Yoğurt Otu

Yoğurt otu genel olarak yüksek bölgelerde yetişmektedir. Boyları 50-60 cm civarlarına kadar uzanmaktadır. Dik olarak büyümektedir. Olgunlaşmaya başladıktan sonra sarı renkte çiçekleri açar. Hatta çiçekleri altın sarısına benzemektedir. Bala benzeyen bir kokuya sahiptir.

Yoğurt otunun üzerinde ince kılcal yapılar mevcuttur. Bu kılcal tüyler yapışma özelliğine sahiptir. Kazak, ceket gibi tüylü kıyafetlerinize dokunduğunda yapışmaktadır. Biz çocukken bu çiçekler ile çok oynardık.

Taze Yoğurt Otu

Taze yoğurt otu üzerinde ince tüy tarzında yapılar mevcuttur. Bunlar cilde veya vücuda geldiğinde zarar vermez veya yapışmaz ama tüylü yapılara yapışır. Hemde kolay kolay çıkmaz 🙂 Hatta bizler çocukken, en büyük eğlencelerimizden biriydi. Bizim köyümüzde ismine yapışkan ot derdik. Bunlardan bolca toplardık ve birbirimize atardık ve yapıştırmaya çalışırdık. En fazla ot yapıştıran kişi kazanırdı. Tabiki hepimizin kazakları yoğurt otu çiçekleri ile dolardı. Şimdi o günleri hatırlıyoruz ve çok özlüyoruz.

Çocukluğumuza baktığımızda sanki her yerde bu çiçeklerden mevcuttu. Elimize attığımız her yerden çıkardı ama şimdi bulmak imkansız hale geldi. İnsanoğlu olarak dünyaya çok büyük zarar veriyoruz maalesef. Köylerimizde bulunan ufacık arazileri bile doğal haliyle bırakmadık. Doğal hiçbir çiçeğin, böceğin, otun yaşamasını istemiyoruz sanki. Şehirde yaşayan kişilerin tarlaları almaları, bilinçsiz üretim teknikleri sebebiyle maalesef endemik bitkiler yok oluyor. Doğaya sahip çıkacağız mantığıyla köye gelen insanların, doğaya en büyük zararı verdiğini görüyoruz. Yoğurt otları da bu durumdan çok etkilendi. Yabani olarak ve kimyasal olmayan alanlarda yetişebilen yoğurt otları, doğada çok az bulunur hale geldi.

Elimizi attığımız her yerde çıkan otların şimdi paha biçilmez hale geldiğini görüyoruz. O zamanlar değerini bilmediğimiz çiçekleri, şimdi günlerce arıyoruz. Bulduğumuzda çok sevinir hale geldik.

Yoğurt Otunun faydaları

  • Yoğurt otunun en fazla tercih edilme sebebi tiroid bezi sorunları ve haşimato hastalığının çözümü içindir. Haşimato hastalığı ile uğraşmak çok zordur. Tedavisi uzun ve yıpratıcı olabiliyor. Bildiğiniz gibi doğada herşeyin çözümü mevcut. Sadece hangi ürünü nasıl kullanacağımızı bilmemiz gerekiyor. Yoğurt otu yüzlerce yıldır bu tarz sorunlar için kullanılmış bir üründür. Yoğurt otu kürü yapabilirsiniz ve çayını yaparak tüketebilirsiniz. Bu sayede çok etkili çözümler üretebilirsiniz.
  • Karaciğer zarında biriken toksinleri temizlemede etkilidir. Toksinlerin idrar yoluyla atılmasını sağlar.
  • Yoğurt otu lenf hormonlarına karşı etkili olan besinlerden biridir. Düzenli kullanıldığı taktirde çoğalan tiroitleri düzenlemede kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda lenf kanserinin engellemesini sağladığı görülmüştür. Hatta lenf kanseri için çok büyük bir kalkan olduğu söylenmektedir.
  • Kanda bulunan kan yapıcı hücreleri arttırır ve demir eksikliğini giderir. Aynı zamanda kandaki trombosit hücrelerini dengeleyerek ödem oluşma riskini azaltır.
  • Ağız içinde oluşan yaraların önlenmesini sağlar. Oluşan ağız yaralarının hızlıca iyileşmesini sağlar.
  • Ağız kokularının giderilmesine yardımcı olur.
  • Bacak ve kollardaki ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Bel ve boyun ağrıları için yoğurt otu kremi yapabilirsiniz. Bu sayede ağrıların ciddi anlamda azaldığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Sinirlerin gevşemesini sağlar ve sakinleştirici etkisi vardır. Yoğurt otu çayını düzenli olarak tüketerek depresyonun önüne geçebilirsiniz. Uyku problemlerinin önüne geçersiniz. Ruhsal sorunlar için kullanılan bir otdur.
  • Çıban gibi cilt hastalıklarında kullanılabilir. Ciltteki bu tarz sorunların giderilmesine yardımcı olur.
  • Yoğurt otundan hazırlanan suyu yüzünüze sürebilirsiniz. Bu sayede yüzün gerildiği söylenmektedir.
  • Yaşlanma karşıtı etkisi bulunduğu söylenmektedir. Düzenli tüketilmesi sonucunda vücudun yenilendiği söylenmekte ve genç görünmeyi sağlamaktadır.

Yoğurt otu kurusu

Yoğurt otları yılın sadece belli dönemlerinde yabani olarak çıkmaktadır. Bu dönemde topladığımız taze otları, gölge alanlarda kurutmaya bırakıyoruz. Tam güneş olmadan kurutma işleminin yapılması gerekiyor. Bu sayede yüksek kaliteye sahip yoğurt otu kurusu elde ediyoruz. Kurutma esnasında hiçbir işlem yapılmadan kurutma işlemini yapıyoruz.

Yoğurt otu çayını nasıl yaparız

Yoğurt otu çayını demleme usulü ile yapabilirsiniz. Ihlamur, adaçayı gibi düşünebilirsiniz. Kaynattığınız suyun içerisine kuru otları atıyoruz ve demlemeye bırakıyoruz. Yaklaşık 5dk bekledikten sonra çayınız hazırdır. Çok sık biçimde çayını tüketmek uygun olmaz. İlk 1 hafta hergün bir bardak tüketmeniz uygun olur. Sonrasında 3 günde bir tüketilmesi uygun olacaktır.

Karaot Köyümüzün bakir topraklarında yabani olarak yetişen yoğurt otu çiçeklerini topluyoruz ve kurumaya bakıyoruz. Hiçbir işlemden geçirmeden hazırlıyoruz. Kimyasal işlem yapılmadan hazır hale getiriyoruz. Yoğurt otu kurusu siparişi verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresimizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0