İncir üretim aşamaları

İncir dünya üzerinde bulunan en nadide meyvelerden biridir. Hatta dünya genelinde egzotik meyveler arasında görülmektedir. Ülkemiz incir üretimi konusunda ülkemiz dünyanın en yüksek rekoltesine sahiptir. Bu konuda çok şanslıyız. Nadide meyveye sahip olmamıza rağmen tüketimini çok yaygın yapmıyoruz ve faydalarından çok iyi yararlanmıyoruz. İncirin bütün faydalarından yararlanmak ve yüksek kaliteye sahip olabilmek için en kaliteli incire sahip olmak gerekir. Bunun içinde doğal kurutulmuş incir tercih etmek önemlidir. Görüntü, şekil ve renkten çok daha önce bakılması gereken faktörler vardır. Sizlere daha fazla konuya hakim olabilmeniz için incir üretim aşamaları ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

İncir nasıl üretilir

Çiftçilik çok kolay ve basit görülür. Bir tarla alıp, içine tohumu attığınızda veya fidanı diktiğinizde kendiliğinden olacağı düşünülür. Ancak bu durum kesinlikle böyle değildir. Tarlanın içinde yaşamak, oranın nefesini hissetmek, gerçek çiftçi olmak gerekir. Aksi halde hobi amacının ötesine geçmeniz mümkün değildir. Tüketici olup bizim nasıl üretim yaptığımızı merak edenler için 1 yıllık incir üretim dönemini tablo haline getirdik.

