İncir Dalında Nasıl Kuruyor

Kuru incirin kurutulması ile ilgili ülkemizde çok yanlış bilinen konular bulumaktadır. Bu sebeple incirin nasıl kurutulması gerektiği ve doğru yöntemlerin nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklayıcı bilgiler hazırlama kararı aldık. Öncelikle belirtmeliyiz ki; incir dalında kendisi kurumalıdır. Aksi halde aflatoksin maddesi oluşmaktadır. İncir dalında nasıl kuruyor diye sorunuz olacaktır. Bunları detaylı olarak aşağıda sizlere açıklayacağım.

İncirin nasıl kuruduğunu ve kaliteli olduğunu anlamak için bilmemiz gereken en önemli nokta üretim bölgesidir. Türkiye incir üretiminin %90’ına tekabül eden, dünya incir üretimininde %30’undan fazlasına tekabül eden Ege bölgesi incir üretimi için seçilmiş bölge diyebiliriz. Bu bölge dünya incir üretiminde öncüdür. Bu bölge hava şartları, iklim ve toprak yapısı sayesinde, incir üretimine en uygun bölgedir.

Ege bölgesi dışında incir yetişir mi

Ülkemizde bulunan bütün şehirlerde incir üretimi yapılabilir. Taze incirlerin çok kaliteli olduğunu görebilirsiniz. Hatta birçok kişi tarafından şu söylenmektedir. “Biz karadenizde incir yedik ve çok güzel tadı vardı”. Taze incir dünyanın birçok yerinde yetişmektedir. Taze incirin güzel olması, incirin kaliteli olduğu anlamına maalesef gelmiyor. Çünkü ticari amaçlı yetiştirilen incirlerin kuruya dönmesi gerekiyor. Kuruduğunda çatlamaması, ekşimemesi ve doğal olarak kaliteli kuruması gerekiyor. Aksi halde incir o bölgeye uygun değildir. Tazesini ev tüketimi olarak yapabilirsiniz ama ticaretini yapmanız mümkün değildir.

Bu sebeple incir üretiminde Ege bölgesi ön plana çıkmaktadır. Çünkü ege bölgesinde bulunan incirler dalında kendisi kurumaya başlamaktadır. Birçok incir dalında kendisi kurur ve kaliteli kuru incirler haline dönüşür. Ege’de bulunan bazı bölgelere doğanın bir mucizesidir.

Hatta Aydın, İzmir gibi bölgelerde çok kaliteli incir yetişirken, Manisa’da kaliteli incir yetişmez. Kuru incirleri Manisa’nın çok kalitesiz olur. Aslında İzmir’in yanı başında olmasına rağmen hava şartları kaliteli incir üretimine uygun değildir. Bu sebeple Manisa bölgesinde incirler çok uygun fiyatlara satılmaktadır.

İncir dalında nasıl kuruyor ve kurutma işlemlerinde neler yapılmalıdır.

İncir dalında nasıl kuruyor

Haziran ayında incir taze olarak ağaçlarda olgunlaşmaya başlar. Rakım ve bölgeye göre bu süreler değişmektedir. Temmuz – Ağustos ayına ulaştığımızda taze incir için en ideal olgunlaşma dönemleridir. Ağustos ayından sonra dalından koparılmayan incirler kurumaya başlar. Dalında kendisi kurumaktadır. Öncelikle gövdesinde buruşma ve hafif kuru incir kıvamına dönmeyi görürsünüz. Sap kısımları genelde en son kuru incir kıvamına gelir. Sap kısımları kuruduğunda, güçsüzleşir ve dalından kendisi yere düşer. Yere düşen incirleri fazla bekletmeden toplayıp, işleme almak gerekir.

Bu şekilde dalında kendisi kuruyan incirlere dal kurusu incir diyoruz. Dalında kendisi kuruduğu için aflatoksin maddesi salgılamaz. En kaliteli kurumaya ulaşmış olur.

Taze incir kurutulur mu

Taze incir kurutulmaz. Bu halk arasında bilinen çok yanlış bir uygulamadır. İncir diğer meyve kuruları gibi değildir. İncirin dalında kendisi kuruması gerekir. Aksi halde aflatoksin maddesi oluşmaktadır.

Bizim yaşadığımız bölgede inciri taze olarak kurutma görülmez ama başka bölgelerde bu durumu duyuyoruz. Taze inciri iki parçaya ayırıp güneşte kuruttukları söyleniyor. Bu durumlar çok yanlıştır. Belki onları da farklı bir kuru meyve olarak tüketmek doğru olabilir ama kuru incir ile alakası yoktur. Kuru incir bir bütün halinde kurumalıdır.

Günümüzde yaygınlaşan incir cipsi kurusu mevcuttur. İncir cipsini taze incirden yapıyoruz. İncirleri 4-5 parçaya bölerek kurutmaya bırakıyoruz. Belki taze incir olarak kurutulan incirlere incir cipsi ile aynı kategoriye koymak mümkündür.

Kuru incir ne kadar saklanabilir

Kuru inciri saklama koşulları çok önemlidir. Çünkü kuru incir hızlı bozulabilen bir üründür. Doğru saklanmadığı zaman, kurtlanmaya ve ekşimeye başlayacaktır. Öncelikle kuru inciri 1 yıl içerisinde tüketmek en güzelidir. Ama doğru saklandığı sürece 3-4 yıl civarında bozulmadan satılabilen incirler mevcuttur.

İncirleri eğer imkanınız varsa buzdolabında saklamanız gerekir. Eğer buzdolabında yeriniz yoksa veya buzdolabında saklamak istemiyorsanız kiler, bodrum katı gibi yerlerde saklamanız uygun olacaktır. Güneş görmeyen ve serin ortamlarda kuru incir çok uzun süre saklanabilir. İncirin sıcak ortamda durması veya güneş görmesi kurtlanmayı hızlandırır. Özellikle yeni sezon ürünlerde çok dikkatli davranmak gerekir. Eski sezon ürünlerde kurtlanma ihtimali daha az seviyede olur.

Karaot Köyü üreticileri olarak incirleri dalında kurutuyoruz ve sizlere incir dalında nasıl kuruyor ile ilgili bilgiler vermek istedik. Daha fazla ve detaylı bilgilere instagram sayfamız olan @karaotorganik adresinden ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0