacık inciri olmasıdır. Yıllarca bakımını yaptığınız, çocuk gibi büyüttüğünüz incirlerin bir hüsran ile sonuçlanmaması çok önemlidir.

Size ulaşan fidanlar çelik halinde olacak. Özellikle uzun fidanlar göndermemeye çalışıyoruz. Fidanlarda önemli olan uç kısımlarında bulunan sürgünlerdir.

Taze bardacık inciri

Dünyanın en kaliteli inciri olarak bilinen taze bardacık inciri. Bardacık inciri diye satılıp, aslında alakası olmayan incirler maalesef çok vardır. Fotoğrafta gördüğünüz gibi uzun saplı ve gövde kısmında hafif çatlaklar olan incirdir bardacık.

Tüpsüz fidanları, tüplü hale nasıl getirebilirim

Sizlere göndermiş olduğumuz tüpsüz bardacık incir fidanlarını hemen tarlanıza dikmeyebilirsiniz. Öncelikle tüplü hale getirebilir, birkaç yıl tüplü halde baktıktan sonra toprağa dikimini yapabilirsiniz. Bu şekilde yapan çok fazla üretici mevcut. Eğer tüplü halde dikmek istiyorsanız, evinizde, bahçenizde tüplü hale getirebilirsiniz.

Aşağıda açıklamasını yaptığımız toprağı, tüplü naylonlara koyuyoruz. Sonrasında incir fidanını toprağın orta kısmından dikiyoruz. Toprağı elimiz ile serleştiriyoruz ve fidanın sabitlenmesini sağlıyoruz. İlk dikimden sonra bir miktar su veriyoruz. Sonrasında haftada 1 defa su vererek, istediğimiz zamana kadar tüp içerisinde köklendirebilirsiniz. Çelik fidanları, tüplü hale getirmek çok basittir. Önemli olan doğru ve gerçek fidana ulaşabilmektir. Bu konudan emin olduktan sonra tüplü fidan yapmaya geçebilirsiniz.

Tüplü fidan hazırlamak için toprak yapımı önemlidir. Fidana uygun toprak satışı birçok ziraat firmasında yapılmaktadır. Torf, toprak ve perlit karışımlı topraklardan almanız gerekiyor. Eğer kendiniz hazırlayacaksanız, %60 toprak, %40 torf ve bir miktar perlit içerisine atarak toprağı hazırlayabilirsiniz.

Tüpsüz bardacık incir fidanı nasıl satın alabilirim

İnternet sitemiz olan www.organigiz.org üzerinden online sipariş verebilirsiniz. Ayrıca whatsapp telefonumuz olan 05374889144 üzerinden bize yazabilirsiniz. Türkiye’nin her bölgesine kargo ile gönderim yapabiliyoruz.

Eğer yüksek miktarda alım yapacaksanız whatsapp veya telefon üzerinden bizimle iletişime geçin. İzmir ve çevresindeyseniz, size dikim konusunda yardımcıda olabiliriz.

Tüpsüz bardacık incir fidanı online siparişlerini mağaza bölümü üzerinden verebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0