İlekleme DönemiHaziran ayıİncirde ilekleme dönemi çok önemlidir. İlekleme diye tabir ettiğimiz aslında çiftleşmedir. İncirin erkek ve dişisi mevcuttur. Eğer tarlanızda erkek incir yoksa, erkek incirlerden toplayıp dişi incir ağaçlarına asmanız gerekir. Bu şekilde incirlerinizi döllemiş olursunuz. Erkek incirlerin içerisinde bulunan sinekler, dişi incirlerin içerisine girer ve bu şekilde dişi incirlerin verimli olması sağlanır. Bu işlemin yapılmaması incirlerin kalitesiz olmasını, hiç olmamasına veya olsa bile çatlamasına sebep olabilir. Bu sebeple dölleme işleminin kesinlikle yapılması gerekir. Nasıl yapılacağı ve ne zaman yapılacağı ile ilgili detaylı bilgileri internet sitemizden bulabilirsiniz.
Taze İncir DönemiTemmuz - Ağustos – EylülTemmuz ayı başlarında yavaş yavaş koyu yeşil renkte olan taze incirler dalında yumuşamaya başlar. Güneşin yoğunlaşması ile birlikte olgunlaşma her geçen gün hızlanır. Bir adet taze incir gördükten 4-5 gün sonra onlarca taze incir görebilirsiniz. Hepsi hızlıca olgunlaşmaya başlar. Temmuz ayı başında taze incirler başlar ve Eylül ayına kadar devam eder.
Kuru İncir DönemiAğustos – Eylül – Ekimİncirler Ağustos ayı itibariyle dalında kendisi olgunlaşmaya başlar. Bu dönemde ağacın üzerinde taze incir ve kuru incir aynı anda görebilirsiniz. Temmuz ve Ağustos aylarında dalından toplanmayan incirler, kendisi dalında olgunlaşmaya başlar. Dalında kendisi olgunlaşan incirler, kendiliğinden kurumaya döner. Kurutma işlemi için hiçbir işlem bu dönemde yapılmaz. Doğal kurutulmuş incir bu dönemde kendisi dalında kurumaktadır. İncir dalında nasıl kuruyor ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için vereceğim sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Dal kurusu incir üretimi nasıl yapılıyor.
Kuru İncir Toplama – Kurutma DönemiAğustos-Eylül Dalında kendisi kuruyan incirler yerden toplanır ve güneş gören alanlara getirilir. Buradaki amacımız; dalında tam kurumaya ulaşmadan düşen incirler olabiliyor. Bu incirleri güneş gören alanlarda tam kurumaya ulaştırmaktır. Toplanan incirler tek sıra halinde güneşe seriliyor ve kurumaya bırakılıyor. Yaklaşık 2-3 gün içerisinde tam kurumaya ulaşacaktır. Gözle veya el ile kontrol ederek anlayabilirsiniz.
İncir Bandırma İşlemiEylülTam kurumaya ulaşan incirlerin kurtlanmasını engellemek için geleneksel yöntemler ile bandırma işlemi yapılmaktadır. Son yıllarda maalesef geleneksel yöntem terk edilmiş ve hidrojen peroksit işlemi yapılmaktadır. Ancak bu işlem kimyasal olduğu için biz kullanmıyoruz. Doğal bandırma işlemi olan defne yaprağı ve tuz ile bandırma işlemini gerçekleştiriyoruz. Bandırma işlemini yaptığımız incirleri yine güneş gören alanlara seriyoruz ve üzerindeki nem ve ıslaklıktan kurtulması için 1 gün güneşte bekletiyoruz.
İncir Saklama DönemiEylül – Ekimİncir bandırma işleminden sonrasında güneşe serilen incirler tam kurumaya ulaşan incirler saklamaya hazırdır. Bütün işlemleri bitmiştir. İncirler toplanır ve ağzı hava almayan poşet, kapların içerisine konulur. Eğer vakumlama yapılırsa çok daha iyi olacaktır. Uygun kaplar içerisine konulan incirler soğuk havaya kaldırılır. İncirlerin kesinlikle soğuk bir alanda durması gerekiyor. Geleneksel yöntemlerle bandırma işlemi yapılsa dahi, sıcakta bekleyen incirler hızlıca kurtlanabilir. Bu sebeple incirler için soğuk hava önemlidir.
İncir Budama İşlemiOcak – Şubatİncirler yapraklarını Kasım ayından itibaren döker ve Ocak ayında ağaçlarda yaprak kalmaz. Havalarda soğur ve budama zamanı gelir. Ocak ve şubat aylarında incirler budanır. Yeni sezon için ağaçların hazır olması sağlanır. Çünkü budama işleminden sonra incirlerin tekrar kendilerine gelmesi 1 ayı bulur. Sonuçta kestiğiniz bölgelerde yaralar oluşmaktadır ve ağaç buraları tamir etmek ister.
İncir gübreleme işlemleriOcak – Şubat – Martİncirlerin daha fazla verim vermesi için tarlanın gübrelenmesi gerekir. Biz doğal olduğu için hayvan gübresi kullanıyoruz. Bu dönemde tarlaya hayvan gübresi dökülür ve sürme işlemi yapılır. Yağmurların yağması ve baharın yaklaşmasından dolayı tarla otlanmaya başlamıştır. Gübrenin verilmesi ile birlikte otlar daha fazla artmaya başlayacaktır. Bunların etkisini azaltmak için bu dönemde traktör ile sürme işlemi yapılır
İncir çapalama DönemiŞubat – Mart- Nisan – Mayıs- HaziranKış ayında gübreleme yapıldıktan sonra sürme işlemi yapılır ama bu yeterli değildir. Yine de yabancı otlar tarlada oluşacaktır. Haziran ayı geldiğinde tarlanın tekrar sürülmesi ve hasada hazırlanması gerekir. Tarla bu dönemde sürülür ve tırmık işlemi (düzeltme) yapılır. İncirlerin toprağa düzgün düşmesi ve otların yerde olmaması sağlanır.
Larva DönemiMayıs – Haziranİncirler Nisan ayından sonra ağaçlarda yavaş yavaş top yapmaya başlar. İncir yaprakları öncelikle doğar ve incir topları küçük küçük görünür. Bu dönemde incirlerde hastalıkların önüne geçmek için ilaçlama yapılmaktadır. Kimyasal ilaçlama yapmadığımız için gülleci bulamacı, kireç gibi doğal maden kaynaklarından yararlanıyoruz.
İncir üretim aşamaları
İncir üretim aşamaları

Karaot Köyü’müzün bakir topraklarında yapmış olduğumuz incir üretim aşamaları ile ilgili daha fazla bilgi almak, üretmiş olduğumuz dal kurusu incirlerden sipariş vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresini takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0